Quantcast

Gyventojų iniciatyvos virto laisvalaikio erdvėmis

Aleksoto seniūnijoje esantys Narsiečiai per pastaruosius kelerius metus itin pasikeitė. Trijų moterų – Vilmos Litvaitienės, Gintarės Pažėrienės ir Jolitos Juodelienės – sutelkti naujakuriai ir senbuviai ėmėsi visuomeninių erdvių ir aktyvaus laisvalaikio zonų visiškai pateisindami bendruomenės pasirinktą šūkį „Kartu galime daug daugiau!“.

Taip atsirado kalnas žiemos pramogoms, lauko treniruokliai, tinklinio aikštelė, e.parduotuvėlė su vietinių gyventojų gaminiais, knygų namelis, kaimynų suolelis, net Kalėdų pašto dėžutė.

Naudojimąsi kai kuriomis minėtomis priemonėmis dėl COVID-19 plitimo tenka atidėti geresniems laikams, bet kaimynai vis tiek randa būdų bendrauti: vieni kitiems rengia nuotolines edukacijas, paskaitas ir taip dalijasi žiniomis bei bendruomeniškumu.

Anksčiau šiame mikrorajone nebuvo ką veikti laisvalaikiu nei vaikams, nei suaugusiems, nei mėgstantiems pasisėdėjimus, nei ieškantiems aktyvesnės veiklos. Gyventojų iniciatyvos sulaukė įvairių fondų finansinio palaikymo, tačiau įgyvendinimas neapsiėjo be pačių pastangų ir laiko. Nemažai darbų gyventojai nudirbo savo rankomis.

„Istoriškai Narsiečiuose augo eksperimentiniai sodai, o atkūrus Nepriklausomybę ši dabar jau miesto dalis buvo paversta privačių namų gyvenamuoju kvartalu. Įsikūrę naujieji gyventojai ilgainiui ėmė ieškoti bendrystės, puoselėti kaimynystę ir draugiškus santykius. Taip ir buvo įkurta asociacija Narsiečių bendruomenė“, – pasakojo asociacijos vadovė V. Litvaitienė, pridūrusi, kad niekas taip nevienija, kaip aktyvios veiklos ir sportas.

Šiemet surėmę pečius gyventojai gerokai paplušėjo ir atnaujino erdvę, esančią Vyčio Kryžiaus gatvės liepų alėjos pašonėje. Vietiniai jau anksčiau čia rinkdavosi įvairiems susibūrimams. „Dabar ji virto gerai apgalvota laisvalaikio zona, kuria vėl galėsime naudotis atsitraukus pandemijai“, – kalbėjo V. Litvaitienė.

Įsikūrę naujieji gyventojai ilgainiui ėmė ieškoti bendrystės, puoselėti kaimynystę ir draugiškus santykius.

Laisvalaikio zoną puošia asociacijos kartu su „Fluxus Labas” įrengtas „Energijos ratas“. Tai Kneipo takelio principu sukurtas basų kojų ratas, kurio skirtingos dalys užpildytos skaldele, smėliu, kankorėžiais ir kitokia gamtine medžiaga smagiai pakutenančia basas pėdas. Mažiausiems gyventojams pastatytos sūpynės. Šalia treniruoklių atsirado lauko sąlygoms pritaikytas stalo teniso stalas, o ant Narsiečių kalno iškelta Lietuvos istorinė vėliava ir įrengti du suoliukai.

Kitoje Narsiečių erdvėje, Technikumo gatvės gale plytinčioje pievoje, buvo atnaujinta paplūdimio tinklinio aikštelė. Tačiau ji užkliuvo vagišiams. Nebeliko profesionalaus tinklo.

Kol buvo saugu bendrauti akis akį, Narsiečių gyventojai susirungė futbolo aikštelėje. Varžybose dalyvavo kelios įvairaus amžiaus grupių komandos.

O kol kas Narsiečių gyventojai visus skatina vengti nebūtinų kontaktų ir išvykų iš namų bei dalijasi nuotolinėmis edukacijomis kaip patiems pasigaminti kalėdinį vainiką, kitų kalėdinių papuošalų, vaškinių žvakių, o taip pat kalėdiniais receptais. Juos rasite čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių