Quantcast

Į Kauną sugrįžta „Kiemų šventė“: ilgiausias kaimynų stalas šalyje ir džiaugsmas dalintis

  • Teksto dydis:

Gegužės 20 d. į Kauną sugrįžta visų laukiama „Kiemų šventė“, Laisvės alėją ir vėl paversianti vienu dideliu, laimingų žmonių kiemu. Miesto tradicija jau tapęs renginys prie vieno didelio stalo susodina kaimynus ir draugus, artimuosius ir visus, norinčius švęsti bendrystę. Metas traukti gražiausias staltieses ir merkti gėles – laukia vakaras pilnas pokalbių, susitikimų ir kultūrinių pasirodymų.

Apie  „Kiemų šventę“ Kaune girdėjo kone visi. Ar lyjant lietui, ar šviečiant saulei – į renginį kasmet susirenka šimtai stalais, kėdėmis ir užkandžiais nešinų dalyvių, pasirengusių geromis emocijomis pasidalinti su aplinkiniais. Planuojama, kad šiemet įvyksianti „Kiemų šventė“ bus didžiausia renginio istorijoje: ruošiamasi priimti kone pustrečio tūkstančio dalyvių, kurie prisės prie per visą Laisvės alėją nusidrieksiančios Kauno bendruomenių, organizacijų, kavinių ir barų stalų grandinės, šįkart ištįsiančios net per kilometrą! Bendruomeniška vakarienė kvies dalintis  savo gamintais patiekalais, istorijomis ir pasirodymais.

Anot „Kaunas 2022“ bendruomenių programos „Fluxus Labas!“ koordinatorės ir  „Kiemų šventės“ organizatorės Simonos Savickaitės, didžiausia motyvacija prisidėti prie renginio – žmonių noras ir užsidegimas. „Manau, kad ši šventė reikalinga miestui – nedaug tokių renginių, kurie kuriami pačios bendruomenės: čia nėra bilietų, atrankos ar amžiaus cenzo – burtis kviečiami visi. Aš pati žvelgiu į kaimynystę kaip į didžiulę kūrybinę energiją, saugumą, leidžiantį prireikus paprašyti pagalbos, jaustis didesnės šeimos dalimi. Manau, kad panašiai jaučiasi ir daugiau žmonių.“ Anot S. Savickaitės, šiemet šventė sulaukia kaip niekad daug susidomėjimo. „Džiaugiamės, kad prie miesto  aktyviai jungiasi ne tik Kauno rajonas, bet ir žmonės iš kitų miestų ir kitų Europos šalių!“

Burti kaimynus ir gaivinti sustabarėjusį tarpusavio bendravimą kilo menininkui Vyteniui Jakui. Jis pasiūlė surengti bendruomenei skirtą šventę, kurios programą ir turinį kurtų patys dalyviai. 2017 m. įvykęs pirmasis renginys buvo nedidelis, tačiau sulaukė teigiamų atsiliepimų ir entuziazmo iš vietinių žmonių, o tai paskatino tradiciją tęsti. Kasmet auganti ir besikeičianti šventė šiemet žada ir itin turiningą bei smagią programą.

Rekordinis renginių skaičius, staigmenos iš balkonų ir dėmesys Ukrainai

Viso vakaro metu vyks džiuginantys, stebinantys, netikėti renginiai, kuriuos kuria miesto bendruomenė ir patys dalyviai. Bendroje „Kiemų šventės“ stalų linijoje rikiuosis specialios pakylos, ant kurių nuolat vyks veiksmas – kauniečiai galės gėrėtis miesto ir miesto svečių kultūros kolektyvų ir įvairių disciplinų menininkų kuriamais pasirodymais, o jų šiais metais – daugiau nei 70! Į melancholiją panardinsiantys romansai, suomiškos dainos, teatrinės improvizacijos, pokalbiai apie kiną, poezijos skaitymai, vietinių lūpose atgimstančios miesto legendos… Tai – tik maža dalelė per vakarą įvyksiančių pasirodymų, kuriuos kuria net 800 atlikėjų. Organizatoriai atskleidžia vieną „Kiemų šventės“ netikėtumą – staigmenų pataria laukti ir iš alėjos balkonų!

Švenčiant „Kauno – Europos kultūros sostinės“ titulo metus, „Kiemų šventė“ tampa antrojo didžiojo metų renginio „Santaka“ programos dalimi. „Galbūt todėl, šiais metais šventė kaip niekad tarptautinė – joje laukiama net kelių šimtų užsienio svečių  ir jų kuriamų pasirodymų. Atvyks ir dalyvių iš kitų „Europos kultūros sostinės“ titulo miestų – tai bus puiki terpė susipažinti su skirtingomis kultūromis, pasikeisti pasaulio aktualijomis, o gal net paragauti tradicinių patiekalų“, – šypsosi S. Savickaitė.

Naujus namus Kaune kuriantys Ukrainos menininkai taip pat prisijungs prie iniciatyvos –. „Kiemų šventės“ metu lauks ne vienas renginys, skirtas solidarizuotis su karą išgyvenančia šalimi ir jos gyventojais: vyks Ukrainos poetų eilių skaitymai, skambės ukrainietiška muzika, o visi norintys galės pasimokyti ir ukrainiečių kalbos. „Kiemų šventę“ uždarys specialus Kauno miesto simfoninio orkestro koncertas prie soboro, kviečiantis švęsti bendruomeniškumą. Koncertui diriguos ir solines partijas dovanos Ukrainos gyventojai.

Renginys  kuriamas bendradarbiaujant „Kaunas 2022“ partneriams, Kauno kultūros organizacijoms, menininkams, tarptautinei bendruomenei, o svarbiausia – šimtams aktyvių  kauniečių ir miesto svečių. Kaip niekad didelis renginys ir vėl žada jungti, burti bei dovanoti visapusišką bendrystę.

Registruoti vietą savo bendruomenei galima jau dabar!

Soboras – S. Daukanto g. Registracija čia.

S. Daukanto g. – Maironio g. Registracija čia.

Maironio g. – E. Ožeškienės g. Registracija čia.

Pilną „Kaunas 2022“ renginių programą rasite www.kaunas2022.eu arba atsisiuntę mobiliąją programėlę „Kaunas 2022“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O ką daryt , kad kaimynas

O ką daryt , kad kaimynas portretas
Nuo pat pirmos dienos į kitą kaimyną žiūri , kaip į nuožmiausią priešą , nors net menkiausios priežasties nebuvo supykti ... Keistas. Atrodo - pasisiusk ! Bet ta nuolatinė įtampa nuodija....

Ernestas.

Ernestas. portretas
Melas. Lietuvos Respublikos karo kurstymas, propoganda. Planas sumažinti išdavikų skaičių iki minimumo, pervedant juos į legalų biznį. Sustiprinti Vilniaus egzistuojančio organo vadovybę kuri turėtų nuolatinį ryšį su užsieniu, iš jo gautų materialinę ir moralinę paramą vedami kovai prieš priešą. Visą Lietuvą planavo nusagstyti mažais atsparos taškais kuriuose budėtų ne po daug išdavikų-žvalgų, paruoštų svajotojų, ne tik kautis, bet informuoti, kurstyti tautą apie vidaus ir pasaulio įvykius, žiūrėti, kad kurstyta Velnio išpažinimu tauta, žinotų, ją gina, kas kovoja prieš Velniofikaciją, teisybės savivaliavimą ir žmonėms nuoskriaudas prieš teisybę, kad nepalūžtų Velnio išpažintojai, kovoje su gėriu dėl laisvės ir joje rusentų nepriklausomybės ugnis. LR,Kauno vpk, D. Žukauskas, M. Baršys. Gintautas Žaliagiris, Aloyzas Venckus. Všį Ernmar Respublika. 1.2 procento gyventojo paramos 2022 metų forma. Luminor LT294010051005573106. Direktorius, Ernestas Marcinkevičius.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių