Quantcast

Gyventojų pastangos nenuėjo veltui: paskelbtas saugiausių kiemų dešimtukas

Kaunas ir Kauno rajonas – vis saugesnis. Pirmadienio vakarą apdovanoti konkurso „Saugus kiemas 2021” konkurso nugalėtojai. Jais tapo dešimt kiemų iš įvairių Kauno miesto ir rajono vietų.

Saugiausiais išrinkti Ukmergės 9A, T. Masiulio g. 12, J. Gruodžio g. 31, Kalniečių g. 247, Baltų pr. 149, Vėtrungės g. 8, Taikos pr. 63, Griunvaldo g. 4 Kaune, saugių kaimynysčių Kaune grupė (Vyčio Kryžiaus g., K. Sprangausko g., Įgulos g.)  bei Saulės g. 15 namo iš Jonučių kaimo Kauno rajone kiemai.

Kiemai bus paženklinti specialiomis informacinėmis lentelėmis „Saugus kiemas 2021“, kurias pagamino judėjimo „Stabdyk nusikalstamumą“ Kauno regiono skyrius, bei paskatinti įvairiais prizais. Tai vaizdo stebėjimo kameros, apšvietimo ir kitokios saugumo priemonės. 

Kiekvienam konkurso „Saugus kiemas 2021“ koordinatoriui įteikta po 298 eurų vertės apsaugos sistemą MD GUARD, tinkančią automobiliui, dviračiui, paspirtukui (ačiū UAB „Monitoringo centras“, apsaugos sistemos „Sherlog“ atstovams Lietuvoje).

Kiekvienam kiemui nugalėtojui atiteko po 200 eurų dovanų kuponų UAB „Kesko Senukai“ įmonės (finansavo UAB "Krasto Auto“), taip pat po apšvietimo lempas su judesio davikliais (tuo pasirūpino Kauno miesto savivaldybė).

Prie sveikinimų prisideda ir dienraštis „Kauno diena" bei radijo stotis „Tau“ – informaciniai konkurso partneriai, o taip pat ir kiti projekto partneriai: BTA, COMPENSA, „Inchcape“.

Prizus įteikė ir pagyrimo žodžių visiems nugalėtojams ir dalyviams negailėjo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininko pavaduotojas, laikinai einantis viršininko pareigas, Darius Pliavga. 

Portalo kauno.diena.lt kalbinti nugalėtojai pasakojo, kad kurdami saugesnę aplinką ją tuo pačiu pavertė ir tvarkingesne, jaukesne, geriau pažino kaimynus.

Konkursą organizuojančio Kauno apskrities VPK  tikslas – sustiprinti atsakomybės jausmą, padėti susiburti gyventojams, o kartu ir pasidalyti patirtimi, žiniomis, kaip sukurti saugią aplinką.

Vienintelė sąlyga norėjusiems dalyvauti konkurse – suburti komandą bent iš dešimties kaimynų, kurie daugiabučių ar nuosavų namų kiemuose laiko savo automobilius, ir imtis priemonių kiemui apsaugoti. Bendromis pastangomis bandant apsaugoti kiemą tuo pačiu apsaugomi ir namai, o tuo pačiu, kas itin svarbu, sutelkiami kaimynai. 

Anot Kauno apskrities VPK Viešosios tvarkos valdybos viršininko Remigijaus Stuko, vienas lauke – ne karys, o suvieniję jėgas gyventojai gali nuveikti didžiulius darbus.

Iš viso konkurse dalyvavo 36 komandos. Kauno miesto bendruomenės pareigūnas, konkurso „Saugus kiemas“ koordinatorius Darius Joneikis portalui kauno.diena.lt sakė, kad nustebino kai kurių kiemų investicijos į saugumą. „Nepagailėta ir kelių tūkstančių eurų. Gyventojai bendrai pasirūpino įdiegti naujas vaizdo stebėjimo kameras, teritorijos apšvietimą ir t.t.“, – skaičiavo D. Joneikis.

Tarp efektyviausių priemonių – jau minėtas teritorijos stebėjimas vaizdo kameromis, laiptinės užraktų įdiegimas, teritorijos aptvėrimas ir apšvietimas. Kai kuriuose daugiabučiuose kiaurą parą fiksuojama ir tai, kas vyksta laiptinėse, pavyzdžiui, prie lifto. Kai kur be kodo ar pultelio į kiemą nepavyks ne tik įvažiuoti, bet ir įeiti. Vienur vaizdo stebėjimo kamerų vaizdus seka patys gyventojai, kitur tai patikėta saugos tarnyboms.

Konkurso komisija vertino ir technines priemones, pasirinktas kiemo apsaugai, ir gyventojų bendruomeniškumą, bendravimą tarpusavyje ir su policijos pareigūnais.

„Techninių priemonių ir gyventojų tarpusavio ryšio svarba yra vienas prie vieno“, – kalbėjo D. Joneikis. Didžiulis skirtumas, kai gyventojai vieni kitus pažįsta, aktyviau bendrauja tarpusavyje tiesiogiai, socialinių tinklų grupėse. Tai nieko nekainuoja, bet saugumo prasme duoda didelius rezultatus.    

Konkurso, paskelbto dar pavasarį, metu, kaip pastebi pareigūnai, kiemų saugumas gerėjo įvairiais būdais. Vienur reikiama infrastuktūra jau buvo sukurta anksčiau, tačiau didelis saugumo šuolis pasiektas labiau susibendravus kaimynams. Kitur daugiau dėmesio prireikė techninėms priemonėms. Rezultatas visais atvejais – didesnis saugumas kiemuose, o kartu ir visame mieste bei Kauno rajone.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mažoji/A.smetonos al.

Mažoji/A.smetonos al. portretas
O iš mūsų atėmė kiemą-įgrūs daugiabutį.

nejuokinkit

nejuokinkit portretas
Čia ir yra patys nesaugiausi kiemai.Jei tveria tvoras, kabina kameras, reiškia žmonės jaučiasi nesaugiai.Šou turėtų vadintis "Nesaugiausias kiemas "

Anonimas

Anonimas portretas
o kodėl neskelbia NESAUGIAUSIO kiemo
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių