Quantcast

Gimdyvė apie maistą Kauno klinkose: kaip ubagų valgykloje

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kauno klinikų Neonatologijos klinikoje su naujagimiu gulėjusią kaunietę pašiurpino maistas gimdyvėms. "Patiekalai ir porcijos labiau priminė bado dietą nei gimdyvėms skiriamą maistą", – rėžė jauna moteris.

Labai skurdus

"Kauno klinikos, Akušerijos ir ginekologijos, Neonatologijos klinikos. Nuostabi profesionalų komanda, visa reikalinga įranga, tyrimai ir kita, puikios gimdymo palatos, nepriekaištingos komercinės palatos, bet maistas... Sveiku protu nesuvokiamas. O pateikiamas kaip didelė inovacija, esą valgiaraštis dietologų sudarytas. Norėčiau pamatyti tą dietologą, skiriantį neseniai pagimdžiusiai mamai, kuriai reikia atgauti jėgas ir ruošti kūną žindyti kūdikį, tokį "platų, maistingą" racioną", – pasakojo gimdyvė Viktorija (pavardė redakcijai žinoma).

Ji atsiuntė ir porą nuotraukų, kuriose matyti keletas šaukštų vizualiai nelabai patraukliai atrodančių makaronų (vakarienei) ir kruopų košė (pusryčiams).

"Tas maistas morališkai smukdantis, jaučiausi kaip elgeta, gavusi išmaldą", – savo jauseną, valgydama jai patiektą maistą, apibūdino kaunietė.

Pirmagimį sūnų Viktorija pagimdė Krikščioniškuosiuose gimdymo namuose. Į Kauno klinikų Neonatologijos kliniką jauna mama su keturių dienų naujagimiu pateko dėl iškilusių žindymo problemų.

"Per vieną savaitę teko pagulėti dviejose gydymo įstaigose. Taigi, galiu palyginti: maistas gimdyvėms Krikščioniškuosiuose gimdymo namuose ir Kauno klinikose skiriasi kaip diena ir naktis. Pirmojoje įstaigoje jis tikrai skanus, porcijos pakankamos, net desertui keptų obuolių gavome, – čia, pasak kaunietės, buvo galima išreikšti savo pageidavimus dėl mitybos ir į juos buvo atsižvelgta. – Pasakiau, kad nevalgau pieno produktų, ir pagal tai man maistą pagamino."

Kauno klinikose maistas, anot Viktorijos, buvęs labai skurdus.

"Pusryčiams – košė, pusė riekutės duonos, bjauraus skonio juodosios arbatos pakelis, metus galiojantis sviestas su konservantais. Vakarienei – kažkoks jovalas su makaronais. Pietums – riekutė duonos, mažutis dubenėlis sriubos, bulvių košė, maltinukas ir mažutis indelis salotų arba pusė pomidoro. Kitą dieną – gabaliukas kažkokios mėsos: kieta, perdžiūvusi, kažkas panašaus į rūkytą karką", – pasak moters, gauti didesnės porcijos nebuvo įmanoma, kadangi maistas kiekvienai gimdyvei buvo atnešamas ant atskirų padėklų.

Tas maistas morališkai smukdantis, jaučiausi kaip elgeta, gavusi išmaldą.

Maitinant krūtimi – badas

"Su tokiu maistu ir tokiomis porcijomis Klinikose yra visiškas badas, ypač kai maitini krūtimi. Pirmą dieną valgiau, nes neturėjau nieko savo, bet jaučiausi alkana ir morališkai sugniuždyta. Kitas dienas vyras vežė maistą iš namų, tačiau alkis buvo prabudęs toks, kad valgiau ir Klinikų maistą. Girdėjau, kaip kaimynė kitoje palatoje iš viso atsisakydavo jį imti. O gydytoja ir seselės tikino: tai mitybos inovacija, valgiaraštis sudarytas dietologų, maistas gaminamas specialiuose puoduose ant garų. Įdomu, kaip tą sudžiūvusią rūkytą karką ant garų garino?" – garsiai svarstė pašnekovė.

Kauno klinikų Neonatologijos klinikoje Viktorija su mažyliu praleido tris paras. Jauna mama įsitikinusi: jeigu po sunkaus gimdymo, kurio metu prarado daug kraujo, tiek laiko būtų valgiusi vien Klinikų maistą, greičiausiai būtų tekę lašelinėmis atkurti naudingų medžiagų pusiausvyrą organizme.

"Aš sutikčiau primokėti už maistą, jei būtų įmanoma gauti jį į palatą. Dabar iškyla klausimas, ką daryti toms mamoms, kurios yra vienos arba iš toli ir neturi galimybės gauti naminio maisto? Imti naujagimį ir eiti į lauką, į kioską, ar su naujagimiu eiti į Klinikų valgyklą? Neonatologijos klinikoje moterys guli mėnesį, kartais ir ilgiau. Kaip visą mėnesį valgyti tokį maistą ir išlikti gyvai? – stebėjosi jauna mama ir davė ironišką patarimą gimdyvėms: – Jeigu nori be jokių dietų ir pastangų atsikratyti svorio, gulkis į Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos ar Neonatologijos kliniką, neturėk savo maisto, ir sulieknėjimas 100 proc. garantuotas. Tai gali būti receptas žvaigždėms, kaip numesti svorio."

Pasiekia padalytas porcijomis

Kauno klinikų Viešosios komunikacijos tarnybos vyriausioji specialistė Eglė Audickaitė tikino, kad Klinikų personalas nuolat stengiasi sukurti dar kokybiškesnes sveikatos priežiūros paslaugas ir sąlygas pacientams.

"Šiuo metu Kauno klinikų pacientams skirta keturiolika dietų, tarp jų – ir pagrindinė nėščiųjų ir žindyvių dieta. Tačiau gydantis gydytojas, įvertinęs paciento sveikatos būklę, gali paskirti atitinkamą dietą arba gydytojo dietologo konsultaciją, po kurios pacientui gali būti skiriama individuali dieta", – teigė pašnekovė.

Pasak E.Audickaitės, nėščiųjų ir gimdyvių dietą sudaro ligoninės dietistai, vadovaudamiesi Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijomis, vėliau ją tvirtina gydytojas dietologas. Teigiama, kad šią dietą sudaro 12–15 proc. baltymų, iki 30 proc. riebalų, 55–58 proc. angliavandenių, o dietos energinė vertė yra 1 750–2 450 kcal. Porcijų dydžiai – skirtingi: sriubos – 250 ml, mėsos patiekalas 110–140 g, garnyras – 200 g, salotos 100–150 g.

Pasiteiravus, kodėl, paprašius gimdyvėms, neįdedama daugiau maisto, Klinikų atstovė atsakė: "Porcijų skaičius pagal dietas skaičiuojamas kiekvienai dienai atskirai. Virtuvėje gaminama tiek porcijų, kiek yra užsakoma, siekiant maisto produktus naudoti racionaliai. Šiais metais pasikeitus maitinimo sistemai, pacientus maistas pasiekia padalytas porcijomis, ant specialių padėklų pagal tai, kiek tą dieną skyriuje yra pacientų."

Pašnekovės žodžiais, pacientų maitinimo sistema pasikeitė, įsigijus naujos technikos ir įdiegus modernią maisto dalijimo sistemą.

"Šiuo metu aktyviai dirbama sudarant sveikesnį meniu, atnaujinamos dietos, o nuo kitų metų Kauno klinikų pacientų maitinimo sistemoje bus dar viena naujovė – pacientai patiekalus pietums galės rinktis iš dviejų variantų", – sakė E.Audickaitė.

Iškyla klausimas, ką daryti toms mamoms, kurios yra vienos arba iš toli ir neturi galimybės gauti naminio maisto?

Tinka ir su konservantais?

Atstovė spaudai tvirtino, kad Kauno klinikose maistas pacientams gaminamas vietoje iš nešaldytų ir šviežių produktų.

Į klausimą, kodėl ant gimdyvių stalo atsiranda ir maisto produktų su konservantais, tokių, kaip ilgai galiojantis sviestas, E.Audickaitė atsakė, remdamasi ES reikalavimais.

"Sudarant sutartis ir užsakant maisto produktus, didelį dėmesį skiriame jų kokybei. Jeigu tiekėjo pasiūlyta prekė atitinka techninės specifikacijos reikalavimus kokybei, net ir tuomet produktas nėra vertinamas atsižvelgiant tik į mažiausią kainą. Dažnai prašome iš tiekėjų prekės pavyzdžių, kad galėtume pamatyti ir įvertinti produktus. Kalbant apie tiekiamą sviestą, šis produktas atitinka visus ES reikalavimus, patvirtintus galiojančiais reglamentais, standartais ir higienos normomis", – pašnekovė tvirtino, kad tiek šio produkto kokybiniai parametrai, tiek galiojimo terminai yra analogiški ir nefasuotam sviestui.

E.Audickaitė priminė, kad Kauno klinikose veikia maisto ir pramoninių prekių parduotuvė, kavinė ir valgykla.

"Artimiausiu metu pacientai galės užsisakyti maistą iš ligoninės kavinės, kuris jiems bus pristatomas į paciento nurodytą vietą", – žadėjo Klinikų atstovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

F

F portretas
Deja zmones yra proto ubagai, jiem nedasyla ligonineje turi buti butent toks maistas nes kitaip tu storesi, kai mes namuos mes vaikstom judam, o cia v isa laika guli. Gimdyve deja neturi buti stora, deja ji valgo ne uz 2 ,o uz tris. Vaiko skrandis ten kaip 1 pirstas, ozmogaus kaip kumstis

Petras

Petras portretas
Metai bėga, tačiau maisto kokybė prastėja. Suprantu, kad bandoma robotizuoti maisto gamybą, tačiau yra pamirštama kokybės kontrolė. Labai norėčiau pamatyti, kokiu budu yra pildomi paruošto maisto temperatūrų sąvikontrolės formos, papraščiausiai nurašomas pečiaus, bet ne gaminiu parodymas ir nevykdoma tinkama įrenginių kalibracija. Dėl to dalis maisto pasiekia ligonius pilnai neiškepę( pvz. bandelės viduje, varškėčiai su "tąsiais miltais" gaminio viduje...).

Be žodžiū

Be žodžiū portretas
Jus brangūs komentatoriai su savo komentarais įsikiškit ukinio muilo i dantis ir kramtykit ! Visiškai sutinku su teksto autore! Atvažiavus i svetima visiškai miesta, iš toli kur Kaune nera jokiu draugu ar pažistamu kurie galetu atnesti maisto. Besilaukiančiai tikrai labai sunku. Šiuo metu esu klinikuose pusryčiai 08:30 juokinga porcija kropu košes duonos riekele ir kiausinis arbata juoda. O toliau iki pietu kaip nori jei neišleidžia nusipirkt kažko lovos režimas tai kas tada ?
VISI KOMENTARAI 145

Galerijos

Daugiau straipsnių