Quantcast

Įžeidžiančių užrašų sulaukusių Kauno ortodoksų dvasininkas: nesame Kremliaus ruporas

Kaune ant cerkvės išklijuotus necenzūrinius užrašus ortodoksų bažnyčios atstovai sieja su atskilusių dvasininkų kritika ir teigia, jog tikintieji jaučiasi įsibauginę.

Šeštadienį policijai pranešta, jog ant Kauno miesto stačiatikių Apreiškimo parapijos durų pastebėti įžeidžiantys užrašai. Surinkta medžiaga dėl kurstymo prieš religinę žmonių grupę.

„Skaudu, be galo skaudu. Ką aš pasakysiu močiutei, diedukui, kurie sako – aš bijau. Aš nežinau, kiek liko gyventi tam žmogui, o jis sako, kad aš bijau eiti komunijos, išpažinties, nes mane gali sumušti“, – BNS sekmadienį sakė Kauno Apreiškimo Švč. Dievo Motinai soboro klierikas diakonas Konstantinas Pankrašovas.

Jis sakė, jog tai ne pirmas toks atvejis. Iš pradžių įžeidžiančius užrašus laikę provokacijomis, galiausiai dvasininkai į teisėsaugą kreipėsi baimindamiesi dėl tikinčiųjų saugumo.

„Mes anksčiau nesikreipdavome į policiją ir nekalbėdavome dėl meilės artimui, bet jau laikas kalbėti, nes tai liečia vaikų ir visų saugumą. Esame nekalti dėl karo Ukrainoje, padedame nukentėjusiems, kurie yra Kaune, Klaipėdoje, Vilniuje“, – pabrėžė K. Pankrašovas.

Ant pastatų, jo teigimu, priklijuojami necenzūriniai tekstai apie Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną bei garsusis šūkis apie Rusijos karinį laivą.

„Užrašai... negražūs, tokie pat, kaip, deja, tenka matyti visoje Lietuvoje: tam tikras laivas turi kažkur plaukti. Keiksmažodžiai ant bažnyčios durų. Ir tokie dėl Rusijos prezidento, apie jį užrašas... nenoriu terlioti savo burnos. Ir tai yra ant trijų-keturių lapelių“, – pasakojo dvasininkas.

Jis siejo šiuos incidentus su pastarojo meto Lietuvos ortodoksų susiskaldymu dėl bažnyčios pozicijų karo Ukrainoje atžvilgiu.

Lietuvos stačiatikių arkivyskupijos vadovas, metropolitas Inokentijus balandį iš pareigų atleido kunigą Vitalijų Mockų, o kiti du kunigai, Gintaras Jurgis Sungaila ir Vitalis Dauparas, ne tik atleisti iš pareigų, bet ir nušalinti nuo bet kokios aktyvios tarnystės.

Ant mūsų yra puolama.

Dvasininkai tvirtino pasitraukę iš pareigų, nes jaučiantys sąžinės konfliktą, kai Rusijos ortodoksų bažnyčios patriarchas Kirilas remia Rusijos karinę invaziją į Ukrainą, o Maskvos priešininkus Ukrainoje vadina „blogio jėgomis“.

K. Pankrašovas teigia, jog viešumoje dominuojant šių kunigų versijai, auga visuomenės priešiškumas ortodoksams, pastebimas ne tik Kaune, bet ir Klaipėdoje, nors ortodoksų bažnyčia, pasak jo, „visokeriopai gelbsti“ į Lietuvą atvykusiems ukrainiečiams.

„Ant mūsų yra puolama“, – teigė dvasininkas.

„Mes nesame Kremliaus ruporas ar ranka – kodėl apie tai kalbama, tai yra nesuprantama. Kažkokie buvę kunigai, jie sugalvojo, pasakė ir jais tiki. O mūsų niekas negirdi“, – apgailestavo jis.

Dvasininkas teigė neabejojantis, jog ant šventovės iškabinami užrašai yra nukreipti būtent prieš jų tikinčiųjų bendruomenę.

„Čia yra būtent prieš mus, prieš bendruomenę mūsų, Kauno ortodoksus pravoslavus“, – K. Pankrašovas.

Pasak jo, užrašai atsiranda net mišių metu, juos nuo Kauno centre, Vytauto prospekte, esančių pastatų nuplėšia ir stačiatikiai, ir katalikai kauniečiai.

„Dabar momentaliai pasklido tarp parapijiečių kalba, kad kažkas užrašinėja. Sako – o jeigu dar mušti pradės? Langus daužyti pradės? Niekada tokio dalyko Lietuvoje nebuvo, netgi baisiausiais atsiskyrimo nuo Sovietų Sąjungos laikais. Mes tikrai esame ir pasimetę, ir išsigandę. Sunku. Skaudu ir sunku“, – kalbėjo K. Pankrašovas.

Jis teigė nemanantis, jog reikėtų specialiai prašyti iš miesto ar teisėsaugos papildomos apsaugos, nes, dvasininko teigimu, Kauno meras Visvaldas Matijošaitis yra „protingas vyras“ ir pats supranta susiklosčiusią situaciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių