Quantcast

Ilgametis rektorius pasitraukė iš Sporto universiteto: norėjau naujų iššūkių

Rugsėjo 1-ąją buvęs ilgametis Lietuvos sporto universiteto (LSU) rektorius, profesorius, biologijos mokslų daktaras Albertas Skurvydas sutiko jau ne kaip šios aukštosios mokyklos bendruomenės narys.

"Sukaupęs visas jėgas, vaizdžiai tariant, kaip Miunchauzenas pats save už plaukų iškėliau iš komforto zonos. Man ten buvo sudarytos visos sąlygos. Gera bazė, daug mokslo daktarų. Pastaruoju metu padarėme milžinišką šuolį. Bet jaučiau, kad mano tobulėjimui reikėjo iškelti save iš komforto zonos", – "Kauno dienos" studijoje teigė A.Skurvydas, pridūręs, kad bus matyti, ar teisingai pasielgė išeidamas, bet kol kas tokiu sprendimu džiaugiasi.

Jo gyvenimas ilgus dešimtmečius buvo neatsiejamas nuo LSU. Jis čia studijavo, vėliau dirbo, vadovavo, tyrė, dėstė.

"Norėjau naujų iššūkių. Universitete praleidau 40 metų. Pastaruosius kelerius metus jaučiau, kad trūksta erdvės, naujų žmonių, naujų mokslų, naujų mokslo disciplinų, požiūrių. Pats labai domiuosi įvairių pokyčių valdymais, strategijomis. Žinau, kad jei užsisėdi kelerius metus, greitai pripranti, užsiaugini kiautą, tampi nebekritiškas, net nebesimąsto taip gerai", – aiškino gyvenimo posūkį A.Skurvydas.

Visą širdį ir sielą įdėjau, kad LSU tik klestėtų, ir pats maniau, kad dėstysiu iš visos širdies ir atliksiu tyrimus tik LSU, nes tai mano pirmieji namai, pirmosios pergalės ir labai pamokantys pralaimėjimai.

"Kai išėjau iš universiteto valdymo, didelį dėmesį skyriau naujiems ir sporto mokslams, pratimams, mitybos mokslo įvairiems dalykams suprasti, tyrinėti. Supratau, kad fiziniai pratimai yra geriausi vaistai prieš 40 lėtinių ligų", – pridūrė mokslų daktaras.

Jis teigė susivokęs, kad šiomis svarbiomis žiniomis apie fizinių pratimų naudą privalo pasidalyti ne tik su LSU studentais, bet ir su kitais sporto specialistais, būsimaisiais medikais, kuriuos rengia Vilniaus, Lietuvos sveikatos mokslų, Klaipėdos, Vytauto Didžiojo universitetai.

"Mano svajonė buvo nors truputį padėstyti kitų universitetų studentams tai, kuo pats labai domiuosi. Dabar širdis plyšta iš džiaugsmo", – sakė A.Skurvydas, sulaukęs pasiūlymų dėstyti ne vienoje aukštojoje mokykloje.

"Sužavėtas, kad universitetai domisi judesių mokslo naujovėmis. Stengsiuosi nenuvilti studentų, kad jie gautų pasaulinio lygio žinių topus! (...) Kiekviename universitete dėstysiu po savo labai mylimą skirtingą modulį!" – anksčiau buvo pasisakęs mokslininkas, paatviravęs, kad buvo akimirka, kai manė, kad jo žinių galbūt niekam nebereikia.

"Tik nepagalvokite, mano bičiuliai, kad aš nenorėjau dėstyti ir atlikti tyrimų savo mylimoje alma mater. Visą širdį ir sielą įdėjau, kad LSU tik klestėtų, ir pats maniau, kad dėstysiu iš visos širdies ir atliksiu tyrimus tik LSU, nes tai mano pirmieji namai, pirmosios pergalės ir labai pamokantys pralaimėjimai, ten mano mylimiausi mokiniai ir didieji mokytojai", – vėl mintimis grįžo į LSU A.Skurvydas.

Jis teigė, kad LSU jo dėstytos disciplinos jam atrodė siaurokos. "Norėjau plačiau, kitų erdvių, naujų mokslo krypčių, ypač fizinių pratimų, sveikatinimo srityje. LSU orientuota į didįjį sportą, jame man nelabai sekėsi mobilizuoti bendruomenę į sveikatinimo kryptį. Tai tarsi tarnystė Lietuvos žmonėms", – kalbėjo dėstytojas.

Ryšių su LSU jis neketina nutraukti. "Ten daug gerų prisiminimų. Niekur toli nepabėgu. Mes kartu ir dabar", – akcentavo A.Skurvydas, pabrėžiantis būtinybę aukštosioms mokykloms ir mokslininkams dirbti didelėse tarpdisciplininėse komandose, suvienijus savo jėgas ir potencialą.

Greta dėstytojo darbo jis toliau tęsia visuomeninę misiją šviesti visuomenę sveikatinimo, judesių valdymo ir kt. temomis ir kol kas nuotoliniu būdu rengia nemokamas paskaitas.

Antradienį A.Skurvydas paskelbė nutaręs su gausiomis edukologų ir psichologų gretomis iš VDU bei pasitelkęs užsienio mokslininkų tyrimus parengti vaikų fizinio ir sportinio ugdymo optimalų modelį nuo 1 iki 18 metų.

Viešėdamas „Kauno dienos“ studijoje A.Skurvydas pasidalino praktiniais patarimais, kaip valdyti stresą, sveikai maitintis ir teisingai sportuoti, norint išvengti lėtinių ligų ir ankstyvos senatvės. Vaizdo įrašą galite rasti čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rita

Rita portretas
Šis žmogus yra labai protingas ir taip stebėjaus,kaip jis dirba tokiame universitete, kuris kuo toliau tuo labiau virsta labiau į turgų panašūs.matosi ir kvailas, kad jam daug kas labai pavydi, o šis prof tikrai neskirs laiko intrigomis ir plepalams

Lėja

Lėja portretas
Nuostabus dėstytojas ir manau kad dar ne karta teks klausyt jo paskaitų

be kailio paliksi

be kailio paliksi portretas
visiems neįtiksi
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių