Quantcast

Kaip Kaunas kovoja su kietosiomis dalelėmis?

  • Teksto dydis:

Kol nėra lietaus, Kaune ypač padidėjusi oro tarša. Tam, kad bent minimaliai ją sumažintų, mieste nuolat specialiu tirpalu drėkinamos gatvės.

Kauno miesto savivaldybė socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo informacija, kaip siekiama sumažinti kietųjų dalelių koncentraciją ore. Vienas veiksmingesnių būdų – miesto gatvių laistymas.

„Sinoptikai žada, kad jau rytoj gausus lietus turėtų sumažinti padidėjusią taršą, o kol kas gatves plauna „Kauno švara“. Kol laukiame gausaus, kietųjų dalelių koncentraciją sumažinančio lietaus, Kauno miesto teritorijoje gatvių ir kelių laistymui skiriame ypatingą dėmesį. Švaresnė miesto teritorija sumažintų susirgimų riziką, o oras būtų gaivesnis ir švaresnis“, – rašoma prie trumpo vaizdo įrašo, kuriame matyti, kaip drėkinamos ne tik asfaltuotos, bet ir žvyro gatvės.

Nuo balandžio 18 d. „Kauno švara“ kiekvieną dieną vandeniu laisto Kauno gatves. Per parą išpilama apie 50 kub. m vandens.

„Miesto teritorijoje esančius žvyruotus kelius laistome kalcio chlorido (druskos) tirpalu. Kasdien sunaudojame apie 10 kub. m. druskos tirpalo“, – skelbiama „Kauno švaros“ puslapyje.

Kauniečius sudomino, kodėl žvyro kelių laistymui reikalingas būtent druskos tirpalas. Specialistai aiškino, kad druska leidžia geriau „surišti“ dulkes ir ant kelio esančias smulkesnes daleles, tad siekiant didesnio efekto, vien vandens neužtenka.

Kauno savivaldybė skelbė, jog Aplinkos apsaugos skyrius duomenimis, visose oro kokybės tyrimų stotyse vidutinė paros KD10 koncentracija 1,2-4,8 karto viršijo ribinę vertę.

Šiuo metu didžiausią įtaką oro taršai daro žiedadulkės, transporto sukeliamos dulkės ir jau kurį laiką be kritulių įsivyravęs sausas oras. Nepaisant to, prie padidėjusio užterštumo smarkiai prisidėjo iš Baltarusijos Lietuvą pasiekęs miško gaisro dūmų debesis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AS

AS portretas
atsimenu valdant konservams ir tiltai ir arenos kilo o palei kraba pakazuha ir vizulkes

senjoras

senjoras portretas
ar nepasityčiojimas, 50kub vandens visoms Kauno gatvėms? taip kaip ir viskas- darom, bet nesvarbu koks efektas... o kiek vandens išpila Kauno švara Vičiūnuose?

igg

igg portretas
pokazucha ir tiek.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių