- Aistė Veverskytė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Jauna maisto technologė Vilė Stumbraitė lietuviškų pomidorų derliaus laukia labai nekantraudama, nes jie – pagrindinė tolesnių jos eksperimentų dalis. Dar šią vasarą Kauno kolegijoje studijas baigusi mergina didžiuojasi įgytu diplomu, kuris į rankas atkeliavo kartu su simboline vyno taure.
Mergina drauge su dėstytoja mokslų daktare Aušra Šimonėliene ištobulino pomidorų vyno receptūrą ir apie tai parengė mokslinių darbų. V.Stumbraitė jau priprato, kad paragavusieji jos pagaminto vyno aikteli: „Negi tai iš tiesų pagaminta iš pomidorų?!“
Sunkiai atspėjamas produktas
Kauno kolegijos maisto technologių V.Stumbraitės ir A.Šimonėlienės pagamintą vyną išvydę smalsuoliai pirmiausia neslepia nuostabos dėl jo spalvos – vynas šviesiai gelsvas, skaidrus, nėra jokio panašumo su pomidorų sultimis. Anot V.Stumbraitės, esą galimas ir šviesiai oranžinis variantas, jeigu pakeičiama vyno gaminimo technologija.
„Pirma žmonių reakcija, paragavus šio vyno, kad tai – vynuogių vynas. Gėrime juntamas vaisiškumas, obuolių, kriaušių skonis“, – pasakoja vyno kūrėjos.
Degustacijų metu atliktos juslinės analizės rezultatai rodo: pomidorų vynas ryškus, produkte juntamas labai lengvas karstelėjimas, gėrimui būdingas ryškus išliekamasis poskonis. Laikant taurę vyno keletą minučių ir ilgiau, pomidorų aromatas išsiskleidžia tarsi vėduoklė, nors iš pradžių jų kvapo dėl atšaldymo neįmanoma užuosti.
Degustacijų dalyviai visi kaip vienas kartoja: pomidorų vynas primena gerą baltąjį vyną, pagamintą iš vynuogių, todėl ir jo receptūros tobulintojos rekomenduoja jį vartoti labai panašiai. Pasak A.Šimonėlienės, geriausiai vyną gerti atšaldytą iki baltajam vynui reikiamos temperatūros, derinti su lengvais sūrio, žuvies, mėsos užkandžiais.
„Mano nuomone, tai yra tikra inovacija vyno gamyboje – žaliavos visiškai nutolusios nuo įprastai naudojamų. Todėl nusprendžiau paeksperimentuoti ir aš“, – pradžią prisimena V.Stumbraitė, kuriai idėją gaminti vyną iš pomidorų pirmoji pasiūlė dėstytoja A.Šimonėlienė.
Eksperimentuoti skatino ir nenuspėjamos pomidorų savybės. „Pomidoras – vienas populiariausių vaisių pasaulyje. Paprastai daugelis jį laiko daržove, tačiau, botanikų teigimu, pomidoras – uoga. Pomidorai visame pasaulyje plačiausiai vartojama nekrakmolinga daržovė, ši savybė labai vertinga gaminant vyną“, – vardija eksperimentatorės.
Pradėjusi domėtis pomidorų vyno gamyba V.Stumbraitė sužinojo, kad ji nėra išplėtota ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Pasaulyje pomidorų vynas skinasi kelią labai pamažu, šioje srityje daugiausia yra nuveikę Belgijos, Kanados vyndariai.
Prireikė ne vieno bandymo
V.Stumbraitė pasakoja, kad garsiai užsiminusi kitiems apie sumanymą gaminti vyną iš pomidorų neretai sulaukdavo skeptiškos reakcijos arba santūraus nutylėjimo. Mergina juokauja, kad vynas iš tiesų parodė savo charakterį, jo gamybai reikėjo dėmesio, pastangų ir užsispyrimo. „Tą vyną iščiūčiavau tarsi kūdikį“, – juokauja V.Stumbraitė, prisiminusi bandymus pagaminti gėrimą.
Pirma žmonių reakcija, paragavus šio vyno, kad tai – vynuogių vynas. Gėrime juntamas vaisiškumas, obuolių, kriaušių skonis.
Mergina vyną gamino naudodama tris skirtingas žaliavas: pomidorų sultis, pomidorus, įsigytus prekybos centruose, ir aukštos kokybės ūkininkų užaugintus pomidorus. Pirmieji eksperimentai nebuvo sėkmingi – iš pirktinių pomidorų vynas visai nepavyko. „Prekybos centruose įsigyta atvežtinė žaliava pomidorų vyno gamybai netinkama“, – sako V.Stumbraitė.
Pomidorų vyno gamyba technologiškai buvo atliekama taikant dvylikos žingsnių schemą: pomidorai nuvalomi, susmulkinami, susmulkinta masė apdorojama fermentais, vėliau maišoma su vandeniu ir cukrumi, vėl fermentuojama, presuojama, vėl maišoma su cukrumi, fermentuojama mielėmis. Galiausiai skaidrinama, devynis mėnesius brandinama, filtruojama ir išpilstoma. Tokiu būdu iš geros kokybės ūkininko augintų pomidorų V.Stumbraitei pavyko pagaminti sėkmingą partiją, į butelius buvo išpilstyta 5 l vyno. Jo ragavo ne tik eksperimentuose dalyvavę kolegos, studentės artimieji, bet ir solidūs vyno žinovai. Maisto technologės džiaugiasi palankiais jų atsiliepimais, juolab kad kai kurie iš jų priklauso Lietuvos vyndarių asociacijai, vienijančiai mažuosius Lietuvos vyndarius.
Vyno kūrėjos pasakoja, kad kuriant eksperimentinį gėrimą buvo siekta išgauti įprasto vyno skonį, tačiau gaminant jį iš neįprastų žaliavų. „Baigtas brandinti vynas savo cheminiais ir jusliniais rodikliais pagal spalvą, kvapą ir skonį yra labai artimas standartiniams vynams“, – teigia A.Šimonėlienė ir pabrėžia, kad sukurtas produktas gana aukštos kokybės, jo brandinimas dar labiau pagerina vaisiškąsias gėrimo savybes. Pagaminto pomidorų vyno cheminiai rodikliai buvo nustatomi pagal Europos Bendrijos vynų analizės metodus, kurie išdėstyti specialiame reglamente.
Įžvelgia naudą sveikatai
Moksliniu požiūriu maisto technologė dr. A.Šimonėlienė palankiai vertina bandymą vyną pagaminti iš pomidorų sulčių. „Rezultatai parodė, kad gaminant vyną iš pomidorų sulčių, bet ne smulkintos žaliavos, gaunamas intensyvesnės oranžinės spalvos vynas. Tai galėtų būti prielaida, kad tokiame vyne išlieka daugiau likopeno“, – pasakoja dr. A.Šimonėlienė.
Anot tyrėjos, likopenas yra ypatingas karotinoidas ir unikalus gamtos vaistas nuo daugelio ligų. Likopeno turi raudonieji greipfrutai, abrikosai ir arbūzai, bet pomidoruose jo kur kas daugiau. Harvardo universiteto mokslininkai nustatė, kad pakankamai vartojant likopeno mažėja piktybinių navikų, ypač skydliaukės, plaučių ir skrandžio vėžio, rizika. Be to, įrodyta, kad likopenas labai svarbus kasos, tiesiosios žarnos, žarnyno, burnos ertmės, pieno liaukų ir gimdos kaklelio vėžio profilaktikai.
Studentė ir dėstytoja apie tai parengė mokslinių publikacijų. Pomidorų vyno gamybos rezultatus studentė V.Stumbraitė pristatė jaunųjų tyrėjų konferencijoje. Ir tai dar ne viskas: merginą labiausiai nudžiugino, kad vyną degustavo ir palankiai atsileipė griežta baigiamųjų darbų vertinimo komisija, tikrinusi jos diplominio darbo kokybę.
Kauno kolegijos vadovų nuomone, naujos idėjos neatsiranda tuščioje vietoje, todėl studijų ir mokslo procese būtina skatinti studentų ir dėstytojų bendradarbiavimą, sudaryti jiems sąlygas dirbti kokybiškoje aplinkoje. Šia kryptimi dirbama ne vienus metus, todėl nuolat investuojama į studijų ir mokslo aplinkos gerinimą, gebėjimų tobulinimą. Tai, kad kryptis teisinga, patvirtina ir ankstesni pasiekimai: bene prieš metus Kauno kolegijos Maisto technologijų katedros studentai Lietuvos gurmanams pasiūlė unikalią šokoladinių saldainių su topinambais receptūrą. Parodoje „Agrobalt 2016“ išradingų studentų sumanymas apdovanotas aukso medaliu jaunojo maistininko idėjos kategorijoje, dar anksčiau medaliais įvertinti ir netradiciniai duonos gaminiai.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Nacionalinis kultūros forumas mėgins sujungti, kas sunkiai sujungiama, – kultūrą ir verslumą
Nacionalinis kultūros forumas, šiais metais vykstantis devintąjį kartą, kraustosi į Kauną. Vytauto Didžiojo universitete šalies kultūros lauko dalyviai imsis nagrinėti dvi itin svarbias – kultūros regionuose ir verslumo – te...
-
Elektromobilių vairuotojus Kaune pasitinka pokyčiai: atsiskaitymas už įkrovimą – mobiliąja programėle
Kauno mieste 23 elektromobilių įkrovos stoteles įrengusi savivaldybės administracija, reaguodama į elektros kainų svyravimus ir piktnaudžiavimo atvejus, imasi neišvengiamo sprendimo. Nuo balandžio 22 d. (pirmadienio) pradeda veikti apmokėjimo s...
-
Liūčių tvindomame Dubajuje esantis lietuvis: nustėrau pamatęs apsemtą aštuntą viešbučio aukštą26
„Dvi dienos, atrodytų, iškrito iš gyvenimo“, – atviravo darbo reikalais į audrų ir liūčių pastaruoju metu talžomą Dubajų atvykęs kaunietis Donatas. Vyras neslėpė – miestas nepasiruošęs tokioms nelaimėm...
-
Kraipo galvas dėl „Megos“ ryklių: kaip visi galėjo nugaišti per vieną mėnesį?20
Kaunas neteko ryklių – tokią žinią pranešė prekybos centras, kurio akvariume trys rykliai gyveno bene du dešimtmečius. Akvariumo prižiūrėtojai sako, kad rykliai tiesiog paseno, tačiau lankytojai, atvažiavę ryklių pasiži...
-
Landynė daugiabutyje: ar gali būti blogiau?43
Vieno Šilainių daugiabučio gyventojai pavargo: landyne virtusiame bute – narkomanų slėptuvė, nuolatinės girtuoklystės, muštynės, sklindantis dvokas. Problema – ne nauja, bet sunkiai sprendžiama. ...
-
Mugė Laisvės alėjoje – dar gausesnė31
Trim dienom nuo penktadienio į Kauną susirinks ūkininkai, tautodailininkai, amatininkai ir susiveš įdomiausio, skaniausio, gražiausio, ką turi. „Kauno mugė. Pavasaris 2024“ žada įspūdžių, reginių, unikalių dirbinių, gaminių i...
-
Į vasarą – naujais laiptais: iki remonto pabaigos liko nedaug14
Pernai rudenį prasidėjęs Aušros laiptų remontas įpusėjo. Nors Žaliakalnio gyventojai ir turistai vis dar kabarojasi laikinai įrengtais mediniais laiptais, vasarą remontas bus baigtas. ...
-
Išskirtinėje vietoje – prestižiniai „Kauno panoramos“ apartamentai8
Žaliakalnyje, Pelėdų kalno pašonėje, naujakurių laukia išskirtiniai „Kauno panoramos“ apartamentai, pritaikyti patogiam ir tvariam gyvenimo ritmui. Projekto išskirtinumas – kvapą gniaužiantys Kauno vaizdai, kuriais...
-
Incidentas Kauno oro uoste: lėktuvas negalėjo pakilti3
Kauno oro uoste, viename iš orlaivių išsiskleidus avarinei išlipimo čiuožyklai, buvo atidėtas skrydis į Londoną. ...
-
Ugdė vaikų meilę vandeniui1
Ketverius metus, nuo 2020 m. rusėjo iki 2024 m. sausio, trijų Kauno miesto pradinių mokyklų antrokai dalyvavo Sporto rėmimo fondo finansuojamame projekte „Pamilk vandenį“. Apie 800 antrokų vieną kūno kultūros pamoką praleido baseine, mok...