Quantcast

Į Kauną grįžta karantinas: svarbiausios įvedamos priemonės ir ribojimai

  • Teksto dydis:

Atsižvelgiant į kasdien kylančią koronavirusinės infekcijos plitimo kreivę bei prastėjančią epidemiologinę padėtį šalyje, greta kitų didžiųjų miestų nuo spalio 28 dienos karantinas skelbiamas ir Kaune.

Kaunas stiprina prevencinius veiksmus ir koronaviruso kontrolę ugdymo įstaigose bei neformaliojo švietimo sektoriuje. Kol kas karantino režimas Kaune numatytas iki lapkričio 11 d., tačiau šis terminas gali būti pratęstas.

Laikinai dirbs nuotoliniu būdu

„Stebėdami bendrą situaciją šalies ugdymo įstaigose, priimame sprendimus, kad būtų maksimaliai mažinami tiesioginiai kontaktai uždarose patalpose. Todėl po rudens atostogų 5–12 klasių mokiniai bent savaitei kelsis į nuotolinį mokymąsi. Tokiu pat pavyzdžiu raginame sekti ir aukštąsias miesto mokyklas. Dėl pradinukų grįžimo į mokyklas bus nuspręsta artimiausiu metu. Darželinukų tėvams šiuo sudėtingu laikotarpiu, jei tik įmanoma, rekomenduotume atžalas saugiai palikti namuose. Tai padės užtikrinti, kad vaikai ir pedagogai į įstaigas sugrįžtų sveiki bei saugūs.

Šiuo metu atidžiai sekame ir analizuojame naujausius duomenis. Kaip ilgai tęsis tokios atsargumo priemonės, priklausys nuo koronaviruso skaičių mieste ir kiekvieno iš mūsų sąmoningumo. Verčiau prailginti nuotolinį mokymąsi nei rizikuoti kauniečių sveikata“, – teigė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Tęsiantis ekstremaliajai situacijai, tėveliai, kurių vaikai liks namuose, atleidžiami nuo mokesčių už darželius. Nuotolinis ugdymo modelis bus organizuojamas iki pat lapkričio 8 d., o prireikus – tęsiamas.

freepik.com

Visas neformalusis ugdymas, vaikų sporto treniruotės ir kitos popamokinės veiklos Kaune taip pat keliasi į nuotolį arba laikinai stabdomos bei perkeliamos vėlesniam laikotarpiui. Išimtys taikomos tik aukštesnio meistriškumo sportininkams, kurie iki lapkričio 20 d. dalyvaus varžybose. Jiems treniruotės vyks įprastai, griežtai laikantis Vyriausybės pateiktų rekomendacijų.

Vietinis karantinas – ko tikėtis?

Fiksuojant vis daugiau sergančiųjų COVID-19, Vyriausybė Kauną bei dar dvi dešimtis šalies savivaldybių priskyrė raudonajai zonai, įvesdama vietinį karantiną. Ateinančias dvi savaites šių teritorijų gyventojai privalės laikytis papildomų prevencinių priemonių bei rekomendacijų, kuriomis tikimasi pažaboti antrąją koronavirusinės infekcijos plitimo bangą.

Nuo trečiadienio (spalio 28 d.) visose viešose ir uždarose erdvėse privaloma dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugines priemones. Kaukių nešiojimo išimtys taikomos vaikams iki 6 metų bei žmonėms su negalia, kai tai gali kenkti jų sveikatai. Išimtine tvarka reikalavimas dėvėti kaukes taip pat negalios aukšto meistriškumo sporto varžybose dalyvaujantiems atletams, fizinio aktyvumo instruktoriams, treneriams bei teisėjams.

Kauno m. savivaldybės nuotr.

Miesto kultūros, laisvalaikio bei pramogų įstaigose privaloma riboti žmonių srautus, užtikrinti bent 10 kv. metrų plotą vienam asmeniui, tarp darbuotojų ir lankytojų išlaikant ne mažesnius nei 2 m atstumus. Lankydamiesi laisvalaikio ir pramogų vietose, pristatymuose, viešojo maitinimo įstaigose, naktiniuose klubuose ir kitose pasilinksminimo vietose jau kuris laikas gyventojai privalo pateikti asmens duomenis, kurie bus saugomi 21 dieną.

Karantino metu Kauno miesto savivaldybė bei jos padaliniai paslaugas ir konsultacijas teiks nuotoliniu būdu – susisiekus el. paštu (info@kaunas.lt), telefonu (8 800 20 000) ar internetu epaslaugos.kaunas.lt. Jei paslaugų neįmanoma gauti nepaliekant namų, gyventojai seniūnijose bei savivaldybės administracijoje bus priimami tik su išankstine registracija.

Papildomos rekomendacijos

„Kol mieste neįsigaliojo vietinį karantiną reglamentuojantys Vyriausybės teisės aktai, vadovaujamės raudonajai zonai numatytomis COVID-19 prevencinėmis priemonėmis. Tiesa, šios rekomendacijos bet kuriuo metu gali tapti griežtu ribojimu. Realus to pavyzdys – Vyriausybės svarstomas renginių bei kitų masinių susibūrimų organizavimo klausimas. Priėmus vienokį ar kitokį sprendimą, nutarimas imtų veikti po kelių dienų.

Visus kauniečius kviečiu paisyti sveikatos specialistų numatytų rekomendacijų dėl kontrolės raudonojoje zonoje“, – situaciją komentavo Kauno miesto savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovas Paulius Keras.

Be proaktyvios profilaktikos, sveikatos būklės stebėsenos ir privalomos saviizoliacijos pajutus peršalimo simptomus, sveikatos srities specialistai rekomenduoja rinktis darbą nuotoliniu būdu, vengti didesnių susibūrimų, nesilankyti pramogų ir laisvalaikio įstaigose, atsisakyti nebūtinų kelionių.

Turime bijoti ne karantino ar raudonos spalvos, bet ligos, kuri vis grėsmingiau kvėpuoja žmonėms į nugaras.

Pagal Vyriausybės rekomendacijas Kauno medicinos įstaigose paslaugų teikimas nebus papildomai apribojamas. Tačiau šiuo laikotarpiu gyventojams draudžiama lankyti vyresnius nei 14 m. amžiaus sveikatos ir socialinės globos įstaigų pacientus bei nėščiąsias. Į ligoninės patalpas su gydytojo leidimu bus įleidžiami tik mirštančiųjų ar nepagydomomis ligomis sergančių pacientų artimieji.

Miesto pagalba NVSC

„Turime bijoti ne karantino ar raudonos spalvos, bet ligos, kuri vis grėsmingiau kvėpuoja žmonėms į nugaras. Epidemiologinės situacijos valdymas mieste tęsiasi. Kaune įkurtos Koronos karštosios linijos 1808 telefonų rageliai netyla nuo pat kovo mėnesio ir toliau aptarnauja tūkstančius gyventojų iš visos Lietuvos.

Kasdien skaičiuojant šimtus naujų atvejų, matome būtinybę tiesti pagalbos ranką Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui. Jų krūvis šiuo metu yra nežmoniškas, o atsakomybė – kritiškai svarbi: sergančiųjų kontrolė ir tiesioginių kontaktų su COVID-19 nustatymas, individualių rekomendacijų teikimas – tai tik maža dalis atliekamų darbų“, – teigė V. Matijošaitis.

Nuo praėjusios savaitės kelios dešimtys Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistų sustiprino NVSC darbuotojų pajėgas. Jie perėmė dalį sveikatos srities specialistams tenkančio krūvio: klasifikuoja ir valdo duomenis, kontaktuoja dėl saviizoliacijos, patikrų ir teikia kitą susijusią informaciją. Didėjant krūviams ir žmogiškųjų išteklių poreikiui, prie NVSC prisijungtų ir savivaldybės administracijos darbuotojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DIEDUKAS

DIEDUKAS portretas
matomai Kinijoje reikalai geri,nes mūsų purvasklaida nieko nerašo.Purvasklaida rašo tik tada,kada rusams ar kinams labai blogai ir tuo džiūgauja.Na bet kinai matomai skiepijasi,laikosi tvarkos ir neturi problemų.Juk pas juos vagys baudžiami smarkiai.

tadas

tadas portretas
svarbiausia, kad dirba muzikinis teatras. nes ten jau ne toks ir didelis coronos zidinys.

PATARIMAS

PATARIMAS portretas
Paranoja baisi liga norint pasveikti reikia perprogramuoti mastyma mintis LINKIU BŪTI SVEIKIEMS
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių