Quantcast

Juodoje vinilinėje plokštelėje – auksinė J. Naujalio muzika

Rankų darbo vinilinėje plokštelėje, kurios bus dalijamos garbiems Kauno valstybinės filharmonijos ir Kauno rajono svečiams – gražiausios J.Naujalio dainos ir miesto choristų balsai.

Nutarė pagerbti kūrėją

Apie medinį stalelį lakuotu stalviršiu kabineto viduryje Kauno valstybinės filharmonijos vadovas Justinas Krėpšta užsiminė ne vieno interviu metu. Prie jo esą būta daug pasisėdėjimų, priimtas ne vienas svarbus sprendimas. Daugiau nei prieš metus už senojo medinio baldo J.Krėpštai pasodinus Raudondvario dvaro direktorę Snieguolę Navickienę, čia gimė mintis pagerbti muzikos patriarchą Juozą Naujalį.

"Viskas vyko labai spontaniškai man į rankas paėmus Lino Adomaičio vinilinę plokštelę", – ji, anot J.Krėpštos, tapo tolesnių įvykių tramplinu ir dar didesniu įkvėpimu kompozitoriui Vidmantui Bartuliui.

Šių metų pradžioje anapilin iškeliavęs kūrėjas, kaip pasakojo S.Navickiekė, prie idėjos virsmo kūnu – viniline plokštele prisidėjo ypač daug. Dideliam apmaudui, galutinio rezultato taip ir neišvydo.

Vinilinės plokštelės nusipirkti negalima – jos bus dalijamos tik garbingiems svečiams.

Pagaminta Vokietijoje

J.Naujaliui skirta plokštelė – ypatinga. Ji pagaminta Vokietijoje, klijuota rankomis, ne automatinėmis mašinomis. Viena plokštelės įmautės pusė dengta juodu aksomu. Centre – auksinėmis raidėmis įspausti muzikos patriarcho inicialai. Kitoje įmautės pusėje surašyti į vinilinę plokštelę sudėti kūriniai, o jų pašonėje įpinta juostelė su tautiniais motyvais.

Kultūra be dėmesio negali egzistuoti.

Pradėti praėjusių metų balandį plokštelės leidybos darbai truko visus metus. Raudondvario dvaro direktorė pasakojo, kad procesas užsitęsė dėl didelių eilių. Įrašai, nors ir tęsėsi kur kas trumpiau nei leidyba, taip pat pareikalavo nemažai pastangų. Petro Bingelio vadovaujamas Kauno valstybinis choras, praėjusiais metais metais minėjęs penkiasdešimtmetį, gyveno labai įtemptu ritmu, todėl rasti laisvų dienų buvo ganėtinai sudėtinga. Juolab kad įrašai vyko ne tik Kauno valstybinėje filharmonijoje. Tarkim, J.Naujalio sukurtos Mišios – Missa In Honorem Sacrorum Vulnerum Christi buvo įrašomos Kauno Šv. Pranciškaus Ksavero (Jėzuitų) bažnyčioje.

"Įrašai vyko lapkričio 30-ąją. Puikiai pamenu, kad tądien Kauno rajone vyko eglutės įžiebimo šventė, todėl būti su choristais negalėjau", – S.Nvickienė šypsojosi, kad ir be jos dalyvavimo viskas pavyko puikiai.

Gaus tik ypatingi

Pirmoji – auksinė vinilinė plokštelė, kaip liepos 6-ąją Valstybės dienos minėjime Zapyškyje sakė Kauno rajono meras, įteiktas Kauno valstybinio choro vadovui P.Bingeliui. Savaitės pabaigoje kelios dešimtys plokštelių išdalyta choristams.

"Iš viso pagaminta 500 vinilinių plokštelių. Į filharmoniją šiandien jų atvežėme 80. Dalis bus išdalyta choristams, o likusios svarbiomis progomis bus teikiamos ypatingiems svečiams", – paklausta, kaip vertina galutinį rezultatą, S.Navickienė dirstelėjo į netoliese stovintį P.Bingelį.

Choristai nustebo – sulaukti tokios dovanos nesitikėjo nė vienas jų.

Dirigento veidas ir choristų reakcija Liepos 6-ąją esą buvo pats geriausias įvertinimas – žmonėms tokio kūrėjo įamžinimo labai reikėjo.

"Čia neįkainojamas dalykas. Kultūra be dėmesio negali egzistuoti. Labai šaunu, kad Kauno rajonas, kuriame gimė ir gyveno J.Naujalis, nusprendė parodyti tokį gestą. Dabar žmonės galės išgirsti naujai įrašytas J.Naujalio dainas, su kuriomis ėjo ir eina Lietuva", – P.Bingelis džiaugėsi naująja viniline plokštele, kuris atsidurs šalia J.Naujalio batutos, kuria jam dovanojo garsiojo kompozitoriaus dukra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Augys

Augys portretas
Rankų darbo ?Rankomis presavo plastmasę ir paskui graviravo rankomis garso takelį ?

Piliete

Piliete portretas
Ar vis dar gyvenate meniskoje Naualio „Svajoneje“ ir mazais atlyginimais? :)

Ar ne per daug juodo?

Ar ne per daug juodo? portretas
Kodel juoda?
VISI KOMENTARAI 6

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių