Quantcast

Kaimynų kantrybė trūko: tai pragaras, o ne baras

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Senamiestyje, Palangos gatvėje, gyvenantys kauniečiai įsiutę – dėl iš baro sklindančio triukšmo naktimis išsimiegoti beveik neįmanoma. Nepadeda ir nuolat kviečiami policijos pareigūnai.

Teko išsikraustyti

"Tai pragaras", – daugiau nei 19 metų Senamiestyje gyvenusi Nijolė (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi) neslepia, kad jai pakako trejų metų baro kaimynystės, kad priimtų nelengvą sprendimą – kaunietė išsikraustė į kitą gyvenamąjį rajoną.

"Mes tik dėl baro ir pabėgome, nes buvo nebeįmanoma gyventi. Teko miegoti su ausinukais, gerti vaistus, o galiausiai išsikraustėme", – apie 2016-ųjų vasarą Palangos gatvėje duris atvėrusį barą "2½ obuolio" pasakoja pašnekovė.

Nijolė šioje gatvėje, 7 numeriu pažymėtame name gyveno beveik kelis dešimtmečius, tačiau, kaip pati teigia, košmaras prasidėjo atsidarius būtent minėtam barui. Kaunietė iki šiol save koneveikia už tai, kad kadaise pardavė šias patalpas, tapusias audringų pasilinksminimų vieta.

"Vyras teisingai sakė, kad pardavėme "ant savo galvos". Bet iš pradžių čia buvo biliardinė – jokių piktumų ir triukšmo nebuvo. Viskas prasidėjo, kai atsidarė baras "2½ obuolio". Iš pradžių jie buvo tvarkingi, bet labai greitai viskas ėmė keistis", – pasakojo moteris.  Šiandien jau ramesnėje aplinkoje gyventi moteris užsimena, kad dar ir dabar prabunda naktį: "Atsikeliu ir galvoju: kodėl nesigirdi triukšmo ir taip ramu? Žinote, per tiek metų tas nuolatinis klegesys jau buvo tapęs įprastas."

Gyventojų kantrybė trūko ir renkami parašai bei žadama kreiptis į savivaldybę dėl triukšmingo baro.

Sutikimo nedavė

Ne tik Nijolė, bet ir kiti kaimynai, pasipiktinę triukšmingais lankytojais, bandė kalbėtis ir gražiuoju.

"Daugybę kartų vidury nakties ten ėjau. Mes turėjome bendrą sieną, todėl nuo muzikos net jausdavau vibraciją. Būdavo, kad ateini pas juos, paprašai, jie muziką pritildydavo. Bet tik išeidavau, ir vėl ją paleisdavo visu garsu", – gyvenimo Palangos gatvėje detales prisiminė Nijolė.

Pokalbio metu pašnekovė piktinosi, kad nei jos, nei kaimynų niekas neprašė jokio sutikimo, kad čia įsikurtų baras.

"2½ obuolio" savininkai jokio mūsų sutikimo ir neprašė. Tačiau daugelio gretimai esančių namų gyventojai įsiutę – negali ilsėtis naktimis, pavargę keliauja į darbus, o vaikai į mokyklas ir darželius. Baras dažnai veikia ir po oficialių darbo valandų – iki 6 ryto ar ilgiau, kol išeina paskutinis lankytojas. Patikėkite, manau, kad bus ir daugiau tokių, kurie paseks mūsų pavyzdžiu – tiesiog išsikraustys", – spėjo kaunietė.

Nepadėjo ir policija

Su baro savininkais nesutarus gražiuoju, per keletą metų buvo parašytas ne vienas skundas įvairioms tarnyboms. Nijolė dar 2017 m. apie tai informavo Kauno miesto savivaldybę.

"Tuomet gavau atsakymą, esą čia triukšmaujama ne visada. Nežinau, kokiu būdu savivaldybės darbuotojai tą nustatė, tačiau po šio kreipimosi baro savininkai dar labiau suįžūlėjo", – prisiminė moteris.

Ne kartą baro "2½ obuolio" prieigose bei jame lankėsi ir policijos pareigūnai. Nijolė teigia, kad vien ji Bendruoju pagalbos telefonu yra skambinusi apie 15–20 kartų. Šis skaičius galėtų būti kur kas didesnis, susumavus visų aplinkinių gyventojų skambučius.

"Paskambindavau į policiją, o man sakydavo: "Ponia, ar jūs žinote, kur gyvenate? Taigi Senamiestyje." Tačiau į skambučius būdavo reaguojama, nors iš to – jokios naudos, – sako kaunietė. – Visi tie triukšmautojai, pamatę policijos automobilį, subėgdavo į vidų. Tada pareigūnai užeidavo į šį barą, o jie ten jau būdavo apsiraminę. Policininkai tik liepdavo pritildyti muziką ir viskas. Tuo visi drausminimai ir pasibaigdavo."

Renka parašus

Nijolei antrina ir kita šios gatvės gyventoja. Ji gyvena per namą nuo minėto baro, tačiau nuolat girdi triukšmą.

"Gyvenu trečiame aukšte, bet normaliai nemiegame ir nepailsime jau daugiau nei dvejus metus. Vasarą net lango neįmanoma atsidaryti. Nors ir per užvertus langus viskas girdėti taip, lyg švenčiama būtų mūsų bute", – "Kauno dienai" pasakojo Urtė (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi).

Pašnekovė tikina, kad galiausiai tiek jos, tiek ir kitų kaimynų kantrybė trūko ir šiuo metu renkami parašai, kurie bus siunčiami Kauno miesto savivaldybės atstovams.

"Jau dabar yra apie 20 širstančių kaimynų. Vieni jų gyvena šalia, kiti – priešais šį barą. Sieksime, kad galiausiai baro savininkai imtųsi veiksmų, nes gyventi tapo nebeįmanoma. Juolab kad nė vieno kaimyno nebuvo klausta, rinkti parašai prieš šiam barui pradedant veiklą", – stebisi pašnekovė.

Urtė pokalbio metu užsimena, kad gerokai įkaušę jaunuoliai, eidami Palangos gatve, ne kartą spardė metalines jos namo duris, o ką kalbėti apie šūkavimus, dažnai palydimus riebių keiksmažodžių.

"Stebina tai, kad baras neturi jokio apsaugos darbuotojo. Manau, kad toks tikrai turėtų būti ir prižiūrėti tvarką, sudrausminti jaunimą", – pastebėjo pašnekovė. Pasak jos, sulaukę masinių gyventojų skundų, buvo šiek tiek pasirūpinta garso izoliacija ant pagrindinių durų, taip pat ant jų atsirado specialius užrašas, prašantis laikytis tylos.

Urtė taip pat ne kartą skambino pareigūnams, tačiau jų vizitai realių rezultatų taip ir nedavė.

"Man kartą buvo paaiškinta, kad toks iškvietimas dėl keliamo triukšmo yra ne pirminis, o priklauso "B" kategorijai. Tai reiškia, kad į jį galima reaguoti po kurio laiko. Panašiai ir būdavo: iškviečiu pareigūnus apie 3 val. nakties, o jie atvažiuoja po kelių valandų. Tai tas triukšmas ir visi šūkautojai jau seniai būna pasišalinę. Policininkai nieko neberasdavo ir galbūt manydavo, kad juos kviečiame be reikalo", – situacijos absurdiškumą aiškino pašnekovė.

Triukšmautojus vaikė patys

Mažametį sūnų auginanti moteris pasakojo, kad jos sutuoktinis ne kartą pats ėjo aiškintis su baro lankytojais, kartą net įsisiūbavo stiprus konfliktas.

"Jie ir ant mano vyro yra parašę pareiškimą – esą jis puolė baro lankytojus. Tačiau ką daryti, kai niekas padėti negali? Mes dirbame šešias dienas per savaitę, sūnelis neišsimiegojęs anksti keliasi į mokyklą. Šis baras veikia nuo antradienio iki sekmadienio, todėl išsimiegame tik vieną naktį per savaitę. Tad vyras, nebetekęs kantrybės, ėmėsi veiksmų. Gyvename XXI a., o tokie dalykai dedasi", – piktinasi Urtė.

Panašiai situacija piešia ir priešais barą "2½ obuolio" esančio namo gyventojas Tomas (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi). Tačiau vyras labiau akcentuoja čia besilankančių klientų nesąmoningumą.

"Tame name yra du barai. Vienas jų dirba beveik kasdien, o kitame dažniau savaitgaliais vyksta įvairios šventės. Todėl triukšmas girdimas nuolat, juolab kad mūsų miegamojo langai į tą pusę, kurioje yra barai. Jei neuždarome vartų, dažnai randame prišiukšlintą ir pridergtą vidinį kiemą", – sopulius vardija kaunietis ir teigia, kad ne tik jam, bet ir mažamečiam sūnui naktimis miegoti beveik neįmanoma.

Tomas pasakoja, kad jau kone treji metai, kai tenka grįžus iš darbo eiti pamiegoti, tada vakare, prasidėjus baro lankytojų šurmuliui, vėl keltis ir paryčiais vėl numigti kelias valandas.

"Nuolat skambiname policijai, bet juos sudrausminti sudėtinga. Pareigūnai atvažiuoja, sudrausmina, surašo protokolą, jei reikia. Tačiau tik tam kartui, nes už keliolikos minučių viskas ir vėl tęsiasi", – dėsto jis.

Per užvertus langus viskas girdėti taip, lyg švenčiama būtų mūsų bute.

Trylika iškvietimų

Kauno policijos atstovė Justina Kazragytė patvirtino, kad nuo šių metų pradžios iki gegužės 31 d. policijos įvykių registre pranešimų, susijusių su triukšmu Palangos gatvėje, iš viso registruota 13. Tačiau į barą "2½ obuolio" pareigūnai buvo kviesti tik kartą.

"Šiuo adresu yra keletas registruotų kavinių-barų. Visoje Palangos gatvėje jų – bene trys. Todėl visus trylika kartų pareigūnai buvo kviesti dėl kažkurioje iš jų kilusių nesklandumų. Paminėtina, kad gegužės 29 d. pareigūnai kartu su Senamiesčio barų, kavinių ir naktinių klubų atstovais organizavo susitikimą, kurio metu jiems prevenciškai kalbėta apie nustatytą tvarką Kauno miesto lauko kavinėse. Kavinių ir barų savininkams primenama, kad muzikos leidimas lauko terasose yra leidžiamas iki 22 val., dėl klientų keliamo triukšmo, kuris trukdo gyventojams", – teigia policijos atstovė ir primena, kad už viešosios rimties trikdymą numatyta bauda nuo 20 iki 80 eurų.

Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus atstovai, išgirdę klausimą apie jau minėtą barą, teigia, kad skundų jų tarnyba nėra gavusi.

Kauno savivaldybės Klientų aptarnavimo skyriaus Licencijų ir leidimų poskyrio vedėja Sonata Šėlienė "Kauno dienai" patvirtino, kad įmonė "Storuliai", kuriai priklauso baras "2½ obuolio", yra gavusi licenciją verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais adresu Palangos g. 9.

"Pagal Alkoholio kontrolės įstatymą gyventojų sutikimas reikalingas tik tada, jei ketinama prekiauti alkoholiniais gėrimais daugiabučiame gyvenamajame name", – aiškino savivaldybės atstovė. Licenciją prekiauti alkoholiu norintys gauti verslininkai, planuojantys atidaryti barą, restoraną ar kavinę gyvenamųjų namų kvartale, turi gauti 50 proc. tame name gyvenančių asmenų leidimą. Tačiau Vyriausybės ir Ūkio ministerijos patvirtinta tvarka nenurodo, kad leidimo reikėtų prašyti ir iš gretimų ar priešais esančių namų gyventojų.

Savininkai padėti negali

Baro "2½ obuolio" vadovas Mindaugas Juodgudis "Kauno dienai" neneigė, kad pasitaiko triukšmingų klientų, tačiau nė vienas baras nuo tokių esą neapsaugotas. Pasak jo, kai kurių gyventojų požiūris iš karto yra toks, kad "jeigu yra baras, tai jis jau savaime trukdo".

– Ar esate girdėję aplinkinių Palangos gatvės gyventojų skundų dėl garsiai leidžiamos muzikos ir lankytojų lauke keliamo triukšmo? – pasiteiravome M.Juodgudžio.

– Kažkiek skundų esame girdėję. Ne vieni esame. Viename name esame įsikūrę du barai. Nežinome, dėl kurio skundžiasi. Aišku, policija keliskart buvo užėjusi, ramino lankytojus. Paskutinį kartą tai buvo šeštadienį, kai laimėjo "Žalgirio" komanda.

– O dėl muzikos garso, kurį galite lengvai kontroliuoti?

– Žinokite, muzikos pas mus visai nėra. Dėl šito klausimo esame labai ramūs. Muziką leidžiame, bet ji tik fonas. Šokių nebevyksta jau gal dvejus metus. Maždaug per metus trys šventės su garsesne muzika vyksta. Durys yra, muzika lauke neturėtų būti girdima. Lauke kolonėlių nėra. Dėl lauke rūkančių skundžiasi, nes jie triukšmauja, bet dėl jų nelabai kuo galime padėti.

– Bet gyventojai dar prieš keletą savaičių skundėsi dėl garsios muzikos. Ar yra atėjusių pas jus ir sakiusių, kad trukdote jiems gyventi?

– Suprantu. Bet galiu duoti ranką nukirsti, kad ji ne iš mūsų sklinda. Labai seniai, gal prieš metus, yra buvę, kad užėjo aplinkiniai gyventojai su skundais. Bet ateidavo patys neblaivūs. Sunku su tokiais šnekėtis. Blaivūs nėra atėję.

– Į redakciją besikreipusių gyventojų teigimu, jūsų baro lankytojai ne tik kelia triukšmą, bet ir šiukšlina aplinką, šlapinasi ir kitaip nederamai elgiasi. Rodė turimą vaizdo įrašą, kuriame matoma, kaip vieni, kaip galima įtarti, jūsų baro lankytojų spardo gretimo namo metalines duris. Kaip baras bando pažaboti tokį lankytojų elgesį?

– Oi, čia žinote... Lankytojus, publiką reikia bendrai šviesti. Mes patys, kiek galime, tiek raminame. Kiekvienas baras turi tokį... Kažkas šiukšlina, visą laiką nuorūkų būna. Bet yra kaimynų, kurie klientus su beisbolo lazda vaikosi. Irgi pareiškimus esame parašę, kad kaimynai patys neadekvačiai elgiasi. Gąsdina, bambioškes per langus mėto ant žmonių, petardas virš galvos sprogdina. Taip elgiasi kaimynai.

Suprantu juos, gyvena prie baro, tai anksčiau ar vėliau... Bet policijos tai pas mus... Pats nustebau, kai po gerų metų gavome nelauktų svečių – itin triukšmingų "Žalgirio" sirgalių. Kol iškrapštėme... Visa gatvė skambėjo, tikrai. O daugiau, tai... Na, būna visko... Baras yra baras... Kažkas išeina, kažkas šūkauja. Pats gyvenu prie baro ir žinau, kaip yra.

– Ar baras turi savo apsaugos darbuotoją?

– Ne, savo apsaugos darbuotojo nebeturime, nes mums nebereikia. Jau dvejus metus nesame paspaudę jokio iškvietimo mygtuko.

– Kaimynai jaučiasi ignoruojami ir dėl to, kad nesikreipėte į juos dėl leidimo įsikurti jų kaimynystėje.

– Man tam leidimo nereikia. Mūsų pastatas yra komercinės paskirties. Turime išsiėmę ir prekybos alkoholiu licenciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Neklientas

Neklientas portretas
Kaip aš suprantu šituos gyventojus. Jau kelinti metai eina kova su switch baru Vilniaus centre. Daug kartų kviesta policija, daug vaizdo įrašų išsiusta su įroadymais, bet kai tik ateina atsakymas, jau žinau, kad atsakymas bus: "Pažeidimų nerąsta". Jau ne vieneri kaimynai pardavė butus ir išsikraustė. Net nežinau kur kreiptis. Visur skelbiami įstatymai dėl ramybės valandų, bet šitam barui dirbančiam 7 naktis per savaitę jokie įstatymai negalioja.

onute

onute portretas
KADA TURESIM DORA KULTURINGA MERA TADA IR KAUNAS TAPS KULTURINGAS

JONAS TO INJO

JONAS TO  INJO portretas
GALI GYVENT KITI TEN IR GIME SENAMIESTYJE TAI NEREISKIA KAD TAS BUKAGALVIS GALI GYRDIT JAUNIMA TEISINGAI BARAI SU AUKOCHOLIU TURI PREKYBA BAIGTI 22VAL TAIP VISOJE EUROPOJE AR NE PER TOKIUS OBUOLIUS2 GIRTI VAZINEJA SEIMAS TERORIZUOJA LIETUVEI BAIKIT GERTI
VISI KOMENTARAI 49

Galerijos

Daugiau straipsnių