Quantcast

Gyvybės langelyje paliktos mažylės istorija: per naktį mama persigalvojo ir nori ją susigrąžinti

Antradienio naktį Kauno gyvybės langelyje paliktos naujagimės mama prisistačiusi moteris persigalvojo – nori atsiimti mažylę.

Nori susigrąžinti

Ji į vaiko teisių gynėjus telefonu kreipėsi kovo 28-osios rytą, o po pietų atvyko. „Kol kas vaikelis – medikų priežiūroje. Aiškinamės situaciją, renkame informaciją“, – portalo kauno.diena.lt žurnalistams sakė Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Andželika Vežbavičiūtė.

Pašnekovė akcentavo, kad tėvai per tris mėnesius gali susigrąžinti paliktą kūdikį. Tokiu atveju, jie turėtų kreiptis į teritorinį vaiko teisių apsaugos skyrių pagal naujagimio palikimo vietą.

Kai tik kreipiamasi dėl palikto vaiko susigrąžinimo, tėvams iš karto organizuojama psichologo, teisinė ir kita reikalinga pagalba. Tėvystė nustatoma DNR tyrimu ir teismo sprendimu.

„Tėvams arba vienam iš tėvų pateikus dokumentus teismui dėl vaikelio susigrąžinimo, iki teismo sprendimas bus priimtas, užtikrinama galimybė matyti kūdikį, kad būtų išlaikytas arba kuo greičiau atkurtas jų ryšys“, – pasakojo A. Vežbavičiūtė.

Palikta naktį

Primename, kad antradienio naktį, apie 2.12 val., Kaune, Miško gatvėje 27, buvo rasta 4-5 parų, 2,6 kg sverianti, išnešiota naujagimė.

Miško gatvėje yra įsikūrę Lietuvos sveikatos mokslo universiteto Kauno ligoninės akušerijos ir ginekologijos klinikos Krikščioniškieji gimdymo namai. 

Į įvykio vietą nuvykę pareigūnai įprasta tvarka surinko medžiagą pagal Baudžiamojo kodekso 158 straipsnį, numatantį atsakomybę už vaiko palikimą. Už naujagimio palikimą gyvybės langelyje atsakomybė nėra taikoma. Naujagimio palikimas yra anonimiškas, tėvų neieškos teisėsauga ar vaiko teisių gynėjai.

„Pirminiais duomenimis, jokių sužalojimų nepastebėta. Mergaitės būklė – gera. Ji perduota medikams detalesnei patikrai“, – sake Kauno apskrities policijos atstovė Reda Zarauskienė.

Pirminiais duomenimis, jokių sužalojimų nepastebėta.

Gyvybės langelis skirtas mamoms, neradusioms kitos išeities ir norinčioms pasielgti humaniškai. Naujagimio palikimas yra anonimiškas ir policijos pareigūnai, kurie kviečiami užfiksuoti kiekvieną palikimo atvejį, mamų neieško.

Kaune naktį paliktas – antrasis šiemet šalies gyvybės langeliuose paliktas naujagimis. Pernai šalies gyvybės langeliuose palikti aštuoni naujagimiai. Keturi iš jų – Kaune. Nuo gyvybės langelių įsteigimo pradžios – 2009 metų, juose palikti 92 naujagimiai. Iš jų 14 tėvai susigrąžino. Lietuvoje iš viso veikia 10 gyvybės langelių.

Pataria būti atidiems

„Kviečiame visuomenę būti atidžiais besilaukiančiai ar tik pagimdžiusiai moteriai. Padėti jai gali ne tik artimieji, bet ir kolegos, kaimynai. Matydami būsimą mamą neramią, išgyvenančią, paklauskime, ar reikalinga pagalba, o prireikus pagalbos – pasiūlykime apsilankyti pas specialistus arba net palydėkime“, – patarė Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja.

Ji pabrėžė, kad gimdyves prižiūrintys medicinos darbuotojai taip pat turėtų atkreipti ypatingą dėmesį į būsimos mamos būklę ir pastebėjus, kad ši liūdna ar apatiška arba priešingai – rodo labai stiprias emocijas, nepalikti jos vienos.

„Vaikelio sulaukusią šeimą ne visada lydi tik džiugios nuotaikos. Psichologinė sveikata, hormoniniai pokyčiai moters organizme, esamos ar buvusios ligos, savotiškas aplinkos spaudimas gali sukelti įvairių emocinių išgyvenimų arba net sunkesnių būsenų moteriai. Šiuo jautriu laikotarpiu pažeidžiami gali tapti abu tėvai“, – sakė A. Vežbavičiūtė.

Medicininiai tyrimai atskleidžia, kad 85 proc. pagimdžiusių moterų patiria švelnius, trumpalaikius nuotaikos svyravimus. Mažiausiai 15 proc. susiduria su depresija, apie 0,2 proc. ištinka ūmi būsena – pogimdyminė psichozė. Depresiją, į šeimą atėjus naujai gyvybei, gali patirti abu tėvai ir taip nutinka daugiau nei 3 proc. porų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pupos

Pupos portretas
Kokia valstybe sukurta per 33 metus....vagiu,melo,korupcijos? Teisus buvo Landzbergis - sunauja susirinko....ir,ir sukure Lt dvaro sunauja piliečiams....Aciu visoms LT partijoms ir sausiems bei iskiliems partiečiai,ypač TSKP...LDDp

Dina

Dina portretas
Tuos vaikus "daro" vyrai, ne moterys. Kodėl peikiate tik mamą, nė nemikteldami apie tėvą? Juk nergaitė turi tėtį! Pagal įstatymus tėvas lygiai taip pat privalo rūpintis savo vaiku , kaip ir mama. O pagal moralę?

to Na

to Na portretas
Labai gali būti, kad pasiskaičiavo pašalpas ir užsimanė susigrąžinti... Manau, reikia gerai patikrinti sąlygas, aplinkybės ir neskubėti grąžinti.
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių