Quantcast

Į Kauno panoramą – nuo monstro stogo

Per šį savaitgalį ant Kauno vaiduokliu praminto „Britanikos“ viešbučio stogo apsilankys daugiau kaip pusė tūkstančio žmonių. Tokią galimybę legaliai pakilti ant nebaigto statyti ir iki šiol saugoto nuo pašalinių pastato suteikė Kauno architektūros festivalis (KAFe 2019).

Laiptai, laiptai, laiptai

Prie įėjimo į teritoriją – apsaugos darbuotojai, tačiau įėjimas – atviras. Viduje pastato – būrelis žmonių. Laukia savo eilės, kada galės pakilti ant 46 metrų, kaip skelbiama, aukščio pastato stogo.

Registruotis į kas pusvalandį vykstančias ekskursijas buvo leidžiama po 20 žmonių, kad būtų galima užtikrinti jų saugumą.

Lipam. Laiptinė plati, specialiai šiai ekskursijai pritvirtinti turėklai. Kiekvieno aukšto laiptinės aikštelėse yra po didelį langą. Pro juos švilpė vėjas ir vėrėsi vis tolimesni vaizdai.

Jau iš anksto buvo skelbiama, kad ekskursijos metu nėra numatyta galimybė paklaidžioti po įvairius "Britanikos" užkaborius, tik užlipti ant stogo. Išėjimai iš laiptinės aukštuose buvo užtverti.

Laiptai, laiptai, laiptai. Gidė sakė, kad pastatas iš viso – 13 aukštų. Po daugybės jų pasiekėme laiptinės pabaigą, tačiau iki stogo dar reikėjo palypėti.

Cementinius laiptus, kurie vedė nuo pat pastato apačios, ir kuriais lipome vienas paskui kitą, pakeitė geležiniai siauresni laikini laiptai iki sekančio aukšto. Du žmonės užlipa, tik tuomet gali lipti kita pora.

Pasigedo aukštesnių pastatų

Užlipusių laukė apsaugos darbuotojai ir užtvaros, kurios neleido pavojingai prisiartinti prie pastato krašto. Vėl laiptai ir pagaliau stogas. Ant jo laukė Kauno panorama ir per kolonėles DJ leidžiama muzika. Ir aišku, saugumą užtikrinusios užtvaros.

Po asmeninių fotosesijų ir Kauno vaizdų įamžinimo beliko tiesiog dairytis ir mėgautis. „Kaip viskas atrodo arti. Per arti. Ir Parodos kalnas visai kitaip atrodo, Soboras atrodo lyg čia pat“, – kalbėjo pora, kurie dabar Kaune yra svečiai, tačiau kadaise jame studijavo. „Smagu prisiminti jaunas dienas. Sūnus užregistravo“, – sakė pora.

Įspūdžių nestokojo ir kiti ekskursijos dalyviai. „Įspūdingi vaizdai, tik aukštesnių pastatų trūksta“, – įvertino vienas vaikinų. Jis teigė esąs vilnietis, o į Kauną užsukęs pasimatyti su drauge. Į „Britaniką“ su ja ir kopė. Mergina ekskursija susidomėjo dėl savo profesijos – yra architektė.

Įspūdingi vaizdai, tik aukštesnių pastatų trūksta.

Ieškojo savo piešinių

Kai kurie telefonų iš rankų nepaleido ir lipdami žemyn. „Piešiniai kelia sentimentus“, – atsiprašydamas, kad stabdo eismą, sakė vienas vaikinas. Jis teigė, kad tai ne pirmas kartas, kai lankosi pastate. Ankstesnis vizitai buvo prieš daug metų, todėl smagu vėl grįžti ir pažiūrėti, kaip viešbutis atrodo dabar.

„Taip, mano piešiniai. Tie gražesni. Žiūriu, dar neužpiešė niekas“, – kalbėjo vaikinas, pridūręs, kad prieš ekskursiją manęs, kad bus leista pavaikščioti po pastatą, ne tik užsikelti ant stogo. Jo draugei ši viešnagė po pastatą – pirmoji.

Pasinaudojo proga

Du dešimtmečius riogsantis miesto centre griozdas matomas iš labai toli dėl išskirtinių savo gabaritų. Visą tą laiko masino ekstremalių pojūčių mėgėjus, kai kurie rizikuodami savo sveikata į teritoriją prasibraudavo savavališkai.

Vienai bendrovių paskelbus realius planus, kad „Britanika“ bus griaunama, o vietoje jos atsiras trečdaliu žemesnis viešbutis ir konferencijų centras, "KAFe 2019" festivalio organizatoriai nusprendė pasinaudoti proga, kol dar griovimo darbai neprasidėjo.

„Miesto plėtra geriausiai matosi į viską žvelgiant iš viršaus. Tą padaryti galima ir nuo Prisikėlimo bažnyčios, tačiau ji yra Naujamiesčio šone, tad iš "Britanikos" viešbučio atsiveria daug geresni Senamiesčio ir Naujamiesčio vaizdai“, – kalbėjo festivalio vadovas architektas Gintaras Balčytis, pridūręs, kad festivaliu ir kitomis pastangomis su kolegomis skatinąs gyventojus įsilieti į miesto planavimo procesą.

Niekas neabejoja, kad „Britaniką“ reikia arba sutvarkyti, arba griauti. Nuo jos stogo labai gerai matosi ir kitas miesto skaudulys. „Turime upę, turime tiltą, statybos prie „Žalgirio“ arenos, bus naujas administracinis centras. Bet prie žaliojo tilto yra labai didelė teritorija, puikioje vietoje. Buvusi „Pergalės“ gamykla jau kiek dešimtmečių taip ir stovi nenaudojama. Esu tikras, kad jai irgi kažkada ateis eilė“, – vylėsi G.Balčytis.

Jis rodė ir į kitą Nemuno pusę, kurioje – daug gamybinių teritorijų. „O tai juk miesto centro dalis. Va grūdų elevatorius. Iš tokių statinių pasaulyje padaro įdomiausius pastatus: kūrybinius, industrinius, kad ir viešbučius“, – minėtų teritorijų virsmą modeliavo G.Balčytis.  

Šių metų "KAFe 2019" festivalio tema – "Įženklinta architektūra – kurianti ar griaunanti miesto tapatybę?" Renginių metu kviečiama diskutuoti, ar tikrai kiekvienas miestas turi turėti prie konkrečios vietos pritaikytą architektūrą, kokia ji turėtų būti, apžvelgti esamas architektūros tendencijas, kurti tai, kas padėtų išsaugoti architektūros vertybes.

Kauno architektūros festivalio renginių programą rasite puslapyje kafe.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gaila

gaila portretas
kad miesto architektai per 30 metu tesugebejo surengti ekskursija griuvesiuose Kaip vaikai smelio dezeje STATOM ir GRIAUNAM

lipo

lipo portretas
Va ta kur prisipazino, kad cia jo piesiniai reikejo sulaikyti. Va sitie prietrankos ir teplioja mieste visas sienas.

T

T portretas
Ka ten fotografuoti ten nieko grazaus nera
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių