Quantcast

Nustebino kelionė autobusu: taisyklingai dėvinčių kaukes – vos vienas kitas

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienio vakarą po daugiau nei pusmečio pertraukos viešuoju transportu važiavusi kaunietė liko nustebinta vaizdo, kurį pamatė. Anot skaitytojos, 11 maršruto autobuse buvo nemažai žmonių, tačiau dauguma keleivių apsaugines kaukes dėvėjo netaisyklingai. Bendrovės „Kauno autobusai“ atstovai pripažįsta – ši problema egzistuoja.

„Taisyklingai dėvinčių kaukes buvo vos vienas kitas keleivis, kai kurie žmonės apsaugos priemones buvo nusismaukę nuo nosies arba ji kabėjo po kaklu“, – pasakojo moteris, 11 maršruto autobusu Raudondvario plentu link Savanorių prospekto važiavusi apie 18.30 val.

Anot jos, autobuse buvo nemažai paauglių, kuriems apsaugos priemonės taip pat yra privalomos, tačiau netaisyklingai kaukes dėvėjo ir kai kurie vyresni asmenys. „Aš esu paskiepyta tik viena vakcinos nuo koronaviruso doze, tad tarp tiek žmonių, uždaroje erdvėje netaisyklingai dėvinčių kaukes, jaučiausi nesaugiai. Karantinas Lietuvoje nuo ketvirtadienio atšauktas, bet viešajame transporte kaukės liko privalomos – atrodo, kad žmonės per daug atsipalaidavo ir tai pamiršo“, – sakė kaukę autobuse dėvėjusi kaunietė.

Bendrovės „Kauno autobusai“ Transporto eksploatacijos direktorius Rimas Stankaitis portalui kauno.diena.lt teigė, kad problema yra. „Didžiojoje dalyje autobusų vaizdą galime pažiūrėti tiesiogiai arba stebėti tai, kas buvo, tai pastebėjome, kad tokių žmonių yra vienetai. Žmonės į autobusą įlipa dėvėdami kaukes, o vėliau, matyt, dėl to, kad tvanku, jie jas nusismaukia ir važiuoja. Jeigu vairuotojas tai pamato, jis turi apie tai pasakyti keleiviui, bet dažniausiai jis žiūri į priekį ir keleivių neprižiūri. Jo pareiga – važiuoti, laiku važiuoti ir važiuoti taip, kad būtų saugu, o ne sekti, ką salone daro keleiviai. Vairuotojai sako, kad neturi tiek laiko prižiūrėti kaukes nusismaukiančius keleivius. Vairuotojai taip pat vengia konflikto, nes reikia sustoti, išeiti į saloną, paprašyti žmogaus, kad kaukę užsidėtų, tada vairuotojas nueina į kabiną, o keleivis kaukę vėl nusismaukia. Tokių konfliktų buvo ne vienas. Vairuotojai net bandė išlaipinti keleivius, kurie neturėjo kaukių, bet jie nelipa. Tada vairuotojas turi nevažiuoti, išlaipinti visus keleivius ir laukti policijos. Kyla klausimas, ar dėl vieno ar penkių žmonių nevežam viso autobuso? Kelis kartus pabandėm ir nieko – tęsiam kelionę toliau, nes žmonės nori važiuoti. Tokią bėdą turime, nes ši pareiga mums deleguota, bet jos įvykdyti nelabai ir galime. Mes prie keleivio net liestis negalime – jis pasakė „ne“ ir viskas“, – sakė R. Stankaitis.

Karantinas Lietuvoje nuo ketvirtadienio atšauktas, bet viešajame transporte kaukės liko privalomos – atrodo, kad žmonės per daug atsipalaidavo ir tai pamiršo.

„Kauno autobusų“ atstovas teigė, kad dieną didžioji dauguma keleivių dėvi kaukes, tik galbūt į vakarą žmonės atsipalaiduoja.

„Gal jaunimas iš pliažo važiuoja, gal kaukių neturi arba tiesiog atsipalaidavo“, – svarstė pašnekovas. Jis teigė, kad jeigu šiame autobuse vaizdas yra filmuojamas, jis įvertins buvusią situaciją, pakalbės apie tai su vairuotoju. 

Nors vairuotojo pareiga yra užtikrinti tai, kad keleiviai dėvėtų kaukes viešajame transporte, tačiau R. Stankaitis viliasi ir keleivių pagalbos. 

„Keleiviai galėtų pasakyti vairuotojui, kad yra žmonių, nedėvinčių kaukių, tada vairuotojas turi juos įspėti. Toliau viskas vyksta pagal aplinkybes, – sakė pašnekovas, patvirtinęs, kad žmonės dažniausiai vengia veltis į konfliktus.  – Yra sumuštų vairuotojų, nebūtinai dėl to, kad įspėjo dėl kaukių, bet jie tiesiog paprašė pažymėti bilietą. Vairuotojams sakome, kad viską darytų žodžiu ir neišlipę iš kabinos, nes tai yra sąlyginai pavojinga. Vairuotojai savo pareigas žino, bet elgiasi pagal situaciją.“

Primename, kad nuo ketvirtadienio Lietuvoje baigėsi daugiau kaip pusę metų trukęs karantinas, atsisakoma didelės dalies ribojimų, tačiau išliko reikalavimai dėvėti kaukes uždarose erdvėse. Kaukės nuo liepos 1-osios vis dar  privalomos viešose uždarose erdvėse, įskaitant prekybos centrus, taip pat ir viešąjį transportą, darboviečių bendro naudojimo patalpose ar susirinkimuose. Kaukių nereikia sportuojant ar teikiant paslaugas, kai jos negalimos būnant su kauke, taip pat jų niekur nereikia būnant lauke.

„Kaukės yra privalomos visiems – ir vairuotojui, ir keleiviams. Kai yra 30 laipsnių karščio, kabinoje, už lango, vairuotojui dėvėti kaukę tikrai yra problema, bet reikalavimas išlieka“, – sakė R. Stankaitis. 


Šiame straipsnyje: Kauno autobusaikaukėsviešasis transportasnedėvi kaukiųskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Gerb.eksploatacijos direktoriau Rimai Stankaiti,

Gerb.eksploatacijos direktoriau Rimai Stankaiti,  portretas
Būkite malonus, pakontroliuokite, kad vairuotojai kiekvienoje stotelėje atidarinėtų visas duris. Juk tai tikrai nieko nekainuoja. Tai vairuotojų tiesioginė pareiga. Ypatingai galinės durys nedaromos. Atidaromos durys tik jei keleivis stovi prie durų ir tai dar ne visada pastebi, reikia bėgt prie vidurinių. Juk patalpas privaloma vėdinti. Pats pasakėte, kad kaukes nusiima "dėl to, kad tvanku, jie jas nusismaukia ir važiuoja".

vilma

vilma portretas
Jau senokai įrodyta, kad kaukės neapsaugo nuo COVID , apie tai neseniai paskelbė danų mokslininkai, patikima apsauga - respiratoriai ir tai - atitinkamų parametrų.

Kauniete

Kauniete portretas
Darbdavio pareiga apsaugoti savo darbuotojus, o ne visus miesto gyventojus.......
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių