Quantcast

Į teismą pakviestas liudytojas dėl karantino mirko lietuje: ar tai normalu?

Jau lyg ir pripratome, kad karantinas pakoregavo daugelio įstaigų darbą. Taip pat – ir teismų. Kauno apylinkės teismas į nagrinėjamus procesus kviečiamiems žmonėms neleidžia peržengti teismo slenksčio, kol jų neateina pasitikti atsakingas teismo darbuotojas.

Patyrė pažeminimą

Procesai nagrinėjamose bylose nenutrūko, tačiau jie vyksta įvairiai – kartais nuotoliniu būdu, kartais mišriu, kai vieni proceso dalyviai kviečiami ateiti į teismo salę, kiti dalyvauja per nuotolį. Prie COVID-19 pandemijos pakitusių tvarkų, regis, jau pripratome, tik kartais tos pasikeitusios tvarkos prasilenkia su sveiku protu.

Liudyti į Kauno apylinkės teismą pakviestas kaunietis buvo priverstas laukti lietuje, lauko temperatūrai siekiant vos 5 laipsnius šilumos. "Turėjau atvykti 13 val. Prie teismo durų buvau keliomis minutėmis anksčiau. Vyliausi ramiai teismo pastato viduje palaukti, tačiau kažkoks diedukas, suprask, įleidėjas ar neįleidėjas į teismą, liepė eiti lauk", –  neslėpė susierzinimo kaunietis.

Gal viskas būtų pasibaigę sklandžiai, jei po tų kelių minučių, 13 val., žmogus būtų pakviestas vidun, tačiau jo niekas neatėjo pasitikti. "Styrojau lietuje, šaltyje ir laukiau kažkokios teismo malonės, nors atėjau liudyti. Tas diedukas neleido net į koridorių įeiti, nepadėjo prašymai, kad lyja ir šalta. Ar tai normalu? Ar karantino taisyklėse nurodyta, kad žmogų reikia palaikyti lietuje, kad nuplautų virusą?" – liejo nuoskaudą vyras.

Į teismą pakviestam liudytojui buvo liepta, lyjant lietui, laukti lauke. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Nereikalingas laukimas

Virš Kauno apylinkės teismo rūmų pastato centrinių durų iš tiesų nėra jokio stogelio. Esant atšiauriam orui, į teismą kviestas žmogus neturi kur pasislėpti, o nueiti tolėliau, tarkim, į šalia esančią tarpuvartę, taip pat negali, nes jei būtų kviečiamas, negirdėtų ir veikiausiai gautų baudą už tai, kad neatvyko.

"Kas atsitiktų, jei žmonės lauktų erdviame teismo vestibiulyje ar bent koridoriuje? Teismas neturi už ką nusipirkti dezinfekcinio skysčio?" – toliau pyktį liejo kaunietis. Šis atvejis išties padvelkė absurdu, kai paaiškėjo, kad 13 val. pakviestas liudytojas bus reikalingas tik 14.30 val.

"Yra skirtumas tarp 13 val. Ir 14.30 val.? – retorinius klausimus bėrė kaunietis. – Ar tai reiškia, kad pusantros valandos turėjau mirkti lietuje?" – piktinosi vyras.

Teismas ginasi

Kauno apylinkės teismo pirmininko patarė Vaiva Milkeraitienė užtikrino, kad proceso dalyviai, tarp jų – ir liudytojai, privalo atvykti teismo šaukime nurodytu laiku, tačiau ne anksčiau kaip 10 min. iki paskirto teismo posėdžio laiko. Visi šie asmenys į teismo pastatą yra įleidžiami, jiems yra sudaromos sąlygos laukti.

Tas diedukas neleido net į koridorių įeiti, nepadėjo prašymai, kad lyja ir šalta. Ar tai normalu?

"Pažymėtina, kad teismo šaukimais ar pranešimais pakviestiems asmenims prireikus palaukti, jie būna teismo patalpose. Pabrėžtina, kad niekas iš kviestų proceso dalyvių lauke nelaukia. Jei tokia situacija vis dėlto nutiko, galima daryti prielaidą, kad asmuo nebuvo šaukiamas teismo šaukimu ar pranešimu, o buvo pakviestas vienos iš bylos šalies ar advokato iniciatyva ir teismas apie tokio liudytojo atvykimą neturėjo jokių žinių", – situaciją neigti mėgino teismo pirmininko patarėja.

Nuo praėjusio pavasario Kauno apylinkės teisme tiesioginis asmenų aptarnavimas yra ribojamas. Išimtys taikomos tik tuomet, kai į teisėjo nagrinėjamą bylą yra šaukiami bylos proceso dalyviai, taip pat – ir liudytojai.

Karantino laikotarpiu Kauno apylinkės teisme prioritetas teikiamas teismo darbuotojų, kitų asmenų saugumui užtikrinti, todėl preciziškai laikomasi valstybės rekomendacijų dėl karantino ir teisme nustatytos organizacinės tvarkos.

Teismo pirmininko patarėja nurodė, kad nei pirmo, nei antro karantino metu teismas nėra gavęs skundų dėl laikinų teismo darbo nepatogumų, kurie išimtinai susiję su rekomendacijomis dėl karantino.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesamone

Nesamone portretas
Nesuprantu, kodėl per nuotolinį apklausti negali, kol šalyje karantinas? Gaišti laiką, o kviečia del visokių nesąmonių...

Anonimas

Anonimas portretas
Keistas darbo organizavimas tame teisme. Taip vargstam pastoviai, nes atvykus į teismą nėra galimybės persirengti, neveikia rūbinė, nenusirengęs skubi į teismo salę, nes įleidžia paskutinę minutę, o ten teisėjo akivaizdoje rengiesi mantiją, ieškai dokumentų, vieni nepatogumai. Keista todėl, kad bylų skaičius nedidelis, kur daugiau proceso dalyvių bylos atidedamos, tai priversti laukti susigrūdę prie durų lauke sningant ar lyjant bet kokiu oru būryje žmonių, nes kaip ir sako straipsnelyje toliau nueiti neįmanoma, nes neišgirsi, kada pakvies. Juk neįmanoma atvykti tiksliai, o ir pasirengti bylai būtina.

Tai

Tai portretas
Netiesa , kad proceso dalyviai įleidžiami į vidų ir ten laukia. Nuo pat karantino paskelbimo dienos žmonės laukia lauke, kol juos pakviečia į vidų sekretorės. Pati ne kartą laukiau lauke. Ziemą laukiau lauke esant minus 20 temperatūrai, na ir aišku peršalau. Žmonės laukia ir dabar, nes toks yra teismo pirmininko nurodymas. Gal po šio straipsnio ir pasikesi kažkas.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių