Quantcast

K. Naturjevienei maisto gaminimas praskaidrina kasdienybę (receptai)

Daugeliui tenka kasdien gaminti maistą, tačiau kai kuriems ši pareiga tampa ir pomėgiu. Viena tokių – Kauno rajone, Karmėlavoje, gyvenanti Kristina Naturjevienė, internetiniame dienoraštyje pasivadinusi Maisto mėgėja. Ilgą laiką gaminusi tik savo šeimai, prieš ketvertą metų ji sumanė pasidalyti savo patirtimi.

Ne parodyti, o valgyti

Du vaikus auginanti K.Naturjevienė pasakoja, kad pomėgis gaminti atsirado tiesiog ruošiant maistą šeimoje. Juk kasdien tenka pavalgydinti vyrą, sūnų, dukrą.

"Dažnai žiūrėdavau vaizdo įrašus apie maisto gaminimą. Kartą pagalvojau – kodėl man nepabandžius to padaryti: įrašyti ir pasidalyti internete. Vieną, antrą, trečią kartą pasidalijau ir užsikabinau", – šypsosi prisimindama kulinarinio dienoraščio pradžią.

Kristina teigia gaminanti maistą ne parodyti, o valgyti, todėl dažniausiai siūlo tuos patiekalus, kurie patinka jai ir jos šeimai. Tiesa, dabar jau sulaukia ir sekėjų prašymų pagaminti tai, kas juos domina.

Įgijus pakankamai patirties, dažniausiai viskas puikiai pavyksta, tačiau kartais patiekalai nuvilia – gamindama tikisi, kad bus skaniau. Tada Kristina arba koreguoja receptą, arba jo neviešina.

"Jeigu jau internete paskelbiu receptą, vadinasi, tikrai ne kartą tai gaminau. Iki smulkmenų apgalvoju, ką nurodyti, kaip paaiškinti ar parodyti, – sako Kristina. – Bet vis tiek atsiranda žmonių, kuriems kyla vienokių ar kitokių klausimų: druskos dėti ar nedėti, kiek vandens verdant įpilti ir pan."

Jeigu pati randa sudominusį receptą, bet kas nors jame neaišku, K.Naturjevienė teigia eksperimentuojanti. Tačiau su didesnėmis problemomis nesusiduria: "Gal jau turiu patirties, o gal tiesiog nesirenku labai sudėtingų patiekalų."

Dažnai žiūrėdavau vaizdo įrašus apie maisto gaminimą. Kartą pagalvojau – kodėl man nepabandžius to padaryti: įrašyti ir pasidalyti internete. Vieną, antrą, trečią kartą pasidalijau ir užsikabinau.

Skaniai, bet su saiku

K.Naturjevienei visada patiko nesudėtingi patiekalai, kuriuos galima greitai ir be didelių pastangų paruošti. Tokius dažniausiai ir gamina. Anot jos, net ir sudėtingesnį patiekalą galima pagaminti paprasčiau.

Sveikai mitybai prisipažįsta itin daug dėmesio neskirianti. Kristinos manymu, galima ir reikia valgyti viską, tik nepametant saiko.

"Žinoma, stengiuosi mėsą sveikiau kepti, naudoti mažiau riebalų, krakmolingų patiekalų, patiekiu daugiau daržovių, paruošiu įvairių kokteilių. Tačiau tikrai nesame perdėtai sveikuoliškos mitybos šalininkai, - pripažįsta pašnekovė. - Aš manau, kad galima valgyti viską, tik žiūrėti – kiek suvalgai. Cepelinai, pavyzdžiui, tikrai nėra sveikuoliškas patiekalas, bet visi juos mėgsta. Tik nereikia prisėdus suvalgyti penkių cepelinų, o jei suvalgysi vieną – nemanau, kad tai labai pakenks."

Įžiebia komentarus

Pagrindinė Kristinos patiekalų vertinimo komisija – šeima. "Tai per daug druskos, tai per sausa, tai kažko trūksta, – vis randa prie ko prikibti, – juokiasi Kristina. – Bet gerai, kai tiesiai šviesiai pasako, jei kas ne taip."

Vaikai mėgsta greitus patiekalus, pavyzdžiui, tortilijas, valgo daug vištienos patiekalų, kepsnelių, troškinių. Pusryčiams – sumuštinius, blynus. Pastaruosius labai mėgsta ir ji pati – ir saldžius, ir sūrius. Vyras pageidauja daugiau mėsos. Tad šeimininkei tenka laviruoti taip, kad maistas visiems patiktų.

"Po įrašų internete sulaukiu daug atsiliepimų – rašo ir skambina, giria ir kritikuoja. Neseniai pagaminau Kijevo kotletus, tai sulaukiau gausybės komentarų, kad tai netikri Kijevo kotletai, kodėl aš juos taip pavadinau. Kartais komentatoriai tarpusavyje ginčijasi. Vis dėlto teigiamų atsiliepimų daugiau, – džiaugiasi K.Naturjevienė. – Man smagu, kad žmonės išsako savo nuomonę. Bendrauju su savo sekėjomis, pasišnekame, pasitariame. Dabar, kai paskelbtas karantinas ir bendrauti gyvai nepatariama, džiaugiuosi, kad turiu su kuo bent internetu pasišnekėti."

Duonelė su varške, avižiniais dribsniais ir riešutais

– 360 g 9 proc. varškės,

– 120 g viso grūdo avižinių dribsnių,

– 2 kiaušiniai,

– 160 ml kefyro,

– 1 šaukštas kmynų,

– 2 skiltelės česnako,

– 100 g kepintų ir sūdytų žemės riešutų,

– 50 g kepintų saulėgrąžų,

– 50 g kepintų moliūgų sėklų.

Dubenyje sumaišykite varškę, kefyrą, kiaušinius. Suberkite  smulkintas česnako skilteles ir kmynus. Tuomet įmaišykite avižinius dribsnius, visas sėklas ir riešutus. Riešutus ir sėklas galima dėti ir nekepintus, bet pakepinti skaniau. Formą išklokite kepimo popieriumi, sukrėskite paruoštą masę. Išlyginkite paviršių ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 45 min. Iškepus leiskite atvėsti praviroje orkaitėje.

Ryžių vermišelių sriuba su mėsos kukuliais ir batatu

– 300 g maltos kiaulienos,

– druskos,

– pipirų,

– česnakų granulių,

– 1 batatas,

– 1 bulvė,

– 2 morkos,

– 1 svogūnas,

– 1 saliero stiebas,

– 100 g ryžių vermišelių,

– 1,2 l vandens,

– druskos,

– pipirų,

– džiovintų žalumynų,

– alyvuogių aliejaus daržovėms kepti,

– šviežių petražolių.

Į faršą įberkite druskos, pipirų, česnakų granulių. Viską sumaišykite ir formuokite mažus kukulius (18–20 vnt.). Alyvuogių aliejuje pakepinkite supjaustytus svogūną, saliero stiebą, morkas – apie 8 min. Supjaustykite šiaudeliais batatą. Sutarkuokite stambia trintuve paprastą bulvę. Į kepimo indą su dangčiu dėkite pakepintas daržoves, pjaustytą batatą, tarkuotą bulvę ir mėsos kukulius. Užpilkite vandens, užberkite druskos, pipirų, džiovintų žalumynų ir pamaišykite. Tada ant viršaus išskleiskite ryžių vermišelius. Uždenkite dangtį ir dėkite indą su sriuba į iki 200 °C įkaitintą orkaitę virti apie 1 val. Patiekite dubenėliuose, pabarstę šviežiomis pjaustytomis petražolėmis.

Greitos keptų obuolių ir vištienos salotos

– 300 g keptos vištienos,

– 1 saldesnis obuolys,

– 200 g pekininio kopūsto,

– 1 pomidoras,

– 1 agurkas,

– 0,5 paprikos,

– kelios alyvuogės,

– druskos,

– pipirų,

– citrinų sulčių,

– alyvuogių aliejaus.

Obuolį nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius. Supjaustykite griežinėliais ir apkepkite sausoje keptuvėje. Keptą vištieną supjaustykite kubeliais (jei neturite keptos vištienos, pakepinkite ant keptuvės vištienos filė ar šlaunelių mėsą, pjaustytą kubeliais). Pekininį kopūstą supjaustykite plonais griežinėliais ir dėkite į lėkštes. Ant viršaus dėkite pjaustytą pomidorą ir agurką, tuomet – pjaustytą keptą vištieną. Užmeskite kelias alyvuoges, pjaustytos paprikos. Ant paties viršaus išdėliokite kepto obuolio griežinėlius. Užpilkite alyvuogių aliejaus, užspauskite citrinų sulčių, užberkite druskos, pipirų.

Pica su bulvių pagrindu

– Pagrindui:

– 5 bulvės,

– druskos,

– 1 šaukštas sviesto,

– 1 kiaušinis,

– 2 šaukštai kukurūzų krakmolo.

Įdarui:

– 1 šaukštas kečupo,

– smulkintų krapų,

– keli griežinėliai dešros,

– 1 nedidelis svogūnas,

– kelios alyvuogės,

– 100 g tarkuoto fermentinio sūrio,

– picos prieskonių.

Padažui:

– 100 ml kefyro,

– 2 šaukštai majonezo,

– 1 skiltelė česnako,

– žiupsnelis šviežių krapų.

Bulves nulupkite, supjaustykite, užpilkite vandeniu, pasūdykite ir išvirkite. Virtas bulves sutrinkite, įdėkite sviesto ir išmaišykite. Tuomet įmuškite kiaušinį, suberkite kukurūzų krakmolą. Viską gerai išmaišykite. Skardą išklokite kepimo popieriumi, pabarstykite šiek tiek krakmolo. Sukrėskite paruoštą bulvių masę ir iš jos padarykite picos pagrindą (maždaug 1 cm storio). Ant šio pagrindo dėkite kečupo, pabarstykite smulkintų šviežių krapų. Tuomet uždėkite dešros griežinėlių, pjaustyto svogūno sluoksnį, užberkite kelias alyvuoges, užtarkuokite sūrio. Pabarstykite picos prieskoniais. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Padažui dubenėlyje sumaišykite kefyrą, majonezą, įspauskite česnako skiltelę, įberkite krapų.

Keptos paprikos su mėsa ir bulvėmis

– 3 paprikos,

– 500 g maltos mėsos,

– 1 svogūnas,

– 1 morka,

– 1 saliero stiebelis,

– 1 skiltelė česnako,

– 4–5 bulvės,

– druskos,

– pipirų,

– kmynų,

– alyvuogių aliejaus.

Paprikas perpjaukite pusiau, išimkite sėklytes, išpjaukite kotelį. Įdarui mėsą sumalkite. Morką sutarkuokite, svogūną ir saliero stiebelį smulkiai supjaustykite. Į keptuvę pilkite šiek tiek aliejaus, pakepinkite daržoves apie 5 min. Baigdami kepti įdėkite smulkintą česnako skiltelę, dar kelias minutes pakepinkite. Sudėkite kepintas daržoves prie maltos mėsos. Užberkite druskos, pipirų, viską gerai išmaišykite. Šia mase įdarykite paprikų puseles. Skardą išklokite kepimo popieriumi, pašlakstykite aliejumi. Dėkite įdarytas paprikas, supjaustytas bulves. Ant bulvių užberkite druskos, pipirų ir kmynų. Kepkite 180 ° orkaitėje apie 50 min.

Greitas nesaldus pyragas su tortilijų lakštais

– 3 tortilijos lakštai (28 cm skersmens),

– 4 kiaušiniai,

– 100 g varškės,

– 150 g fermentinio sūrio,

– 100 g mocarelos,

– 150 ml pieno,

– sauja šviežių petražolių ir krapų.

150 g fermentinio sūrio sutarkuokite ir 50 g atidėkite pyrago viršui pabarstyti. Sutarkuokite mocarelą, supjaustykite žalumynus. Į dubenį įmuškite kiaušinius, dėkite tarkuotą mocarelą, tarkuotą fermentinį sūrį, varškę. Supilkite pieną, suberkite smulkintus žalumynus ir viską gerai išmaišykite. Į kepimo indą sluoksniuokite: dėkite tortilijos lakštą, pilkite dalį sūrio masės, ant viršaus klokite antrą tortilijos lakštą, tuomet dėkite dar sūrio masės, tada – trečias tortilijos lakštas, ant viršaus – likusi sūrio masė. Pabarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu. Kepkite įkaitintoje iki 200 °C orkaitėje apie 30 min.

Varškės pyragas su persimonu ir kokosų miltais

– 3 kiaušiniai,

– 2 šaukštai kokosų miltų,

– 1 šaukštas cukraus,

– druskos,

– 3 šaukštai natūralaus jogurto,

– 360 g 9 proc. varškės,

– 1 persimonas.

Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Į baltymus įberkite šiek tiek druskos ir plakite plakikliu 5 min. Į kitą dubenį dėkite kiaušinių trynius, suberkite kokosų miltus, cukrų, sudėkite natūralų jogurtą, varškę. Visus produktus sumaišykite plakikliu iki vientisos masės. Į ją dėkite šaukštą išplaktų baltymų, gerai sumaišykite. Tada dėkite dar šaukštą baltymų ir vėl sumaišykite. Taip iš lėto sujunkite abi mases. Į tešlą sudėkite pjaustytą persimoną ir atsargiai sumaišykite. Formą išklokite kepimo popieriumi (dugną ir šonus). Sukrėskite visą masę ir kepkite įkaitintoje iki 175 °C orkaitėje 35–40 min. Tuomet orkaitę išjunkite ir leiskite šiek tiek (apie 10 min.) pyragui atvėsti. Skanus tiek šiltas, tiek šaltas. Galima valgyti su grietine ar uogiene.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Birute

Birute portretas
Super
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių