Quantcast

Jautrių širdžių namai – su kiauru stogu

Kauno samariečiai, šiomis dienomis pažymintys veiklos 20-metį, gerokai praplėtė savo veiklos sritis ir dabar teikia nemažai labai naudingų paslaugų nepriteklių, ligų ir kitų skaudulių kamuojamai visuomenės daliai.

Kauno samariečiai, šiomis dienomis pažymintys veiklos 20-metį, gerokai praplėtė savo veiklos sritis ir dabar teikia nemažai labai naudingų paslaugų nepriteklių, ligų ir kitų skaudulių kamuojamai visuomenės daliai.

Bijo lietingo sezono

Jau dvejus metus samariečiai dirba naujose, tiksliau, atnaujintose buvusio Senamiesčio butų ūkio 700 kv. m patalpose. Čia nuo ankstyvo ryto iki vėlaus vakaro verda samariečiams būdinga veikla, kaukši ir džeržgia įvairūs įrankiai, zuja daugybė žmonių.

"Pradiniams renovacijos darbams lėšų pasitelkėme iš Vokietijos darbininkų samariečių sąjungos ir Kauno miesto savivaldybės. Baldus mums paaukojo geri žmonės iš įvairių Lietuvos kampelių, o būtiną įrangą vaikų dienos centro "Užuovėja" virtuvei nusipirkome patys", – pasakojo Lietuvos samariečių bendrijos (LSB) Kauno skyriaus vadovas Mindaugas Vėlyvis.

Anot pašnekovo, maždaug 300 kv. m ploto patalpų (vaikų dienos centro, virtuvės, valgomojo kambario, dušų, tualetų ir kt.) atnaujinimas kainavo 230 tūkst. litų. Netrukus pradės veikti ir Pagyvenusių žmonių dienos centras, kuris su šypsena vadinamas Senelių darželiu. Jį įsteigti padėjo miesto ir rajono savivaldybės. Geras žinias temdo ateisiantis lietingas sezonas – juk pastato stogas dar neatnaujintas, kiauras, o lėšų tokiam imliam pinigų prasme darbui vis nėra. Tad viliamasi, kad vėl padės vokiečių samariečiai ir naujoji miesto valdžia.

Vasarą čia kiek ramiau – tylu vaikų dienos centre "Užuovėja". Mat, kaip sakė šios centro vadovas Robertas Sukockas, dabar ieškoma Kauno rajone ūkininko, kuris priimtų dienos centro "Užuovėja", veikiančio ir Šlienavoje, mažuosius lankytojus trijų dienų stovyklėlei.

"Kasmet stengiamės vasarą pateikti kokią nors malonią staigmeną mūsų centrą lankantiems vaikučiams. Štai pernai "Užuovėjos" lankytojai drauge su samariečiais studentais iš Nigerijos plaukiojo jachta Kauno mariose Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną ir ta proga ne tik iškylavo, bet ir papildė savo žinias apie Lietuvos valstybės kūrėją", – pasakojo R.Sukockas.

Kelias pas samariečius

"Kai atėjo laikas palikti vaikų globos namus Jiezne, į galvą vis dažniau lindo liūdnos mintys. Juk negalėjau sėsti anksčiau į Kauną išvažiavusiam broliui ant sprando. Reikėjo už kažko kabintis gyvenime. Aš užsikabinau už LSB raidėmis pažymėtu autobusiuko – atbėgau paskui jį į LSB. Čia man suteikė pastogę, davė pavalgyti, įvairių smulkių užduočių", – pakeliui pas Kovo 11-osios g. daugiabutyje gyvenantį globojamąjį pasakojo 20-metis Tomas Simonas Bočkovas.

Sutikęs savo geradarę globėją Mariją Lialko, vaikinas gavo pareigų ir vietą gyventi bendrabutyje. "Dabar esu vienas iš tų samariečių, kurie vyksta pagal iškvietimus į senelių ar sunkiai sergančiųjų gyvenamąsias vietas, paimame juos ir nuvežame į procedūras, parvežame atgal", – aiškino samarietis.

Trumpai šnektelėjęs kartu su vairuotoju Dariumi Simonavičiumi jis nuskubėjo į penktą aukštą, kur jo laukė kauniečiai Zofija ir Jonas Sausanavičiai. Vyriškis po daugybės nedidelių ir kelių smarkių insultų, netekęs abiejų kojų, beveik nieko negirdintis ir sunkiai besiorientuojantis aplinkoje, jau beveik dešimt metų tris kartus per savaitę vežamas inkstų dializei.

Dėkingumas įpareigoja

"Neįsivaizduoju, ką reikėtų daryti, jei negalėčiau naudotis samariečių paslaugomis. Juk jie, vyrai, paima iš buto Joną, sėdintį invalido vežimėlyje, ir nuneša iš penkto aukšto į kieme stovintį automobilį. Po keturių valandų jį parveža po inkstų dializės ir parneša į butą. Labai gerai, kad miesto savivaldybė apmoka didesnę dalį šių labai reikalingų paslaugų seniems ir negalių kamuojamiems žmonėms", – palydėjusi vyrą ir padėkojusi samariečiams už nuolatinę jų pagalbą sakė Zofija. Beje, samariečiai turi ir reanimobilį. Tad gali pervežti net ir gulinčius ligonius.

Geri žodžiai neliko neišgirsti. "Vien dėl šių žmonių dėkingumo verta jiems padėti", – pastebėjo T.S.Bočkovas. Vaikinas, siekiantis įgyti ortopedinės avalynės gamintojo profesiją, įsitikinęs: jam gyvenime sekasi todėl, kad padeda pagalbos reikalingiems žmonėms. Išskubėdamas į kitą iškvietimą – jų samariečiai gauna apie šešis kasdien – pašnekovas dar spėjo pasigirti, kad neseniai priėmė Sutvirtinimo sakramentą, o vaikino Sutvirtinimo tėvu tapo pats LSB Kauno skyriaus vadovas Mindaugas Vėlyvis.

Parūpina duonos kasdienės

Kitas samariečių veiklos baras – varguolių maitinimas. Partizanų g. įsikūrusiame name kasdien susirenka šimtai žmonių, kuriems dalijami įvairūs maisto produktai.

"Mūsų sąrašuose yra apie 800 varguolių, kuriuos remia per mūsų organizaciją savivaldybė, sumokėdama mums transporto išlaidas degalams, kai vežame iš mūsų rėmėjų – duonos kepėjų, daržovių augintojų, sodininkų ir kitų – produktus į Partizanų g. Be to, mes patys surenkame "Maisto banko" akcijų metu įvairių produktų, kuriuos dalijame įvairiomis progomis paramos reikalingiems žmonėms", – pasakojo M.Vėlyvis.

Jaunas samarietis Artūras Stoškus įsitikinęs: būtina gausinti ir plėsti paslaugas ligoniams ir seneliams jų namuose. Tačiau tokie planai nuolat atsimuša į tokių paslaugų brangumą. Tad samariečiai, norėdami sumažinti būsimus įkainius, nutarė parengti projektą, kuris, tikisi, gaus pritarimą Kauno ir jo rajono savivaldybėse. Štai tuomet bus galima teikti nebrangias, iš minėtų savivaldybių biudžeto kompensuotas, labai reikalingas ligoniams ir seneliams paslaugas jų namuose.


Šiame straipsnyje: samariečiailabdarakaunas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Remia pijokėlius

Remia  pijokėlius portretas
ir savęs nepamiršta
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių