Quantcast

Istorinės Prezidentūros sodelyje apsigyveno bitės: jei norite pamatyti – paskubėkite

Antradienį Kaune, Istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros sodelyje, atsirado bičių avilys. Tiesa, jį pamatyti norintys kauniečiai ir miesto svečiai turėtų paskubėti – gyvoji instaliacija, kurioje įkurdinta tikrų bičių šeima, čia bus itin trumpai – iki trečiadienio vakaro, o tada iškeliaus į natūralią aplinką gamtoje.

„Į miestietišką gyvenimą norėjau atnešti šiek tiek laukinės gamtos, kad žmonės susipažintų su vabzdžių gyvenimu, atkreiptų dėmesį ir į bičių mėgstamus augalus, kuriuos pamačiusi pakelėse iškasiau ir pasodinau aplink instaliaciją. Juos būtų galima pritaikyti ir miestų želdynuose, ar kitose natūralios gamtos teritorijose. Šiais laikais, kurdami grožį aplinkoje ir, pavyzdžiui, pjaudami laukines vejas, žmonės nesudaro galimybių gyventi vabzdžiams, drugeliams ir kitiems, kurie yra gamtoje – jie nebeturi namų“, – sakė gyvosios instaliacijos autorė architektė, KTU doktorantė Aurelija Daugėlaitė.

Istorinės LR Prezidentūros sodelyje įkurdintas objektas – Lietuvos kultūros tarybos remiamo projekto rezultatas. „Per karantiną pradėjau stebėti procesus, vykstančius gamtoje. Kai grįžau į miestą, jis man atrodė labai nykus – be gyvybės, kitaip nei kaime, norėjosi panaikinti pastarąjį kontrastą“, – atviravo pašnekovė.

Istorinės LR Prezidentūros nuotr.

A. Daugėlaitės avilyje dabar gyvena tikrų bičių šeima. Į Istorinės LR Prezidentūros sodelį užsukę lankytojai per stiklą gali stebėti jų gyvenimą. „Bitės laikinai uždarytos, nes laisvėje jų laikyti neleista dėl rizikos, kad gali įgelti. Todėl bites čia bus galima matyti tik trumpai – antradienį ir trečiadienį, nes ilgiau laikyti jų uždarytų negalima“, – kalbėjo pašnekovė.

Į miestietišką gyvenimą norėjau atnešti šiek tiek laukinės gamtos.

Trečiadienio vakarą gyvosios instaliacijos autorė užsiminė išvešianti avilį bei aplink jį pasodintus augalus atgal į gamtą ir paleisianti bites. Tačiau iki tol stebėsianti, ar jis tampa traukos objektu, viliojančiu čia užsukti lankytojus, bei, atsižvelgiant į tai, spręsianti, galbūt panašaus pobūdžio instaliacijas reikėtų įkurdinti ir kitose miesto vietose.

„Vasaros tik karštėja, vietų pasislėpti dėl kertamų medžių mažėja, aišku viena – reikia ne naikinti žalumą, o ją didinti. Bitės yra ekosistemos dalis, todėl į tai, kad gyvoji avilio instaliacija atsirado sodelyje, žvelgiame labai teigiamai“, – sakė Istorinės LR Prezidentūros vadovė Renata Mikalajūnaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Povilas

Povilas portretas
Kietai

anonimas

anonimas portretas
butina patraukti atsakomybėn bičiu žudikus
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių