Quantcast

Kai pokalbis su savanoriu – vienintelė galimybė padėti

Kasmet lapkričio 25-ąją prasideda ir iki gruodžio 10 d. trunka tarptautinė kampanija „16 dienų prieš smurtą prieš moteris“. Skelbdama kampanijos pradžią asociacija „Pagalbos moterims linija“ pakvietė savanorius į padėkos renginį „Parko galerijoje“. „Savanoriai atiduoda labai daug, bet ir gauna daug. Tai patvirtina tiek asociacijos savanorių atsiliepimai, tiek ir kitose organizacijose savanoriaujančių žmonių patirtys“, – sako „Pagalbos moterims linijos“ Kaune vadovė Aušra Stankūnienė.

Su A. Stankūniene kalbamės apie smurto prieš moteris problemą, asociacijos indėlį į kovą su smurtu prieš moteris ir prasmingą savanorystės veiklą, galinčią padėti keisti gyvenimus.

– Nors visuomenė yra informuojama apie skirtingas smurto rūšis ir pagalbos centrus ir linijas, į kurias smurtą patiriančios moterys gali kreiptis, medijose viešinamos socialinės reklamos, akcijos, atkreipiančios dėmesį į smurto prieš moteris problemą, bet to nepakanka – problema yra opi. Kaip jūs manote, kodėl?

– Žmogus nuo mažens susiduria su įvairiomis situacijomis, kuriose išgyvena džiaugsmą, skausmą, liūdesį, neapykantą, gėdą, kaltę, nesaugumą, baimę. Šiandienos situacijoje išryškėja, kad ir visa visuomenė jaučia labai stiprią baimę, nesaugumo jausmą, nusivylimą, bejėgiškumą. Tai sumažina tikimybę, kad auka išdrįs pasipriešinti smurtautojui. Todėl smurto prieš moteris problema yra ypač opi, apie ją ir toliau reikia kalbėti. Labai svarbu suteikti moterims palaikymą, siųsti į pagalbos centrus ir linijas, kad jos galėtų keisti savo gyvenimą. Pokyčiai visiems yra sunkūs, tačiau dėl vaikų ir savo pačių saugumo moterys turi pasiryžti.

Kartu: A. Stankūnienė dėkojo „Pagalbos moterims linijos” savanorių komandai, kuri yra atsakinga, kūrybinga ir bendruomeniška./ Justinos Lasauskaitės nuotr. 

– Kaip prie kampanijos „16 dienų prieš smurtą prieš moteris“ prisidės „Pagalbos moterims linijos“ savanoriai?

– Asociacijos savanoriai budi 24 valandas per parą. Jų ir dieną, ir naktį skiriamas laikas, empatija, išklausymas yra didžiausias indėlis į šią kampaniją. Galimybė prisiskambinti ir užmegzti kokybišką, kupiną žmogiškos atjautos ir šilumos pokalbį – didelė parama sutrikusiai, jaučiančiai skausmą ir beviltiškumą, kenčiančiai moteriai.

– „16 dienų prieš smurtą prieš moteris“ kampanija yra puiki priemonė mažinti visuomenės abejingumą, skatinti smurtą patiriančias moteris nebijoti kreiptis pagalbos. Kaip kiekvienas iš mūsų galėtume prisidėti prie šios problemos mažinimo?

Artimoje aplinkoje pastebėjus smurtą patiriančią moterį raginčiau su ja tiesiog pasikalbėti. 

– Artimoje aplinkoje pastebėjus smurtą patiriančią moterį raginčiau su ja tiesiog pasikalbėti. Pokalbio metu, neabejoju, pavyktų atrasti geriausią ir efektyviausią būdą jai padėti: gal tai būtų buities problemų sprendimas, gal pagalba ieškant darbo, gal laikas, skirtas mažamečiam vaikui, nesusitvarkančiam su namų darbais. Tačiau, jei tai būtų ilgalaikiai sunkumai, reikėtų padrąsinti moterį kreiptis į Specializuotos kompleksinės pagalbos centrą, moterų krizių centrą ar kitą organizaciją, kurioje būtų suteikta psichologinė, teisinė pagalba.

– Kampanijoje dalyvaujančius savanorius pagerbėte su „Pagalbos moterims linija“ aktyviai bendradarbiaujančioje „Parko galerijoje“ surengtame renginyje. Kokias veiklas, projektus kartu įvykdėte, kokių bendrų rezultatų pasiekėte?

– „Pagalbos moterims linijai“ bendradarbiaujant su galerija surengta daug parodų, renginių, iniciatyvų. Prieš keletą metų rašytoja Ernesta Baužaitė įgyvendino iniciatyvą „Išklausant moteris“, skirtą atkreipti visuomenės dėmesį į moteris, patiriančias smurtą, ir sukūrė elektroninę knygą tokiu pačiu pavadinimu. Galerijoje, apžvelgdami nuveiktus darbus, asociacijos savanoriai palydi senuosius ir pasitinka Naujuosius metus, pavasarį drauge pažymima Kovo 8-oji – Moterų solidarumo šventė, kurios proga kasmet organizuojamos puikios parodos. Prieš metus asociacijos savanoriai dalyvavo „Parko galerijos“ surengtoje parodoje „Moters portretas XX a. tapyboje“. Menas ugdo ne tik estetinį suvokimą, harmonijos pajautą, jis – ir terapijos priemonė, padedanti susidūrus su sunkumais.

Nesvarbu, kurį pagalbos būdą pasirinks moteris, ji visada bus priimta ir išklausyta be jokių išankstinių nuostatų.

Asociacijoje dirbančios psichologės, psichoterapeutės organizuoja užsiėmimus, jungiančius psichologiją su dailės terapija, tiek individualioje, tiek grupinėje psichoterapijoje taikydamos įvairius dailės metodus. „Pagalbos moterims linijos“ veiklos kontekste „Parko galerija“ tampa atvira ir saugia erdve buvimui, pajautimui, suvokimui, bendrystei.

– Galerijoje vykusiame renginyje, skambant styginių dueto „DuoViola“ muzikai, paskelbėte kampanijos „16 dienų prieš smurtą prieš moteris“ pradžią ir dėkojote savanoriams už jų prasmingą ir reikšmingą veiklą.

– Esu dėkinga „Pagalbos moterims linijos“ savanorių komandai, kuri yra atsakinga, kūrybinga ir bendruomeniška, todėl labai norisi akimirkų, kuriose pajustume džiaugsmą būti kartu, seserystę, bendrystę, pakylėtą emociją, susiliejusią su muzika, tapyba ar poezija. Labai džiaugiuosi, kad mūsų veiklos kelyje sulaukiame kitų žmonių, menininkų palaikymo. Abipusių mainų pusiausvyra – harmoninga. Esu dėkinga šeiminiam styginių instrumentų duetui „DuoViola“, kurie renginio metu kūrė nuostabią nuotaiką, užbūrė muzikos garsais.

„Pagalbos moterims linijos“ savanorystė – atsakinga savanorystė su įsipareigojimu budėti 350 valandas. Todėl labai laukiame naujų savanorių, kurie po intensyvių penkis mėnesius trunkančių mokymų teiktų emocinę paramą telefonu arba internetu. Naujų savanorių mokymai, kuriuos veda psichoterapeutai, profesionalūs savanorių mokytojai, vyksta gyvai nedidelėje grupėje. Kviečiame moteris, turinčias galimybių, noro ir neabejingų visuomenės socialinei, psichikos gerovei, registruotis į naujų savanorių mokymus, kurie prasidės sausio mėnesio pabaigoje. Visa informacija apie mokymus lengvai pasiekiama „Pagalbos moterims linijos“ interneto svetainėje.

– Kampanija baigsis, o „Pagalbos moterims linijos“ savanoriai ir toliau tęs savo veiklas, teikiančias psichologinę pagalbą moterims.

– Didžioji dauguma besikreipiančiųjų renkasi pagalbos telefonu būdą, bet savanoriai pagalbą teikia ir laiškais. Pokalbiai internetu – dar vienas būdas moterims kreiptis neatidėliotinos pagalbos. Emocinė, psichologinė pagalba internetu yra saugus, patikimas ir patogus būdas ją suteikti ir gauti. Labai svarbu, kad toks pagalbos būdas prieinamas ne tik Lietuvoje gyvenančioms tautietėms. Neretai užsienyje dirbančios ar studijuojančios moterys patiria įvairių sunkumų, jaučia liūdesį, ilgesį, vienatvę, yra sutrikusios ir neturi su kuo pasidalyti savo išgyvenimais. Pokalbis su savanoriu internetu gali būti vienintelė galimybė rasti reikiamą ir skubią pagalbą. Nesvarbu, kurį pagalbos būdą pasirinks moteris, ji visada bus priimta ir išklausyta be jokių išankstinių nuostatų.


Pagalba visą parą

Tel. 8 800 66 366 visą parą, pokalbiai nemokami.

Elektroniniais laiškais: https://pagalbosmoterimslinija.lt/laiskas-pagalbos-moterims-linijai. Atsakoma per 24 val.

Pokalbiais internetu (angl. chat): www.pagalbosmoterimslinija.lt svetainėje spausti „Pokalbiai internetu“. Visomis savaitės dienomis 17–22 val.


Šiame straipsnyje: pagalba moterimsAušra StankūnienėsavanoriaiPagalbos moterims linijasmurtas prieš moteris

NAUJAUSI KOMENTARAI

KALEDOS

KALEDOS portretas
Idomu ar psicoterapeutai yra savanoriai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių