Quantcast

Gyvenimas persikėlė į virtualiąją erdvę: kaip prasmingai išnaudoti šį laiką?

Karantinas Lietuvoje privertė keisti kasdienius įpročius. Gyvenimas keliasi į virtualiąją erdvę, o socialiniuose tinkluose atsiranda vis daugiau patarimų, kaip prasmingai išnaudoti šį laiką.

Juokelis virto realybe

XXI a. kartos paaugliai, nepaleidžiantys telefonų iš rankų, ir jų kreiva šypsenėlė, kai vyresniems kažkokie jų veiksmai nesuprantami, tarsi vertė atsikirsti: "Aš iš XX a." Šiomis dienomis XX a. atstovams karantinas – dar viena priežastis žengti didelį žingsnį į XXI a. jaunimo intensyviai naudojamą virtualųjį pasaulį.

Socialiniuose tinkluose dar praėjusią savaitę paplito juokelis: "Ateina baisūs laikai – žmonės priversti plautis rankas, gamintis sau maistą ir bendrauti su savo vaikais. Jei taip tęsis ir toliau, tai nusirisime iki knygų skaitymo." Gana greitai šis juokelis virto savotiška realybe.

Socialiniuose tinkluose žmonės ėmė dalytis elektroninių knygų nuorodomis. Tai buvo žinoma, tačiau vieni su kitais paslaugiai ėmė dalytis, kad nežinantiems nebūtų akibrokštas, jog į bibliotekas neinantys vaikai liks be galimybės perskaityti privalomus literatūros kūrinius. O ir laiko padaryti tai, ko anksčiau nespėdavo, dabar išties yra daugiau.

Dailininkė Algė Varnaitė vaikams nuo septynerių metų siūlo pakeliauti nuo Kauno iki Indonezijos. Autorė savo pieštą ir rašytą knygą PDF formatu tiesiog dovanoja. Viso labo tereikia A.Varnaitei parašyti elektroninio pašto adresą, nes knyga gausiai iliustruota. "Privačia žinute atsiųskite adresą ir galėsime keliauti sausumomis ir jūromis, ragauti patiekalų, sužinoti, kas jungia Lietuvą ir Indiją, Egiptą ir kitas šalis", – būti sveikiems ir likti namuose susidomėjusiems linki dailininkė.

Iniciatyvos ėmėsi ir Kaune gerai žinomas matematikos guru. KTU gimnazijos įkūrėjas ir buvęs jos direktorius Bronislovas Burgis kreipėsi į aštuntokus: "Nuobodu, aštuntokai? "Matematiniu maratonu įveiksime koronavirusą!"

Svarbu, kad uždarius duris neužvėrėme širdies.

B.Burgis savo feisbuko profilyje išdėstė taisykles ir paaiškino, kodėl tai bus maratonas. Čiupti B.Burgio sugalvotus uždavinius gali visi norintys, tačiau tik 20 pirmųjų mokytojas priims ir taisys jų sprendimus. Apie rezultatą kiekvieną aštuntoką mokytojas informuos tuo elektroninio pašto adresu, iš kurio gaus sprendimą.

Ir tai ne viskas. Prizą mokytojas žada po karantino. Maratono lyderiai bus pakviesti Vilniuje susirungti dėl didelių premijų.

Matematikas B.Burgis pakvietė nenuobodžiauti sprendžiant uždavinius.

Dvasinis palaikymas

Socialiniuose tinkluose informaciją apie koronavirusą itin maloniai atskiedžia žmonių susirūpinimas tais, kuriems sunku. "Svarbu, kad uždarius duris neužvėrėme širdies", – šypteli Darius Sėlenis. Jis paragino drąsiai rašyti visus, kuriems reikia pagalbos.

Katalikų kunigas Gintaras Blužas padrąsino rašyti jam asmenine žinute, jei kam būtų reikalingas. Vienuolė Fausta Palaimaitė pakvietė bendrai maldai per skaipą. Regis, kam to reikia, žinai maldą ir gali pats vienas žvelgdamas į dangų papoteriauti.

"Man reikia melstis su bendruomene. Man reikia kitų, kad jie padarytų Biblijos tekstą gyvu žodžiu – veikiančiu ir mylinčiu Jėzumi. Aš nejaučiu tikėjimo be bendruomenės, be žmonių. Kitas dalykas, mano pamatinė nuostata – dalytis viltimi. Galima klausytis Marijos radijo, bet čia visai kitaip, čia grupelė. Kiekvienas gali pasakyti savo žodį. Man taip patiko, kad pagalvojau, jog ir po karantino norėsiu tęsti", – F.Palaimaitė skleidžia optimizmo virusą.

Net ir virtualiąją maldą F.Palaimaitė vadina bendryste.

ienuolė žino, koks nuostabus dalykas tikintiesiems yra malda ir ypač už medikus, už sergančius, už valstybės vadovus, už visus, kurie privalo dirbti ir tarnauti. "Jei mano vaikai gali melstis su tikėjimu, tikiu, kad viso pasaulio žmonės tai gali daryti", – mano vaikais F.Palaimaitė vadina Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriuje pataisos namuose bausmę atliekančius jaunus žmones.

Vienuolė pastebi ir džiaugiasi atsirandančiomis grupėmis socialiniuose tinkluose, kurios siūlo neatlygintiną pagalbą. "Manau, kad panašu į Dangaus karalystę. Širdies gelmėje pas kiekvieną gyvena Dievas arba Tiesa, arba Išmintis. Tai puikus laikas atrasti tą ryšį su savo vidumi. Kai kas yra prie pat savo išminties, o kitiems galbūt dar ilgas kelias. Tada galėsime atrasti ryšį su savo artimaisiais. Juk daugeliui darbas, pramogos buvo dingstis pasislėpti nuo sutuoktinio, nuo vaikų", – žiūrėti socialines vertybes pabrėžiančius ir religinius filmus, juos aptarti su šeima, žaisti stalo žaidimus, prisiminti skaitymus garsiai ragina F.Palaimaitė.

Duoklė pilvui

Pagal pastebimas tendencijas socialiniuose tinkluose po dvasinių dalykų aptariami ir pilvo reikalai. Įvairių maisto gurmanų grupių ir iki šiol buvo pagal kiekvieno skonį. Vis dėlto randasi nauji profiliai, kuriuose esantys patarimai patogūs karantino laikotarpiu.

"Paskelbus karantiną, socialiniuose tinkluose pamačiau daug komentarų apie tai, kad būti namie tai nieko, bet kaip sugalvoti, ką gaminti, juk visa šeima visą parą bus kartu. Tada ir pagalvojau: "Dabar yra pats tinkamiausias laikas sukurti tokį puslapį!" Žodžiu, aplinkybės pačios pastūmėjo", – šyptelėjo "Šeimos savaitės meniu" sumanytoja Deimantė Šmitė.

Mažą sūnelį auginanti moteris savaitės meniu iš anksto planuoja jau gerus metus. Tai jai padeda sutaupyti daug laiko, finansų ir visuomet valgyti skanų, namuose ruoštą maistą. "Daug mano aplinkos žmonių stebėdavosi, kaip aš tai spėju, o išgirdę, kad planuoju iš anksto, pakraipydavo galvas, kad tai ganėtinai sunku. Kur gauti tiek fantazijos, juk reikia pagaminti 10–15 skirtingų patiekalų", – aplinkinių skepsį mini D.Šmitė.

Planuoti meniu savaitei – gera išeitis esant karantinui. Tai padeda formuoti protingus apsipirkimo įpročius. "Suplanavus iš anksto – pirkimas vyksta žymiai atsakingiau, žinant, kam ir kokių produktų reikia. O juk parduotuvėse dažnai tiesiog einam pro lentynas, ypač jei dar alkani, dažnai krauname viską, reikia ar nereikia. Tad nemažai produktų lieka nesunaudota, tenka išmesti. Planuodama patyriau pati – susitaupo tikrai nemažai pinigų", – įsitikinusi "Šeimos savaitės meniu" sumanytoja.

D.Šmitė pabrėžia kitą ne mažiau svarbų niuansą, kad planuojant – maistas visuomet skanus, sveikas ir naminis. Ir dar – atrandamas maisto gaminimo malonumas. "Aš dažnai vadovaujuosi tokiu principu – ryte keltis žymiai lengviau, jei esi suplanavusi gaminti skanius pusryčius. Ir apskritai, jei maisto gaminimas nėra galvos skausmas, kai nuolat reikia svarstyti, ką pagaminti, jis tampa malonumu", – jau svarstymais apie kitos savaitės meniu gyveno D.Šmitė. Moteris žada atsižvelgti ir į tai, kad lietuviai prekybos centruose labiausiai pirko kruopas. Turėtų atsirasti patiekalų ir iš šių produktų.

Ateina baisūs laikai – žmonės priversti plautis rankas, gamintis sau maistą ir bendrauti su savo vaikais.

Rekomendacijų sąrašai

"Kad jau sėdime namuose, galime pagalvoti apie tai, kaip šitą laiką gerai išnaudoti ir turėti mažiau pagundų kažkur eiti. Tai štai, dalijuosi savo naudingiausiais kanalais jutube, kur galima kažko išmokti ir sužinoti", – į feisbuko draugus kreipėsi BNS žurnalistė Austėja Masiokaitė-Liubinienė.

Ji pažėrė kanalų sąrašą, kuriame ekscentriškas prancūzas gamina visokį maistą. A.Masiokaitė-Liubinienė negaili ir savo pastebėjimų, kad filmukus su įdomiais receptais, eksperimentais gal net įdomiau žiūrėti negaminantiems. Štai gaminantiems žurnalistė rekomenduoja visai kitą kanalą, kuriame įvairios kulinarinės gudrybės.

Žurnalistė atvirauja, kad maisto gaminimo kanalai inspiravo ją mokytis gaminti maistą. "Kaip matote, virtuvės šefe netapau, bet išmokau pasigaminti daug skanių dalykų", – rašo A.Masiokaitė-Liubinienė.

Sąraše ir animatorių, piešimo pamokos, nuorodos į kanalus, kuriuose – trumpai, linksmai ir moksliškai apie pasaulį ir jame vykstančius įdomius dalykėlius. Žurnalistė ragina kitus pildyti jos pradėtą sąrašą. Atrodo, kad tokia informacija vienas kitam taps labai aktuali.

Į socialinius tinklus keliasi jogos treniruotės, mankštos, filmų, serialų sąrašai. Šalia vis dar manančių, kad situacija dėl koronaviruso yra gerokai perdėta, rikiuojasi ištisa armija raginančių vienas kitą būti sąmoningus ir laikytis nurodytos tvarkos. Labai greitai feisbuke populiarumą užkariavo "Koronavirusas – tikra info".



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Už šią dievo 'karūną' reikia nedelsiant iš VISŲ bažnyčių visus dievo stabus išmest ir sudegint.. ir liausis pandemija.

Nu vot

Nu vot portretas
Dabar miestai primena SOVIETMETĮ kai visi dirbo o ne šlaistėsi be tikslo gatvėse......

tulpe@pzdc

tulpe@pzdc portretas
atgailauti=melstis+melstis+MELSTIS=AAAAATTTTGGGGAAAAIIIILLLAAAUUUTYYYYY!
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių