Quantcast

Griūvančio daugiabučio gyventojai dar nežino, kada galės sugrįžti į namus

Nuo tada, kai dėl avarinės būklės buvo evakuoti vienos daugiabučio laiptinės Kaune, Biržiškų gatvėje, gyventojai, praėjo beveik penki mėnesiai. Remonto darbai iš sąstingio taško pajudėjo spalio pabaigoje, kai įvertinti esamos situacijos name atėjo miesto meras ir nepagailėjo kritikos strėlių daugiabutį administruojančiai bendrovei. Tačiau kada bus baigti visi numatyti remonto darbai, dar nežinoma.

Gąsdina finansinė našta

Nuo liepos 25-osios savo būstus neribotam laikui užrakinę ir iki šiol pas artimuosius, draugus ar Šeimos krizių centre besiglaudžiantys evakuotos laiptinės Biržiškų gatvės 11-ojo namo gyventojai atviri: gyvendami ne savo butuose ir tapę našta kitiems jaučiasi išties nesmagiai.

"Iki šiol esame apsistoję sūnaus šeimos namuose. Tikriausiai jiems jau nusibodome, o ir patys jaudinamės dėl to, kad negalime grįžti į savus namus. Praėjusią savaitę prie namo buvo nuėjęs mano vyras. Atsakingas asmuo jį tikino, kad jau trečiadienį turėtų būti pradėti vykdyti antrojo etapo remonto darbai – laiptų aikštelių tvirtinimas, ir pažadėjo dėti visas pastangas, kad gyventojai galėtų sugrįžti į būstus iki Naujųjų metų. Kaip bus iš tikrųjų, nežinia", – su nerimu balse kalbėjo vasarą evakuoto daugiabučio laiptinės gyventoja Jadvyga.

Moteris tarstelėjo, kad savo bute paskutinį kartą lankėsi tada, kai namo remonto darbai dar nebuvo pajudėję iš mirties taško. Šiuo metu, sakė ji, pamažu ima ryškėti rezultatai – išorinės daugiabučio sienos jau suvaržytos templėmis.

Išorinių daugiabučio sienų suvaržymas templėmis buvo atliktas per šešias savaites ir šiuo metu yra visiškai baigtas.

"Kaip dabar atrodo namas, man papasakojo vyras. Manėme, kad daugiabučio fasadas po suvaržymo templėmis atrodys baisiai, bet taip nėra. Žinoma, nežinia, kaip bus, kai laiptinės viduje tvirtins laiptų aikšteles. Tačiau, neslėpsiu, labiausiai mus gąsdina už atliktus remonto darbus gyventojams teksianti finansinė našta. Gerai tiems, kurie turi pinigų, o mes, pensininkai, nežinau, kaip pajėgsime sumokėti iš nedidelės pensijos. Mokėsime tiek, kiek išgalėsime", – atviravo Jadvyga ir pridūrė, kad jei ne spalį avarinės būklės daugiabutyje apsilankęs Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis, esama situacija galimai būtų pradėta spręsti kur kas vėliau.

Namo būklė sudėtinga, ir svarbiausia yra gyventojų saugumas, todėl negalime rizikuoti.

Davė nurodymus

Pasak Kauno miesto savivaldybės Administracijos direktoriaus pavaduotojo Pauliaus Kero, iškart po V.Matijošaičio apsilankymo Biržiškų gatvės 11-ojo namo administratoriui – bendrovei "Būsto valda" buvo duoti nurodymai nedelsiant pradėti pastato būklės stabilizavimo darbus.

"Įvyko nemažai susitikimų su "Būsto valdos" vadovais siekiant, kad kuo greičiau prasidėtų daugiabučio avarinės būklės likvidavimo darbai. Per savaitę nuo mero apsilankymo (spalio 22 d. – aut. past.) objekte prasidėjo realūs avarinės būklės šalinimo darbai", – patikslino P.Keras.

Pašnekovo teigimu, namo administratoriui buvo iškeltas uždavinys lapkričio–gruodžio mėnesiais atlikti pirmojo ir antrojo etapo remonto darbus, kad evakuotos daugiabučio laiptinės gyventojai iki metų pabaigos galėtų sugrįžti į savo namus.

"Kol kas realu, kad minėti darbai bus atlikti iki numatyto termino, tačiau nemažiau svarbu ir tai, jog darbai būtų atlikti ne tik laiku, bet ir kokybiškai", – pridūrė Administracijos direktoriaus pavaduotojas. Anot jo, Kauno miesto savivaldybės atstovai nuolat seka darbų eigą, keičiamasi informacija, dokumentais, objekte jau kelis kartus lankėsi Kauno miesto savivaldybės Statybos valdymo skyriaus specialistai.

Netrukus tęs darbus

Kaip dienraščiui teigė bendrovės "Būsto valda" direktorius Rokas Drąsutavičius, pirmasis remonto darbų daugiabutyje etapas – išorinių sienų suvaržymas templėmis buvo atliktas per šešias savaites ir šiuo metu yra visiškai baigtas.

"Netrukus prasidės antrasis darbų etapas – laiptų aikštelių tvirtinimas. Tai – sudėtingas ir didžiausio pasiruošimo reikalaujantis etapas, nes laiptų aikštelės yra avarinės būklės, su griūties rizika. Mūsų specialistai su projekto ekspertizę atliekančiu pastatų ekspertu lankėsi name. Tad derinamos galutinės detalės", – detalizavo jis ir pridūrė, kad remonto darbus atliekančios bendrovės "Polista" atstovams papildomo pasiruošimo nereikės – jie pasiruošę pradėti darbus.

R.Drąsutavičiaus teigimu, baigus antrojo etapo darbus vėl bus būtina atlikti ekspertizę. Gavęs jos išvadas statybos ekspertas esą nustatys, ar suremontavus laiptus laiptinė jau bus tinkama eksploatuoti.

Kada galės sugrįžti?

"Dar laukia pamatų tvirtinimo darbai, kurie bus atliekami arba jau įleidus gyventojus, arba dar ne. Tai priklausys nuo ekspertizės išvadų. Mūsų tikslas yra, kad rangovas antrojo etapo darbus baigtų šiais metais. Gyventojus apie tai esame informavę. Suprantame, kad namo būklė sudėtinga, ir svarbiausia yra gyventojų saugumas, todėl negalime rizikuoti", – kalbėjo "Būsto valdos" direktorius.

Paprašytas įvardyti bent preliminarią datą, kada evakuotos laiptinės gyventojai vėl galės įsikelti į savo būstus, pašnekovas neslėpė – tikslios datos nėra – ji gali kisti. "Mūsų tikslas yra, kad rangovas antrojo etapo darbus baigtų šiais metais", – pridūrė jis.

Pasak R.Drąsutavičiaus, pirmojo ir antrojo etapų remonto darbų daugiabutyje vertė sieks apie 120 tūkst. eurų. O kiek teks paploninti pinigines už trečiojo etapo darbus – pamatų tvirtinimą, dar esą nežinoma, suma bus tikslinama.

Pašnekovo teigimu išlaidos bus paskirstytos visiems butų savininkams, proporcingai turimam turto plotui. Kauno miesto savivaldybė kompensuos 15 proc. darbų vertės.

Paspartino procesus

Vienos daugiabučio laiptinės Biržiškų gatvės 11-ojo namo gyventojai dėl išorinėse pastato sienose žiojinčių kelių centimetrų plyšių buvo evakuoti liepos 25-ąją. Manoma, kad pagrindinė problema, dėl kurios minėta laiptinė tapo netinkama eksploatuoti, galimai yra tai, kad pirmame namo aukšte esančio buto savininkas prieš kelerius metus atliko savavališkus remonto darbus – išgriovė vieną iš atraminių sienų.

Antroje spalio pusėje įvertinti esamos situacijos avarinės būklės daugiabučio laiptinėje atvyko ir Kauno miesto meras V.Matijošaitis.

"Įspūdis labai prastas. Ačiū Dievui, kad žmonės yra iškelti. Gaila prarastų keturių metų, per kuriuos visi tampėsi dėl to, kas turi tvarkyti, susirašinėjo tarpusavyje ir tik tada atėjo į savivaldybę. Tai nėra tiesioginis savivaldybės rūpestis, tačiau, kadangi čia gyvena kauniečiai, mes jų bėdoje nepaliksime", – prie griūvančio daugiabučio tąkart žadėjo miesto meras.

V.Matijošaitis spalį teigė su specialistais aptarsiantis teisinius klausimus, susijusius su šio daugiabučio atveju, bei tai, kas iš tiesų turi atsakyti už susiklosčiusią situaciją.

Vykstant evakuacijai, ieškotis pastogės buvo priversti 22-jų butų gyventojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ekspertas

Ekspertas portretas
2015 savivaldybė įsipareigojo priverst busto valda remontuot, o straipsnis teigia kad gyventojai delsė :(

Linas

Linas portretas
hehe, 2015 metais savivaldybe isipareigojo spartinti busto valda, o straipsnis teigia kad zmones tik dabzar kreipesi :(

pateikti sąskaitą idiotui

pateikti sąskaitą idiotui portretas
galimai yra tai, kad pirmame namo aukšte esančio buto savininkas prieš kelerius metus atliko savavališkus remonto darbus – išgriovė vieną iš atraminių sienų.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių