Quantcast

Jiezno bažnyčia švenčia 350 metų sukaktį

Pažaislio vienuolyno įsteigėjo Kristupo Zigmanto Paco pastatyta Jiezno Šv.Arkangelo Mykolo ir Šv.Jono Krikštytojo bažnyčia švenčia 350 metų sukaktį. Jubiliejinės iškilmės šį sekmadienį vyks ir bažnyčioje, ir miestelyje. Ir neapsiribos vienu savaitgaliu.

Konsekracijos data

XVII a., kai iškilo bažnyčia, sakralinių pastatų statyba tęsdavosi metų metus. Tačiau, pasak Jiezno parapijos klebono, Kaišiadorių vyskupijos generalvikaro Rolando Bičkausko, svarbiausia su statybų pabaiga susijusi data laikoma bažnyčios konsekracija (pašventinimas) 1670 m.

Ši data iškalta šventovės fasade. "Ši garbingoji Jiezno bažnyčia Lietuvos Didžiosios Kunigaikštijos vicekanclerio Pono STEPONO PACO kadaise buvo išvaduota iš erezijos. Vėliau jo sūnaus vyriausiojo L.D.Kunigaikštijos kanclerio Garbingiausio ir Šviesiausio Pono KRISTUPO PACO buvo pastatyta ir apdovanota. Pagaliau Klemensui X esant Šventuoju Tėvu, viešpataujant Lenkijos karaliui ir LDK valdovui Šviesiausiajam Mykolui Kaributui, Vilniaus vyskupo Garbingiausio ir Šviesiausio Pono ALEKSANDRO SAPIEGOS iš Macejevo autoritetu ši bažnyčia Žemaičių vyskupo Garb. ir Švies. Pono KAZIMIERO PACO buvo pakonsekruota ir atiduota (Dievo kultui). Rugpjūčio 17 diena 1670 Viešpaties metai", – skelbia įrašas lotynų kalba.

 

Vėlyvojo baroko perlu vadinama Jiezno bažnyčia yra nacionalinės reikšmės kultūros paminklas. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

Puikios akustikos šventovė

Vėlyvojo baroko perlu vadinama bažnyčia yra nacionalinės reikšmės kultūros paminklas. Puikios akustikos šventovę puošia vertingi išlikę sakraliniai kūriniai: lubų ir sienų freskos, klausyklos, XIX a. sietynai ir paveikslai, galbūt net XVI a. siekiantis medinis kryžius.

XVII a. pradžioje Jiezno dvarą įsigijęs LDK didysis raštininkas, vėliau – pakancleris Steponas Pacas (1587–1640) troško, kad čia iškiltų mūrinė katalikų bažnyčia. "Pats bažnyčią statyti pradėjo, tačiau vis trukdė karai, ir jis testamentu įpareigojo sūnų Lietuvos didįjį kanclerį Kristupą Zigmantą Pacą (1621–1684) Jiezne baigti statyti bažnyčią. Šis įgyvendino tėvo norą – šventovę pastatė, o savo asmeninę svajonę įgyvendino statydamas Pažaislio vienuolyną", – istoriją prisiminė R.Bičkauskas.

Pagrindinės bažnyčios jubiliejui skirtos iškilmės – sekmadienį vyksiantys Šv.Roko atlaidai.

Tikimasi, kad šie XIX a. Jiezne pradėti švęsti ir vietos gyventojų labai mėgstami atlaidai ir bendruomenės šventė į miestelį privilios daug buvusių jo gyventojų. Kadangi per Šv.Roko atlaidus erdvi bažnyčia neretai būna sausakimša, taip pat dėl COVID-19 grėsmės taikomų apribojimų abejos šv.Mišios šį sekmadienį (10 val. – Votyva, 12 val. – Suma) bus aukojamos lauke – bažnyčios šventoriuje.

"Šv.Roko atlaidai yra gausiausiai tikinčiųjų lankomi atlaidai visame Prienų rajone, į juos visada susirenka labai daug žmonių. Taigi, šv.Mišias aukosime bažnyčios šventoriuje. Kadangi suolų neužteks, prašome tikinčiųjų atsinešti sulankstomas kėdutes, turėti uždangalą nuo saulės ir vandens atsigerti", – prašė klebonas.

Visos per atlaidus surinktos lėšos bus panaudotos bažnyčios remontui.

Tęsis ir rugsėjį

Švenčiant Jiezno bažnyčios 350 metų jubiliejų, per abejas šio sekmadienio šv.Mišias bus renkamos aukos jos remontui. "Visos per atlaidus surinktos lėšos bus panaudotos bažnyčios remontui. Pirmiausia – fasadui. Prieš septyniolika metų jis buvo suremontuotas, tačiau dabar vėl byra ir prašosi remonto. Esame pateikę paraišką ir Vyriausybei, ir Kultūros paveldo departamentui – vis dėlto bažnyčia yra pripažinta kultūros vertybe. Nežinome, ar gausime paramą, tačiau akivaizdu, kad tų pinigų neužteks", – sakė R.Bičkauskas ir užsiminė, kad dėl kultūros paveldo reikalavimų net ir nedidelis bažnyčios remontas smarkiai pabrangsta.

Prieš Sumą 11 val. bažnyčios šventoriuje koncertuos solistas Eugenijus Bavikinas, po Sumos vyks kraštiečių šventė. Ji rengiama šalia bažnyčios esančioje atnaujintoje miestelio aikštėje. Šventėje bus pristatyti šio krašto amatai, vyks dailės pleneras, šventinis koncertas.

Rolandas Bičkauskas/Vilmanto Raupelio nuotr.

Jiezno klebonas užsiminė, kad šio sekmadienio iškilmėmis bažnyčios konsekracijos jubiliejaus šventė nesibaigs. "Šios sukakties minėjimą mes pradedame Šv.Roko atlaidais ir tęsime iki rudeninių Šv.Mykolo Arkangelo atlaidų rugsėjo 27 d. Juk konsekruojant bažnyčiai suteiktas šv.Arkangelo Mykolo vardas (kito šventojo – šv.Jono Krikštytojo – vardas jai suteiktas vėliau). Šią šventę vainikuos piknikas visai bendruomenei", – sakė R.Bičkauskas, jau planuojantis ir kitų metų šventę.

Tuo metu bus švenčiamos Jiezno ir Pažaislio bažnyčių fundatoriaus K.Z.Paco 400-osios gimimo metinės. Ta proga Pažaislio muzikos festivalis žada surengti Jiezno bažnyčioje koncertų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gimęs ir augęs Jiezne

Gimęs ir augęs Jiezne portretas
Gerb. seniūne, kur dingo Jiezno želdiniai? "Depiliuota" pagrindinė gatvė, "nuskustas" miesto sodas, išnaikinti gimnazijos želdynai tikrai neprimena to miesto, kuriame gimiau ir augau.

Valius

Valius portretas
Sveikinu Jiezną ir jiezniečius.

Irena

Irena portretas
Bažnyčia meniniu aspektu puiki, tik miestelio žmonės nutolę nuo Dievo
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių