Quantcast

Nugriaudėjo Kauno dainų ir šokių šventė

Šeštadienio vakarą Dainų slėnis vėl atgijo. Jame skleidėsi gražiausi lietuvybės, vienybės žiedai, pažadinti dainos, šokio, muzikos ir stebuklingos Kauno dainų ir šokių šventės auros.

Šventės dalyviai slėnyje jautėsi kaip namie. Jie čia praleido paskutines dvi savaites. Prieš tiek laiko prasidėjo bendrosios repeticijos ir parengiamieji darbai.

Vis tik šventės dieną slėnis nuo dainų ir šokėjų batelių aidėjo dar smarkiau nei per repeticijas. "Susitikome, kad dainuotume. Daina - jėgų šaltinis. Ji atgaivina", – įsitikinęs šventę vedęs aktorius Ramūnas Šimukauskas.

"Džiaukimės mūsų kultūros perlu – Dainų švente", – atskriejęs raginimas nuo scenos neabejotinai sutapo su minios nuomone. Ne vienam žiūrovui ir dalyviui didžiausią įspūdį paliko būtent renginio mastas.

Režisūriniai, techniniai renginio sprendimai - kaip visada apgalvoti iki menkiausių detalių, tačiau ne jie labiausiai užėmė kvapą, ne jie privertė per kūną nuvilnyti virpuliukus. Tai –tūkstantinio choro traukiama „Tautiška giesmė“, kiti kūriniai. Ne veltui žiūrovai į slėnį plūdo net ir tuomet, kai jau buvo užimtos visos vietos ir buvo pusiau nusėsti žolėti šlaitai.

Ovacijų žiūrovai negailėjo nei choristams, nei šokėjams. Jaunimo tautinių šokių kolektyvus ir ansamblius keitė vyresnio amžiaus šokėjai, iš jų estafetę vėl perimdavo chorai.

Savo pasirodymo eilės laukę tautinio meno ansamblis „Ratilinis“ vyrai pačiame jėgų žydėjime juokėsi, kad šoka jau šimtą metų. "Patinka kolektyvas, smagu pakeliauti su koncertais", – kalbėjo Raimondas Kirstukas, dirbantis pardavimų srityje.

Giedriaus Ziberko profesijos meniška irgi nepavadintum - informatikas. "Kai stojau į technikumą, vienas mandatinės komisijos narys buvo šokių mokytojas. Jis ėmė kalbinti, kad prisijungčiau prie kolektyvo. Sutikau, kad atstotų", – juokėsi kaunietis. Tačiau nuėjęs į repeticiją nuo šokio nebenorėjo atstoti pats.

"Visi čia mes šią priklausomybę įgiję", – šypsodamasis tikino dar kitas "Ratilinio" narys Valdas Čičkauskas. Jie net nebandė skaičiuoti, kelinta jiems ši Dainų ir šokių šventė. "Ratilinis" nepraleidžia ne tik miesto, bet ir respublikinių švenčių.

Šių metų renginys suvienijo daugiau kaip 3 tūkst. chorinio meno mylėtojų, apie 500 šokėjų ir kitų meno šakų atstovų, o taip pat kelis tūkstančius kauniečių ir miesto svečių, susirinkusių pasigėrėti reginiu ir dalyvių muzikalumu.

"Kaunas – gražiausių idėjų, darbščių ir kūrybingų, savąją Tėvynę mylinčių žmonių miestas, skambiausias Lietuvos varpas, kviečiantis vienytis darbui ir kūrybai. Dainų šventės suburia tūkstančius dainininkų ir klausytojų, kurių širdys plaka vienu ritmu… Dainose atsispindi vienybė, patriotizmas, tremtis, rūpesčiai ir džiaugsmas. Dainose ir šokių ritme nušvinta kasdienybė", – teigė šventės organizatoriai Kauno kultūros centro „Tautos namai“ atstovai.

Būtent Kaune buvo surengta pirmoji dainų šventė (1924 m.). Ji vyko J. Vileišio aikštėje.

Baltijos šalių dainų šventės – nematerialių vertybių paveldas, saugomas UNESCO. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dalyvavusi

Dalyvavusi portretas
Nuostabi šventė buvo :) Ačiū VISIEMS!

ką?

ką? portretas
apie kokius čia illuminati šnekat? įdomu, nes dainavau, nemačiau :D

acuka pastebetojai

acuka pastebetojai portretas
kas zinot kada bus dainu sventes kartojimas? noriu ta illuminati nufotkint XD
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių