Quantcast

Kai aukščiausia kaina – žmoniškumas

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Priglaudusieji šunį ar katę nesigaili taip pasielgę, ragina visuomenę atsakingai rinktis keturkojį augintinį ir taip pat atsakingai elgtis su juo.

Išgelbsti dešimtį per metus

Aleksote seniai veikiančioje veterinarijos gydykloje "Kaivana" jos lankytojai per kelerius metus įprato matyti čia ramiai miegantį katiną ar nedrąsiai iš kurios nors patalpos žvelgiantį į atvežtus ar atvestus gentainius šunelį. Tokie gydyklos keturkojai gyventojai dažniausiai būna išgelbėti pačių veterinarijos gydytojų iš tikros pražūties ir todėl labai prisirišę prie savo gelbėtojų.

"Kasmet išgelbstime apie dešimt iš daugelio šeimininkų atneštų eutanazuoti arba atsisakytų gydyti ir todėl pasmerktų kankinamai mirčiai gyvūnų. Kai gyvūnų šeimininkai nereaguoja į jokius mūsų argumentus, esame priversti sutikti su jų sprendimu, tačiau tai nereiškia, kad mes atsisakome bet kokios kovos už pasmerkto greitai ar lėtai mirčiai keturkojo gyvybę, jo ateitį. Žinoma, mums tai kainuoja, tačiau žmoniškumas vertinamas ne vien eurais", – įsitikinęs veterinarijos gydyklos "Kaivana" veterinarijos gydytojas Karolis Vainalavičius.

Kaip katinas tapo talismanu

Gyvūnus jų šeimininkai pasmerkia eutanazijai dėl įvairių priežasčių: todėl, kad nepatinka keturkojo būdas, kad gyvūnas neklusnus, garsiai loja, dažnai serga, nusibodo, nenori išlaidauti dėl šuns ar katės užsitęsusios ligos ar padarinių augintinio sveikatai po nelaimingo atsitikimo gatvėje ar namuose. Anot K.Vainalavičiaus, tais atvejais, kai šeimininkas atsisako gydyti sergantį gyvūną ir taip pasmerkia jį myriop, keturkojis perduodamas gyvūnų globos tarnybai Lesei". Ši slaugo, gydo keturkojį ligonį ir pasveikusiajam, jei pasiseka, suranda naują šeimininką. Ne vieną nelaimėlį, pasmerktą šeimininko myriop, priglaudžia ir gydo patys veterinarijos gydytojai, gydykloje praktiką atliekantys studentai.

Štai iš pažiūros ramus katinas Hausas yra netekęs vienos kojos – prieš trejus metus šeimininkė jį rado ant kelio partrenktą, matyt, automobilio. Hausas buvo smarkiai sužalotas: lūžę kelio, šlaunikaulio ir dubens kaulai. Katino šeimininkė atsisakė išlaidauti dėl tokiu atveju būtinos operacijos ir paliko gyvūną gydykloje. Čia dirbę jauni veterinarijos specialistai ryžosi jį operuoti – amputavo užpakalinę koją, ir katinas ne tik liko gyvas, bet ir tapo gydyklos talismanu.

Hauso kova su triukšmadariais

"Atrodo, kad katinas Hausas taip ir liks pas mus gyventi, – kalbėjo jauna veterinarijos specialistė Viktorija Klimčiauskienė. – Pamokytas patirto įvykio, jis visai neina laukan – turi gydykloje savo tualetą, guolį. Beje, tai kieto būdo katinas – jei į gydyklą atvežti ar atnešti keturkojai pacientai triukšmauja, jis, Hausas, tuoj pat išreiškia savo nepasitenkinimą mėgindamas kepštelėti ar net įkąsti triukšmadario šeimininkui į koją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rūta

Rūta portretas
Tenka lankytis šioje įstaigoje. Tai - puikūs savo darbo profesionalai, ir tikrai nuoširdūs žmonės! Viktoriją visada malonu pamatyti, net jeigu ateini tik nusipirkti augintiniui maisto - su šypsena paklaus kaip sekasi... Sėkmės visam kolektyvui! Jūs - nuostabūs!

L.V.

L.V. portretas
Kiekvienas zmogus pats savimi turi sugebeti pasirupinti, neskaitant neigaliu as nusenusiu ligotu zmoniu. Gyvunais gi zmoniu pareiga pasirupinti. Taigi bukime zmonemis.

vartotojas

vartotojas portretas
nu aišku veterinorai, kol jauni galvoja išgelbės visus gyvūnus, bet kai jiems nusibos, pradėės žiūrėti į gyvūno metus, ir sakys jau senas tavo augintinis geriau migdom..ir nesiterlios
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių