Quantcast

Kaip Kaunas tvarkosi su didesnėmis sąskaitomis?

  • Teksto dydis:

Kol sostinė taupydama išjungia šviesas, Kaunas statosi saulės elektrines. Savivaldybės administracija sako, kad miestiečių saugumu netaupys ir kol kas svarsto, kad šviesas naktį išjungtų viename mažiau lankomame parke ir kapinėse. Sąskaitas mažinti ruošiamasi jau pernai ant savivaldybės įmonių pastatų pradėtomis statyti saulės elektrinėmis. Apie tai pokalbis su Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriumi Tadu Metelioniu.

– Kaip Kaunas tvarkosi su didesnėmis sąskaitomis?

– Mes atlikome namų darbus, visas mūsų šildymo ūkis perėjęs prie biokuro, dėl to kauniečiai jau dabar moka pačias mažiausias šildymo kainas. Modernizuota visa gatvių apšvietimo sistema, t.y. daugiau nei 30 tūkst. šviestuvų pakeista į LED technologiją ir tai mums leido sutaupyti iki kainų padidėjimo. Žinoma, pakilus kainoms ėmėmės, ką galime padaryti papildomai. Radome priemonių, kurios mums žymiai leistų sutaupyti.

– Kokios pirmosios didesnės sąskaitos?

– Jos didesnės 20–30 proc., palyginti su panašiais laikotarpiais pernai, ir, žinoma, bus didesnės.

– Ką darysite, kad sutaupytumėte?

– Svarstome taupyti ten, kur didžiausios sąnaudos. Turime daugiau nei 200 pastatų – biudžetinių įstaigų: darželių, mokyklų, sporto mokyklų – jau praėjusių metų pavasarį pradėjome saulės elektrinių ant stogų įrengimo projektą. 33 pastatai yra aprūpinti saulės panelėmis, bendra instaliuota galia yra daugiau nei 5 megavatai. Per metus mums tai pagamins 4,2 megavato pigios saulės elektros energijos. Tai duos ir jau duoda žymų teigiamą poveikį. Taip pat planuojame tęsti prieš porą metų sėkmingą projektą – įdiegti visuose pastatuose išmanias šildymo ir elektros naudojimo valdymo sistemas, kurios, priklausomai nuo paros laiko, lankytojų srauto, mažins tiekiamą šilumą, naktį tam tikrose pastatų dalyse atjungs visiškai elektrą, kad net, jei darbuotojai paliks pamiršę įjungtą šviesą ar įrankius, sistema suvaldytų ir išjungtų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ar mieste, viešose erdvėse bus taupoma?

– Apie tai atsakingai galvojame ir diskutuojame. Nusprendėme, kad miesto parkuose, kurie yra šalia daugiabučių namų rajonų, nevertėtų taupyti, saugumas yra svarbiau. Nuspręsta, kad apšvietimas bus išjungiamas tik nakties metu tik miško tipo parkuose, tokiuose kaip Panemunės šilas, ir kapinėse.

– Ar bus paliktos Laisvės alėjos lemputės?

– Kalėdinis miesto apšvietimas – didelis elektros vartotojas. Reikalauja gana daug elektros energijos. Diskutuojama mažinti šiam žiemos sezonui dekoratyvinį apšvietimą, palikti tik

Senamiestyje, Laisvės alėjoje. Alėjos lemputės LED technologijos ir miesto kontekste naudoja nedidelę dalį elektros.

Ž. Gedvilos/BNS nuotr.

– Kiek pavyks sutaupyti?

– Saulės panelių visas parkas turėtų padėti sutaupyti apie 20 proc. elektros energijos, planuojame pagaminti apie 1 mln. kilovatvalandžių per metus. Kitos priemonės turėtų panašiai padėti taupyti.

Jos didesnės 20–30 proc., palyginti su panašiais laikotarpiais pernai, ir, žinoma, bus didesnės.

– Ar savivaldybė ruošiasi taupyti?

– Žinoma. Raginame darbuotojus nepalikti įjungtų elektros prietaisų, pastate bus įdiegtos išmaniosios sistemos, kurios taip pat mažins šildymą ir elektros vartojimą.

Sutikti kauniečiai taip pat teigė, kad keičia įpročius ir bando jau dabar taupyti. Vieni išjungia prietaisus, naudojasi minimaliu apšvietimu, kiti įprastas lemputes keičia į LED. Kalbintas vyras teigė, kad jau dabar prie laužo gyvena, net žvakes taupo. Kiti pažymi, kad ir taip naudojasi tik būtiniausiais prietaisais, juk nei orkaitės, skalbyklės nepavyks atsisakyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vaidas

Vaidas portretas
Žilvinui vėl mėnesinės?

Ar dali kas paaiskinti is valdzios

Ar dali kas paaiskinti is valdzios portretas
kas mokes uz daugiabuciu bendru patalpu elektra,juk visi pasirinko skirtingus elektros tiekejus.

Pilietis

Pilietis portretas
Gerai varo RUČYZNA TROLIS PAGARBA ....
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių