Quantcast

Kaišiadorių savivaldybė dirba po nelegaliu stogu

  • Teksto dydis:

Kaišiadorių savivaldybės pastatas, iš pirmo žvilgsnio, tvarkingas, tačiau, atrodo, ne visai legalus. Administracijai sugalvojus pastatą modernizuoti, paaiškėjo, kad anksčiau atlikta stogo rekonstrukcija – be leidimų, praneša LNK.

„Darėme projektą ir pamatėme, kad stogas neįteisintas. Patys iš archyvų užsakėme dokumentų, surinkome juos“, – sakė Kaišiadorių savivaldybės Ūkio plėtros ir statybos skyriaus patarėja Vita Kupčiūnienė.

Dar 2000 m. sutvarkyto stogo užbaigimo niekas neįregistravo, esą projektų ir kitokių dokumentų kopijos kažkur yra, tačiau leidimų – ne. Originalių dokumentų irgi niekas neturi. Valdininkai aiškina, kad dokumentai pasimetė.

„Visų dokumentų turime kopijas, tačiau pačio leidimo nėra“, – pažymėjo V. Kupčiūnienė.

Statybos inspekcija atsiuntė atsakymą raštu. Čia situacija dar įdomesnė. Inspekcijoje nėra ne tik stogo statybos užbaigimo įteisinimo, bet nėra statybas leidžiančio apskritai dokumento.

„Statinio statybos metu statybą leidžiančius dokumentus ir statybos užbaigimo dokumentus išdavinėjo Kauno apskrities viršininko administracija. Patikrinusi turimus archyvinius dokumentus, Valstybinė teritorijų ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos duomenų apie minimą statybą leidžiantį dokumentą nerado.“

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Meras sako, kad tai – buvusių valdžių aplaidumas.

„Stogo būklė, atlikta ekspertizė ir visi kiti dalykai yra tinkami ir saugūs, o teisiniai ir techniniai klausimai, kurie daugiau nei prieš 20 metų nebuvo išspręsti, bus išspręsti artimiausiu metu“, – akcentavo Kaišiadorių meras Vytenis Tomkus.

Valdininkai pripažįsta, kad, pagal dabar galiojančius įstatymus, dirbti šiame pastate – nelegalu.

Pagal šiandienos dienos teisės aktus administracija lyg ir dirbti negalėtų.

„20 metų dirbame, lyg ir buvo ekspertizės nustatyta, kad visi darbai padaryti teisingai, tik nėra įregistravimo. Pagal šiandienos dienos teisės aktus administracija lyg ir dirbti negalėtų“, – svarstė V. Kupčiūnienė.

Vietiniai gyventojai dėl tokio aplaidumo niršta: „apsileidimas, kažkas nepadarė savo darbo, privačiame versle būtų bausmės, o čia bus kaip nuo žąsies vanduo“, „kaip mes, gyventojai, susitvarkome, taip ir jie turėtų“.

Gyventojai sako, kad, norint gauti leidimus statyboms, tenka praeiti kryžiaus kelius. O štai valdininkams, atrodo, įstatymai negalioja: „Paskui išeina, kad gali susitvarkyti be jokių dokumentų, projektų, statybos leidimų, sąmatų. Nieko nereikia. Tada galime visi taip tvarkytis.“

Vis dėlto savivaldybė rankų nenuleidžia ir sako ieškosianti būdų, kaip nelegalų stogą įteisinti.

„Daromas pačio pastato techninis projektas, kurio viena dalis, pagal senąjį projektą, bus stogo įteisinimas“, – planus pristatė V. Kupčiūnienė.

Čia pirmiausia turės atsakyti į prokurorų klausimus, kurie pradėjo tyrimą.

„Viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai dėl Kaišiadorių rajono savivaldybės pastato stogo, Kauno apygardos prokuratūros prokurorai savo iniciatyva pradėjo tyrimą dėl viešojo intereso gynimo. Šiuo metu yra tikrinamos viešojoje erdvėje pasirodžiusios aplinkybės“, – pažymėjo Viešojo intereso gynimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Marijus Šalčius.

Prokuroras tikina, kad pagrindo tyrimui mato.

„Viešąjį interesą prokurorai turi teisę ginti, kai, visų pirma, nustato teisės aktų pažeidimą, konstatuoja, kad viešasis pažeidimas yra tokio lygmens, jog pažeidžiamas viešasis interesas, ir nėra institucijos arba konkreti institucija nesiima priemonių tam pažeidimui pašalinti“, – toliau dėstė M. Šalčius.

Prieš daugiau nei 20 metų kapitališkai rekonstruotas stogas kainavo 165 tūkst. litų, šiandien tai būtų maždaug apie 50 tūkst. eurų. Dabar savivaldybė užsimojusi modernizuoti pastatą už daugiau nei 1 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O tai

O tai portretas
buna ir legaliu "stogu"!?

Anonimas

Anonimas portretas
Turbūt stogas už milijoną eurų bus paauksuotas ? Anai rekonstrukcijai užteko ir 50 000....ir tiek trumpai tetarnavo ?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių