Quantcast

Kad ir kiek Kauno rajono savivaldybė statytų darželių, eilė neištirpsta

Kauno rajono savivaldybės pastangos patenkinti visų jaunų šeimų norą, kad jų atžalos patektų į darželį, iš dalies primena Sizifo darbą. Jis sunkus, nepabaigiamas, bet ne beprasmis – laukiančių patekti į darželius eilė pakaunėje yra gerokai sutrumpėjusi.

Kelerius pastaruosius metus sukūrusi po 1 tūkst. naujų darželio vietų, savivaldybė pateko į uždarą ratą. Matydamos tokį vietos valdžios dėmesį, jaunos šeimos dar drąsiau kuriasi pakaunėje, o didėjant gyventojų, kurių didžioji dalis turi vaikų ar planuoja turėti, skaičiui, savivaldybės vadovams vėl tenka sukti galvą, kur ir kaip įsteigti naujų grupes, rasti personalo.

Įkurtuvių bus ir šiemet

Po rekordinių 2020 ir 2021 m., kai įkurtuvės švęstos net keliuose naujuose vaikų darželiuose, šie metai kuklesni, bet ne štilio: planuojama atidaryti Mastaičių mokyklą-daugiafunkcį centrą, kuriame veiks šešios ugdymo grupės, jas galės lankyti 115 vaikų. Šiuo projekto partnerystėje su privačiu sektoriumi Kauno rajono savivaldybė ėmėsi siekdama užtikrinti ikimokyklinio, priešmokyklinio ir pradinio ugdymo paslaugų prieinamumą Alšėnų seniūnijoje. Žodžio „įkurtuvės“ daugiskaita pasirinkta dėl to, kad šiemet ketinama užbaigti Neveronių ir Zapyškio vaikų darželių rekonstrukciją.

Pasak Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo Jono Petkevičiaus, iš viso šiemet bus įsteigta šešiolika naujų grupių, priimsiančių 277 vaikus.

Į ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupes priimamų vaikų sąrašai Kauno rajono savivaldybėje tvirtinami kasmet iki birželio 1 d. Dabartiniais duomenimis, 2022–2023 m. ikimokyklines ir priešmokyklines ugdymo grupes pakaunėje lankys 4 782 vaikai, 1 068 iš jų – priešmokyklinio amžiaus. Bendras ugdymo grupių skaičius – 270.

Skaičiuojama, kad nuo rugsėjo 1-osios naujai bus priimti 1 143 vaikučiai: 273 priešmokyklinio ir 870 ikimokyklinio amžiaus. Informacija, pabrėžė J.Petkevičius, bus dar tikslinama rugpjūčio viduryje pagal realią situaciją.

Šiuo metu Kauno rajono darželius lanko ir 64 Ukrainos vaikai, iš jų: 20 – priešmokyklinio ir 44 – ikimokyklinio amžiaus. Pasak J.Petkevičiaus, sunku prognozuoti net koks tokios pagalbos kariaujančiai šaliai poreikis bus artimiausiu metu, nes vaikų skaičius yra kintantis.

Perspektyva: Mastaičių mokykloje-daugiafunkciame centre veiks šešios ugdymo grupės, jas galės lankyti 115 mažylių. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Patenka ne visi

Rugsėjo 1 d., pagal švietimo įstaigų pateiktą informaciją, Kauno rajone lieka 966 nepatenkinti prašymai. Prasčiausia situacija, nepaisant ankstesnių metų darželių plėtros, išlieka Užliedžių, Domeikavos, Garliavos, Garliavos apyl., Akademijos, Ringaudų, Kačerginės seniūnijose.

Karščiausiuose taškuose, kaip ir anksčiau, ieškoma išeičių. Užliedžių seniūnijoje, atlikus Giraitės darželio plėtrą, atsiras aštuonios naujos grupės 132 mažyliams.

Šiuo metu Kauno rajono darželius lanko ir 64 Ukrainos vaikai, iš jų: 20 – priešmokyklinio ir 44 – ikimokyklinio amžiaus.

Sprendimo būdai – įvairūs

„Domeikavos seniūnijoje numatoma organizuoti ikimokyklinio amžiaus vaikų priežiūros paslaugą pagal Šeimos darželio modelį. Čia veiks penkios grupės, jas lankys 25 vaikai. Pakeitus Kauno rajono savivaldybės tarybos 2021 m. liepos 1 d. sprendimą „Dėl bendradarbiavimo teikiant ugdymo paslaugas“ ir pasirašius naują bendradarbiavimo sutartį tarp Kauno rajono savivaldybės ir UAB „Aurora group“, bus padidintas ikimokyklinio ugdymo paslaugų prieinamumas nuo 85 vietų iki 100 vietų. Pagal bendradarbiavimo sutartį ugdymo paslaugą UAB „Aurora group“ Pipirų darželio ikimokyklinio ugdymo grupėse papildomai galės gauti penkiolika vaikų. Pernai, pagal tėvų pateiktus prašymus, ugdymo paslaugos buvo teikiamos 79 vaikams“, – problemos sprendimo būdus Domeikavos seniūnijoje vardijo Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas.

Skaičiai: pasak Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo J.Petkevičiaus, dabartiniais duomenimis, 2022–2023 m. m. ikimokyklines ir priešmokyklines ugdymo grupes pakaunėje lankys 4 782 vaikai, 1 068 iš jų – priešmokyklinio amžiaus. / Vilmos Kasperavičienės nuotr.

Primename, kad ši seniūnija yra antroje vietoje pagal gyventojų skaičių, per 2021 m. registruotų gyventojų skaičius Domeikavos seniūnijoje padidėjo 577 ir šių metų pradžioje čia jau gyveno 10 648 žmonės.

Rekonstravus buvusios Kačerginės mokyklos pastatą, bus pastatytas priestatas su sporto sale, biblioteka ir laisvalaikio erdvėmis. Iškėlus pradines klases iš Kačerginės mokyklos-daugiafunkcio centro patalpų, papildomai numatoma įsteigti vieną penkiolikos vietų grupę. Tiek pat naujų vietų darželinukams atsiras ir atnaujinus Neveronių lopšelį-darželį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čia viskas aišku

Čia viskas aišku portretas
Krabas savo žmonėms užkrovęs milžiniškus mokesčius už vaikučių priežiūrą, tad visi prašosi į Makūno prieglobstį.

Nuomonė

Nuomonė portretas
Darželių auklėtojų atlyginimai maži, o atsakomybė didžiulė. O ir kas ten gali eit, kai vaikų grupės didelės, mažyliai nevaldomi, o apie super mamas, kurių elgesys nenuspėjamas. Atgrasi profesija.

Renata

Renata portretas
Darzelius stato , vaiku daugeja o personalo tai nera.Neina zmones dirbti toki sunku ir atsakinga darba, nors tu ka. Nes vaikai darosi vis agresyvesni o tevu reikalavimai tokie,kad nors prie kiekvieno vaiko pastatyk po aukle.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių