Quantcast

Garbės ženklai – labiausiai pakaunei nusipelniusiems žmonėms

Kauno rajono savivaldybė tęsia 2009 m. pradėtą tradiciją. Prieš vienuolika metų Lietuvos valstybės atkūrimo dienos išvakarėse, vasario 15 d., Rokų kultūros centre Kauno rajono savivaldybė iškilmingo minėjimo metu pirmą kartą istorijoje Garbės ženklais apdovanojo šiam kraštui labiausiai nusipelniusius žmones. Aukščiausią įvertinimą iki šiol buvo gavę 153 asmenys.

Vakar Raudondvario dvare surengtose iškilmėse Kauno rajono savivaldybės Garbės ženklai įteikti dar šešiems pakaunei nusipelniusiems žmonėms, o trims – medaliai. Iki šiol medaliais didžiavosi 36 žmonės.

Pernai pakaunėje minėtos vieno iš lietuviškos muzikos patriarchų, kompozitoriaus, vargonininko, chorvedžio, pedagogo Juozo Naujalio 150-osios gimimo metinės. Raudondvaryje gimusio muzikos patriarcho kūrybinį palikimą sudaro apie 200 įvairaus žanro kūrinių, nemažai jo dainų sukurta pagal Maironio žodžius – kaip ir giesmė "Lietuva brangi". Pasak kai kurių muzikų, J.Naujalio kūryba nepakankamai vertinama ir garsinama. Už kompozitoriaus J.Naujalio kūrybos skleidimą ir Kauno rajono garsinimą muzikinės kultūros plotmėje. Pirmojo lygio Garbės ženklu apdovanota Zita Kelmickaitė, etnomuzikologė, televizijos ir radijo laidų vedėja.

Vakar Raudondvario dvare surengtose iškilmėse Kauno rajono savivaldybės Garbės ženklai įteikti dar šešiems pakaunei nusipelniusiems žmonėms, o trims – medaliai.

Atsigęžta į dirbusius savivaldoje

Tokio pat lygio apdovanojimas už nuopelnus stiprinant savivaldą ir dirbant krašto labui įteiktas ir Valerijonui Senvaičiui, 1990–1995 m. kadencijos Kauno rajono savivaldybės tarybos narui, 1995–1997 m. savivaldybės merui. Garbaus amžiaus garliavietis dabar atitolęs nuo aktyvaus dalyvavimo politikoje, tačiau jį galima pamatyti įvairiuose renginiuose.

Antro lygio Garbės ženklais įvertinta net trijų kraštiečių veikla ir pastangos. Raudondvariškis Leonardas Deglius, 2000–2003 m. ir 2016–2019 m. kadencijų Kauno rajono savivaldybės tarybos narys, buvęs Vilkijos miesto seniūnas apdovanotas už reikšmingą veiklą vietos savivaldoje ir iniciatyvumą visuomeninėje krašto veikloje. "Tai labai aktyvus vadinamojo žemojo Raudondvario bendruomenės narys, ūkiškas ir nuoširdus žmogus, į kurį visada gali kreiptis patarimo", –  buvusį kolegą gyrė Raudondvario seniūnė Daiva Bulotienė.

Pastebėti įvairių sričių atstovai

Jonas Girnius, Babtų kultūros centro pučiamųjų orkestro "Algupys" ir kaimo kapelos "Šventupis" vadovas, apdovanotas už ilgametę aktyvią koncertinę veiklą ir instrumentinės muzikos puoselėjimą. "J.Girnius – kūrybiškas ir talentingas vadovas, gebantis suburti žmones ir muzikinį džiaugsmą ne tik savo krašto žmonėms", – teigė Kauno rajono savivaldybės, Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja kultūrai Alvyra Čičinskienė.

Rytis Velžys, Kauno rajono priešgaisrinės saugos tarnybos direktorius įvertintas už veiklos profesionalumą ir nuopelnus užtikrinant Kauno rajono gyventojų saugumą. Pasak Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Šarūno Šukevičiaus, R.Velžys – atsakingas ir bendruomeniškas žmogus. Jam vadovaujant, sėkmingai įgyvendinti projektai su kolegomis iš kaimyninės Lenkijos, Punsko valsčiaus. Projektų metu atnaujintos trys Kauno rajono gaisrinės, įsigyta ugniagesių apranga, priešgaisrinė ir gelbėjimo įranga, surengtos tarptautinės pratybos, mokymai, savanoriai ugniagesiai kėlė kvalifikaciją Lenkijoje. Visa tai, be jokios abejonės, prisideda prie saugumo didinimo ir geresnių darbo sąlygų šios tarnybos žmonėms.

Trečiojo lygio Garbės ženklu vakar pasipuošė Rimutė Skučienė, Kauno rajono Garliavos meno mokyklos mokytoja metodininkė. Ji apdovanota už plačią kūrybinę ir pedagoginę veiklą. "Tai puiki mokytoją, labai mylima mokinių. Lankyti jos užsiėmimus jau dabar yra susidariusi eilė. Kaip specialistė, R.Skučienė yra sukaupusi daug gerosios patirties, turi puikų skonį ir supratimą apie scenografiją – dažnai talkina renginių puošybos srityje. Kolegos ją vertina už nuoširdumą ir geranoriškumą", – pabrėžė Garliavos meno mokyklos direktorė Regina Guobė.

Pasižymėjimo ženklai teko ne vien kultūrininkams

Už prasmingą ir neatlygintiną veiklą Domeikavos bendruomenėje medaliu (pasižymėjimo ženklu) apdovanotas inžinierius Bronius Maskeliūnas. Pernai bendruomenės šventės "Rožinis vakaras" metu buvo atidengtas saulės laikrodis, kurį seniūnijai sukūrė ir padovanojo šis vietos gyventojas, besidomintis astronomija. Domeikaviškio dovana laiką skaičiuoja skvere priešais Domeikavos Lietuvos Kankinių bažnyčią.

Medalius pelnė ir du pakaunės kultūros srities atstovai: Aurelija Gražina Rukšaitė ir Arūnas Sniečkus. M.K.Čiurlionio dailės muziejaus lietuvių kalbos redaktorė A.G.Rukšaitė deda lygybės ženklą tarp minėto darbo ir juostų audimo. Jos dėka Kauno rajonas Tautodailės metus pradėjo pasipuošęs dar vienu "Aukso vainiku", mat senojo amato puoselėtoja tapo liaudies meno parodos laureate.

Antano ir Jono Juškų etninės kultūros muziejaus Vilkijoje muziejininkai ir etninės kultūros puoselėtojai Vida ir Arūnas Sniečkai už etninės kultūros puoselėjimą ir sklaidą šiuolaikinėje visuomenėje neseniai apdovanoti Lietuvos Respublikos Kultūros ministerijos premija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sveikinimai

Sveikinimai portretas
Sveikinimai Vidai ir Arūnui. Tikiuosi, kad Kauno rajono vadai neišvys jų iš įkurto muziejaus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių