Quantcast

Grėsmė tolsta: Neryje vanduo nebekyla, potvynio nenusimato

Prie Neries gyvenantys žmonės gali atsipūsti. Ledai upe plaukia tvarkingai, jų sangrūdos nesusidaro, vandens lygis upėje – pakilęs, bet normos ribose.

„Man atrodo, kad situacija jau visiškai rami. Sniegas nutirpęs, ledai baigia išplaukti“, – portalui kauno.diena.lt pirmadienio rytą sakė Radikių kaimo bendruomenės pirmininkas Juozas Ravinis.

Būtent Radikiams, Saliams, taip pat Kleboniškiui potvynio atveju būtų grėsusios didžiausios bėdos.

„Šiemet upė – pakilusi, kaip ir kiekvieną pavasarį, bet vanduo – savo normaliose ribose. Žvejai sakė, kad vandens lygis dar net nepasiekęs ankstesniais metais buvusio lygio“, – kalbėjo gyventojas.

Anot jo, pavasarį Neryje vandens lygis pakyla apie metrą. Dabar skaičiuojama, kad šis rodiklis siekia apie 80 cm. Kritinis vandens lygio pokytis būtų 1,6 m.

Šiemet ruoštasi galimam potvyniui, nes spustelėjus dideliems šalčiams dalis upės buvo užšalusi. Ties Radikiais upė daro posūkį, todėl atšilus ėmę plaukti ledai ten ir ties Saliais dažnai susigrūda.

 

Naktį vandens lygis nedidėjo, ledus upė nešė, jų daug, bet jie niekur neužsilaikė.

2010 m. potvynio vanduo pridarė daugiausiai žalos. Stengiantis to išvengti šeštadienį ties Kleboniškiu, Radikiais ir Saliais ledus laužė ir upės vagą laisvino bendrovės „Hidrum“ žemsiurbė.

„Vakar, kai pakilo vanduo, sureagavome. Pagal sutartį nuvažiavo ir pernakt budėjo ugniagesiai gelbėtojai, jei gyventojams būtų prireikę evakuotis“, – portalui kauno.diena.lt sakė Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Mantas Rikteris.

Anot jo, sekmadienį ledai upėje dar stovėjo tarp Jonavos ir Kauno rajono ribos. Vakare ledai pajudėjo, pakilo vandens lygis. „Naktį vandens lygis nedidėjo, ledus upė nešė, jų daug, bet jie niekur neužsilaikė“, – teigė M. Rikteris.

Dėl visa ko specialistai vyko apžiūrėti, kokia reali situacija upėje nuo pat Jonavos.  „Jeigu ten niekur vanduo nebeužšalęs, ledai išnešti, ši tema bus kaip ir uždaryta. Aišku, reikia būti budriems“, – dėstė savivaldybės atstovas.

Perpiet M. Rikteris papildė, kad specialistų vizito ir upės apžiūros galima vertinti, jog situacija yra gera. „Ledai sustumti į upės vagos šonus, o pati upė visa švari, sangrūdų nėra, užšalusio ledo irgi nėra“, – sakė jis.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rasa

Rasa portretas
Prieš keletą metų Radikiuose mano draugai su mažais vaikais lipo per langą į valtį.

wacekas

wacekas portretas
potvynis nusimato rudeni-aikit pirkt zvejybinius shliopancus pakol rasprodaza

nu

nu portretas
tikkrai gaila
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių