Quantcast

Įvairių veiklų ir bendravimo pasiilgę pakaunės moksleiviai pramogauja stovyklose

Įsibėgėjant vasarai, vis daugiau pakaunės vaikų jau dalijasi įspūdžiais, patirtais stovyklose. Kauno rajono savivaldybės organizuojamose vaikų vasaros poilsio stovyklose jau dalyvavo beveik 1 300 mokinių. Dar tiek pat vaikų laukia šių smagių akimirkų.

"Šiemet vasaros stovyklos vaikams yra itin reikalingos. Dėl ekstremaliosios situacijos šalyje šie mokslo metai atnešė daug iššūkių mokyklų bendruomenėms: mokymasis persikėlė į virtualiąją erdvę, buvo apriboti socialiniai kontaktai, mokiniai nemažai laiko praleido namuose prie kompiuterių. Aktyvus moksleivių dalyvavimas vasaros poilsio stovyklose parodė, kad vaikai išsiilgę įvairių veiklų, bendravimo ir bendradarbiavimo", – teigė Kauno rajono Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Jonas Petkevičius.

"Šauliška vasara" jau baigėsi

Daugiausia – net 111 moksleivių – dalyvavo Lietuvos šaulių sąjungos Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios rinktinės organizuotoje pilietiškumo ugdymo vaikų vasaros poilsio programoje "Šauliška vasara". Ji surengta Obelynėje, Tado Ivanausko sodyboje. Tai tęstinė, jau ketvirtus metus vykusi stovykla Kauno rajono mokiniams.

Kūrybiškumas: mergaitėms ypač patinka edukacijos, kuriose mokoma pasigaminti papuošalų. / Stovyklų organizatorių nuotr.

Stovykloje dalyvavo moksleiviai iš įvairių pakaunės gyvenviečių, taip pat – jaunieji šauliai iš Vilkijos, Babtų, Domeikavos, Karmėlavos, Vytauto Didžiojo universiteto Ugnės Karvelis gimnazijų ir Jonučių progimnazijos.

Šios stovyklos tikslas – supažindinti Kauno rajono vaikus su šaulių veiklomis, išgyvenimo galimybėmis lauko stovykloje palapinėse bet kokiomis oro sąlygomis ir daug kitų iššūkių. Šiais metais šauliška stovykla taip pat buvo orientuota ir į civilius pakaunės vaikus, atsižvelgiant į ilgai užsitęsusį karantino laikotarpį.

"Septynias dienas stovykloje buvo ugdomos kompetencijos apie pilietiškumą, lyderystę, vaikai įgijo pirmosios medicinos pagalbos įgūdžių, žinių apie rikiuotę, ekipuotę, šaudymą, topografiją, socializaciją, ruošė maistą lauko sąlygomis. Kiekvienas vaikas turėjo įveikti savo asmeninius ir komandinius iššūkius, dažnai vaikui sunku buvo susidoroti su namų ilgesiu, sunkiomis lauko gyvenimo sąlygomis palapinėse, bendra tvarka, susirasti draugą, pritapti prie komandos, nesinaudoti telefonu. Krašto apsaugos savanorių pajėgų kariai stovykloje vykdė instruktorių pareigas ir dalijosi savo tarnybine patirtimi ir įgūdžiais", – pasakojo šaulė pedagogė Rita Kybartienė.

Sulaukė svečių

Su stovyklautojais bendravo Kauno karo įgulos kapelionas mjr. Tomas Karklys, Kauno rajono priešgaisrinės saugos tarnybos viršininko pavaduotojas Algirdas Žandaras su komanda. Jie vaikams papasakojo ir pademonstravo ugniagesių darbo ypatumus, kaip saugiai elgtis kilus gaisrui. Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos (GMP) stoties paramedikas vairuotojas Remigijus Lukošaitis ir skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialistas Andrius Raguckas supažindino su GMP reanimobiliu, papasakojo vaikams, kas yra svarbiausia teikiant pirmąją pagalbą ir surengė paskaitėlę apie saugų elgesį prie vandens.

Įdomu: stovyklautojams patiko ir stebėti, ir patiems išbandyti bambukinius kalavijus – kendo. / Stovyklų organizatorių nuotr.

Vaikai turėjo progą pamatyti ir išbandyti, kaip kaunamasi japoniško fechtavimosi bambukiniais kalavijais – kendo. Kinologas šaulys Gražvydas Zdaničius papasakojo ir su savo augintiniu Aru pademonstravo, kaip dirbama apsaugoje. Gausybę įspūdžių stovyklautojams suteikė ir apsilankymas Lampėdžių Uno laipynių parke.

11 – tiek įvairaus pobūdžio programų bus vykdoma šią savaitę

Stovyklos uždarymo dieną stovyklautojams sėkmės ir ištvermės palinkėjo Kauno rajono savivaldybės vicemeras Paulius Visockas. Namo vaikai išsiskirstė su diplomais ir apdovanojimais už įveiktą šaulišką kliūčių ruožą, už 12 km naktinio žygio į Pyplių piliakalnį įveikimą.

Dar viena turininga savaitė

Šią savaitę bus vykdoma dar vienuolika įvairaus pobūdžio programų: edukacinės, kūrybinės, sportinės, turistinės. Itin įdomią ir naudingą programą "Talentinga vasaros stovykla 2021" VDU Botanikos sode siūlo Vytauto Didžiojo universitetas. Programa skirta aktyviems ir talentingiems mokiniams, kuriems bus organizuojamos veiklos orientuojantis į tiksliuosius mokslus.

Likusią vasarą mokiniams taip pat netrūks pramogų. Kauno rajono savivaldybė parengė itin plačią ir turiningą nemokamų vaikų vasaros užsiėmimų programą. Vasaros metu mokiniams bus organizuojamos pažintinės, kūrybinės, meninės edukacijos, sportinės veiklos, išvykos, rengiami įvairūs kūrybiniai, sportiniai, robotikos užsiėmimai, skaitymo popietės, šokių, muzikos, teatro užsiėmimai.

Kas įdomaus dar laukia?

"Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centras parengė programą "Čia nebūna blogo oro". Stovyklos metu vaikai turės galimybę pažinti Kauno rajono miestelių: Kačerginės, Zapyškio, Kulautuvos, Vilkijos bei Raudondvario istoriją ir kultūrą naudodamiesi unikalia galimybe – vandens keliu Nemuno upe, plaukdami moderniu nauju katamaranu "Zapyškis". Bus organizuojami turistiniai mokomieji žygiai, vandens transporto pažinimas, istorinių objektų pakaunėje lankymas", – paprašytas įvardyti įdomesnes programas, pasakojo J.Petkevičius.

Amžius: stovyklauti mėgsta ir mažesni, ir vyresni vaikai. / Stovyklų organizatorių nuotr.

Ne mažiau įdomi ir laisvosios mokytojos Evelinos Prunskienės programa "Vaikų edukaciniai saviugdos užsiėmimai Kačerginėje". Ji skirta susipažinti su išgyvenimu gamtoje pradedant saugaus stovyklavimo pradžiamoksliu, laužų krovimo ir kūrimo būdais, vandens filtravimo sistemos gaminimu, orientavimosi pagrindais ir vietovės žemėlapio kūrimu. Stovyklautojai turės galimybę lavinti taiklumą tire, žaisdami smiginį ir vikingų šachmatais, šaudydami iš lanko, mokysis geriau pažinti augaliją, gamtos gėrybes, bus organizuojami komandiniai ir strateginiai žaidimai. "Projektu siekiama atkreipti jauno žmogaus dėmesį į savo tėvynę, įkvėpti vaikus mylėti savo šalį ir jos istoriją, tiesiogiai prisiliesti prie mūsų krašto gamtos", – pabrėžė Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas.

Raudondvario dvaras atostogaujantiems moksleiviams siūlo programą "Istorijos uždangą praskleidus". Jos tikslas – supažindinti vaikus su Kauno rajono istorija, gamta ir kultūra, pristatyti Raudondvario dvaro sodybą kaip ryškiausią kultūros paveldo objektą Kauno rajone, supažindinti su Raudondvario dvaro menų inkubatoriaus veiklomis. Tačiau smagiausia šios programos dalis, matyt, bus tai, kad stovyklautojai galės dalyvauti Raudondvario dvaro organizuojamose edukacijose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių