Quantcast

Vilijampolės daugiabutyje – tarsi karo lauke: žmones iš lovų išverčia šūvius primenantys garsai

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Vienos gatvės Vilijampolėje gyventojai jau kelerius metus jaučiasi kaip karo lauke – dažnai paryčiais aidi stiprūs, šūvius primenantys garsai. Pasak gyventojų, šitaip ramybę drumsčia jaunas kaimynas, kurio esą nepavyksta sutramdyti nei pareigūnams, nei teismams.

Miegą sutrikdė garsai

Pastarąjį kartą ankstų rytą iš lovų ne savo noru A.Fromo-Gužučio g. 24-ojo daugiabučio gyventojai kilo birželio 13-ąją. Tąkart griausmus girdėjo ir gretimuose namuose gyvenantys vilijampoliečiai. Klausti, kas dedasi šiame mikrorajone, jie puolė socialiniame tinkle „Facebook“.

„Kažin kas čia per sprogimai, šūviai, ar kas darosi Vilijampolėje?“ – teiravosi viena moteris. Po šiuo įrašu tarp internautų prasidėjusioje diskusijoje netrukus buvo paminėtas galimas neramumų kaltininkas –  jaunas vyras, gyvenantis minėtame A.Fromo-Gužučio 24-ajame daugiabutyje.

Kaip teigė kai kurie pasisakiusieji socialiniame tinkle, dažnai paryčiais jis sprogdina fejerverkus arba petardas, o tokio elgesio esą nepavyksta pažaboti nei pareigūnams, nei teismams. „Kovojame ilgai su juo ir nieko negalima padaryti – iškeldinti neįmanoma. Surenka iš kaimynų parodymus, ir viskas. Po keliolikos kvietimų skiria baudą, buvo ir teismas. Matyt, baudų nemoka ir nieko jam nepadarysi“, – skundėsi feisbuke Eglė.

„Per trejus metus nubausti sugebėjo tik vienąkart, nors buvo kreiptasi daugybę kartų“, – tvirtino diskusijos dalyviai ir pabrėžė, kad žmonių vienybės kreipiantis į pareigūnus dėl šio vyro elgesio trūksta – vieni esą bijo, kiti tingi pranešti.

Kenčia jau kelerius metus

Apie tai, kad dėl maždaug 30-ies metų kaimyno elgesio jau netrumpą laiką tenka gyventi neramiai, portalo kauno.diena.lt žurnalistams patvirtino ir A.Fromo-Gužučio 24-ajame daugiabutyje gyvenanti Matilda (vardas pakeistas – aut. past.).

Paryčiais vilijampoliečius iš lovų išverčia šūvius primenantys garsai. (Laimučio Brundzos nuotr.)

„Visa tai vyksta jau kelerius metus. Šio kaimyno mama sakė, kad jis turi sveikatos problemų. Pagailo, iš pradžių dar kenčiau, mėginau kalbėtis kelis kartus, prašiau garsiai neklausyti muzikos, bet išgirsdavau: „Ne, čia ne aš, o kitas kaimynas.“ Pasakiau, kad aš nekvaila, girdėjau, jog muzika grojo jo bute, o paskambinus į duris nutilo, tada jis pradėjo juoktis. Supratau, kad prašymai nepadės. Paskui kiti kaimynai kažkiek apramino – muzikos sumažėjo, bet naktį būna, kad paleidžia 10 minučių visu garsu – tikriausiai supranta, kad nespėsime iškviesti policijos. Esu kvietusi kelis kartus ir pareigūnai buvo atvažiavę. Naktimis jis visu garsu žaidžia ir kompiuterinius žaidimus. Bet svarbiausia – sprogdinimai. Aš nežinau, iš kur jis gauna bambioškių, nes niekad nemačiau jo išeinančio iš namų. Dienomis tylu, o naktimis prasideda gyvenimas“, – pasakojo pašnekovė.

Nemalonu ir šlykštu visa tai matyti po langais, esu nufotografavusi. Siaubinga. Kaip sakoma: nusipirksi būtą, bet kaimynų nenusipirksi...

Dėl šio jauno vyro keliamo triukšmo Matilda sakė dažnai naktimis negalinti užmigti, todėl naudoja ausų kamštukus ir dėl to atsibunda skaudama galva. „Kai tylu, atsigulu be kamštukų, o kokią trečią valandą nakties, kai pradeda garsiai klausytis muzikos arba sprogdinti, užsikemšu ausis, kad neišsibudinčiau“, – apie priemones, kurių  priversta imtis, tarstelėjo gyventoja.

Be viso to, kas jau minėta, pašnekovė užsiminė, kad minėtas kaimynas esą pro balkoną mėto ir degančius popierius, nuo kurių aprūksta langų stiklai, išdega lauke pasodintos gėlės. „Mano balkonas – įstiklintas, nes kitaip neįmanoma – būtų padegęs ne vieną kartą, bet gaila kaimynų, kurių balkonai neįstiklinti, – vėjas gali įpūsti degančių popierių. Nuolat pro langą mėto ir pakuotes su maisto likučiais. Nemalonu ir šlykštu visa tai matyti po langais, esu nufotografavusi. Siaubinga. Kaip sakoma: nusipirksi būtą, bet kaimynų nenusipirksi... Kai atsikrausčiau, maniau, bus ramu, gyvens koks pensininkas šalia, bet deja...“ – apmaudo neslėpė vilijampolietė.

Krepšiai fejerverkų ir petardų

„Žaidžia kompiuterinius žaidimus, o, matyt, kai jam užeina – susprogdina petardą. Paskui po penkių minučių visu garsu klausosi muzikos – vieną dvi metalo stiliaus dainas, kad visi kaimynai pabustų. Tada nurimsta, o po pusvalandžio ar valandos vėl susprogdina petardą. Šiemet mačiau jį su gariūniniu krepšiu fejerverkų, o pernai – su dviem. Fejerverkus per Naujuosius metus jis šaudė apie valandą. Priėjęs pasakiau: „Iššaudyk juos, kad nereikėtų durniuoti“, – Matildai antrino tame pačiame daugiabutyje gyvenantis Vaidas su žmona Egle.

Jų teigimu, kaimynas bute gyvena su mama, tačiau ši esą pastarąjį faktą neigia, nors Eglė pasakojo kiekvieną dieną matanti moterį išeinančią, o vakare grįžtančią į namus.

„Aš net neįsivaizduoju, kaip ji ten su juo gyvena, – stebėjosi pašnekovė. – Kelis kartus bandžiau šnekėti, tai kartą ji pasakė: „Aš jo pati bijau. Ką man daryti?“ „O teisme ji aiškino, kad čia, matyt, kažkokie vaikai vaikšto naktimis ir sprogdindami petardas baido paukščiukus“, – pridūrė Vaidas.

Iš balkono kaimynas mėto ne tik petardas. (Laimučio Brundzos, skaitytojo nuotr.)

Po baudos – kerštas

Apie teismą pašnekovas užsiminė ne be reikalo, mat anksčiau pareigūnai minėtam naktimis triukšmaujančiam ir petardas sprogdinančiam vyrui esą buvo skyrę baudą, kurią jis bandė užginčyti teisme. „Aš ir kelios kaimynės buvome pakviesti liudyti. Baudos jam nepanaikino, o kas buvo toliau, nežinau“, – tarstelėjo vilijampolietis.

Paskui kaimynas esą nepraleido progos atkeršyti – apmėtė Eglės ir Vaido duris kiaušiniais ir prie pat durų susprogdino garsinę petardą. Vyras taip pat pasakojo, kad maždaug prieš pusantrų metų šis apie 30-ies kaimynas, stovėdamas balkone su kaubojiška skrybėle, esą mosikavo peiliu jam grasindamas, nes Vaidas, neapsikentęs garsiai grojusios muzikos, ryte triukšmadario bute išjungė elektrą.

„Tada aš iškviečiau policiją. Jis, kaip visada, nieko neįleido. Pareigūnai iš kažkur sužinojo kaimyno mamos numerį ir jai paskambino. Ji sakė, kad yra ne namie ir čia negyvena. Su policija ir greitosios medicinos pagalba apie valandą stovėjome lauke ir laukėme. Tada mano žmona pasakė, kad kaimyno mama stovi laiptinėje. Į buto vidų užėję medikai ir pareigūnai jį išsivežė, o vakare kažkas sakė, kad matė jau paleistą“, – detalizavo pašnekovas.

Atvykus pareigūnams – tyla

Vaidas ir Eglė atviri – anksčiau jie dažnai kone vieninteliai kviesdavo pareigūnus ir rašydavo pareiškimus per epolicija.lt, girdėdami kaimyno bute keliamą triukšmą, lydimą pro balkoną metamų petardų sprogimų. Tačiau bėda, kad, atvykus pareigūnams, viskas jau būdavo nurimę. O kaimynas esą niekam neatidarydavo durų. Tokiu elgesiu esą piktinasi ir daugelis kitų šio namo gyventojų, bet nieko nedaro.

„Pasak pareigūnų, turėtume naktį nemiegoti ir stovėti po balkonu, filmuoti ir laukti, kada jis vėl susprogdins petardą. Per savaitę jis sprogdina petardas vieną du kartus, paskui kokias dvi savaites būna ramu. Tai koks žmogus gali atsistojęs po balkonu laukti, kada jis pradės sprogdinti?“ – kalbėjo Vaidas.

„Šito kaimyno langas uždengtas paklode, kiekvieną rytą arba dega žvakės nuo uodų ir rūksta dūmai, arba ant balkono rėmo išdėlioti geležiukai. Vaizdas – įdomus. Jis galbūt jaučiasi kaip mūšio lauke... Skambinau į daugybę institucijų Kaune – savivaldybę, seniūniją. Aiškinausi, ką daryti, kaip rinkti parašus, bet galiausiai supratau, kad nieko nepadarysi – tai kaimyno butas, jo nuosavybė, nepavyks nei iškeldinti, nei ką...“ – nusivylimo neslėpė Eglė.

Vaidas užsiminė, kad kaimynas iš gretimo namo jam pasakojo užfiksavęs įvykius, pastarąjį kartą ramybę sutrikdžiusius ankstų birželio 13-osios rytą, kai aidėjo šūvius primenantys garsai, dėl kurių aido kilo diskusija socialiniame tinkle „Facebook“, ir, tikėtina, pranešė pareigūnams. „Jis sakė, kad kvietė policiją, tai turbūt parodė, ką nufilmavo“, – tikėjosi pašnekovas.

Portalo kauno.diena.lt žurnalistams mėginant susisiekti su jaunu vyru arba jo mama turėtais telefonų numeriais, to padaryti nepavyko.

Skirta baudų

Pasak Kauno apskrities pareigūnų, šiemet iš viso sulaukta aštuonių įvairaus pobūdžio pranešimų apie įvykius visoje A.Fromo-Gužučio gatvėje. Sausio mėnesį vykta dėl smurto ir pradėtas ikiteisminis tyrimas. Vasarį sulaukta pranešimų apie kaimynų garsiai leidžiamą muziką, apie tai, kad atvyko asmuo, kuriam uždrausta artintis prie pranešėjos, taip pat dėl galimo sukčiavimo. Balandį taip pat vykta tikrinti asmens. Gegužės mėnesį pareigūnai vyko į minėtą gatvę tikrinti probuojamo asmens, taip pat sulaukę pranešimo apie eismo įvykį. O birželio 11 d. informuota, kad asmuo pro langą kasdien mėto šiukšles, įvairias atliekas, maisto produktus. Dėl šio įvykio pradėtas ir tebevyksta aplinkybių tikslinimas.

Nors pareigūnai pabrėžia, kad A.Fromo-Gužučio gatvė – ne ta, į kurią tenka vykti dažnai, 2020-aisiais dėl įvairių įvykių joje buvo sulaukta iš viso 31 pranešimo. Daugeliu atvejų kreiptasi dėl viešosios tvarkos pažeidimų, keliamo triukšmo. Pareigūnams teko reaguoti ir į pranešimus dėl turtinių nusikaltimų ar sveikatos sutrikdymo, smurto artimoje aplinkoje.

Kauno apskrities pareigūnų teigimu, 2020 m. registruoti keturi įvykiai,  konkrečiai susiję su A.Fromo-Gužučio 24-uoju daugiabučiu, o 2021-aisiais – vienas. Policija į įvykio vietą važiavo dėl keliamo triukšmo. Pareigūnai akcentavo, kad, keliais atvejais informacijai pasitvirtinus, nustatytam pažeidėjui buvo surašyti administracinio nusižengimo protokolai dėl keliamo triukšmo.

„Pareigūnų pateiktais duomenimis, problemų, susijusių su triukšmu, būta pernai vasaros ir rudens laikotarpiu. (...) Jis (jaunas vyras, apie kurį pasakojo A.Fromo-Gužučio 24-ojo daugiabučio gyventojai – „Kauno diena“) buvo keletą kartų baustas dėl triukšmo, buvo išrašyta baudų“, – sakė Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) atstovė Odeta Vaitkevičienė ir pridūrė, kad pastaruoju metu apie tokią problemą minėtame daugiabutyje pranešimų iš gyventojų nesulaukė.

Reikia ir gyventojų pagalbos

„Kalbant apie keliamo triukšmo atvejus apskritai, kai kažkas praneša apie tai, kad garsiai sklinda muzika arba triukšmauja kaimynai, atvykus pareigūnams gali būti visiška tyla ir informacija nepasitvirtinti. Todėl kai kada gyventojai nebūtinai skambina Skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112, o nufilmuoja ar įrašo bei pateikia per elektroninių paslaugų sistemą www.epolicija.lt kaip tam tikrą įrodymą“, – paaiškino pašnekovė. O.Vaitkevičienė itin akcentavo pastarąjį aspektą, nes tokiu būdu, kai gyventojai pareigūnams ne tik skambina, bet ir pateikia tam tikrų su problema susijusių įrodymų, gali pavykti užkardyti daug daugiau nusikalstamų veikų.

I. Gelūno/Fotobanko nuotr.


Galima kreiptis ir į savivaldybę

Portalo žurnalistams susisiekus su Vilijampolės seniūnijos ir Kauno miesto savivaldybės atstovais, teigta, kad gyventojų skundų ar pranešimų dėl A.Fromo-Gužučio 24-ajame daugiabutyje gyvenančio jauno vyro elgesio ar kitų nurodytu adresu daromų viešosios tvarkos pažeidimų nesulaukta.

Pasak Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo Rimanto Vilimo, jeigu gyventojai turi nusiskundimų dėl viešosios tvarkos pažeidimų ir nori juos pateikti Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui, turėtų tai padaryti oficialiu raštu puslapyje epaslaugos.kaunas.lt, prisijungę per elektroninius valdžios vartus ir užpildę skundo formą skiltyje „Problemos mieste“.

Skundą galima atsiųsti ir e.paštu info@kaunas.lt arba paštu nurodžius priežastį, pateikus asmens duomenis ir jį pasirašius. Dažniausiai Kauno miesto savivaldybė į skundus reaguoja darbo dienomis nuo 8 iki 17 val.

Kalbėdamas apie tai, kokių įrodymų turi pateikti besikreipiantys gyventojai, pašnekovas akcentavo, kad kiekvienas nusiskundimas yra vertinamas individualiai. Tačiau kuo daugiau įrodymų pateikiama, tuo paprasčiau vertinti situaciją. Pavyzdžiui, skundžiantis dėl triukšmo, kartais gali pakakti ir garso įrašo.

„Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai, turėdami oficialų nusiskundimą arba gavę informacijos, gali atvykti į įvykio vietą ir, jei yra pastebėtas nusižengimas, jį užfiksuoti bei skirti administracinę nuobaudą nusižengusiam asmeniui. Vis dėlto kiekvienas atvejis skirtingas, tad yra svarstomas individualiai“, – pažymėjo R.Vilimas.

Taip pat primenama, kad tokio pobūdžio veiksmai, kaip šauksmai, švilpimas, garsus dainavimas arba grojimas muzikos instrumentais, kitokiais garsiniais aparatais ar kiti triukšmą keliantys veiksmai gatvėse, aikštėse, parkuose, paplūdimiuose, viešajame transporte ir kitose viešosiose vietose, o vakarais (nuo 19 iki 22 val.) ir naktimis (nuo 22 iki 7 val.) bei gyvenamosiose patalpose, kai tai trikdo ramybę, poilsį ar darbą, užtraukia atsakomybę, už kurią numatyta administracinė nuobauda iki 600 eurų.

Jeigu tai trikdo viešąją rimtį, draudžiama naudoti civilines pirotechnikos priemones nuo 22 iki 8 val., išskyrus švenčių dienas ir per masinius renginius, kuriuos rengti savivaldybės vykdomoji institucija yra išdavusi leidimą, kitu teisės aktuose ar savivaldybės tarybos nustatytu laiku. Už šios rūšies administracinį nusižengimą gali būti paskirta bauda nuo 14 iki 60 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

domas

domas portretas
jei niekas nei karto nera mates kaip tas jaunas vyras butu sprogdines petardas vadinasi be irodymu nera ir pagrystos kaltes

minskas

minskas portretas
nekabinkit cia makaronu apie ta jauna kaimyna vien delto kad kazkokie debilai autoserviso aiksteleje sprogdina petardas

Anonimas

Anonimas portretas
sprogdinami pastoviai galingi fejerverkai nemnau kad cia koks nors kaimynas sprogdina is savo balkono nes tai butu per kvaila butu lengva pastebeti is kur aina tie suviai ir sprogdinimai niekas nera toks durnas
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių