Quantcast

Garbė mokytojui – garsūs mokiniai ir jų pagarba

Akademiko Jurgio Brėdikio 90-ojo gimtadienio pagerbimo šventę Kauno klinikose suorganizavęs jo mokinys profesorius Rimantas Benetis pademonstravo humanizmo ir pagarbos mokytojui pavyzdį.

"Buvimas greta akademiko J.Brėdikio man yra lyg stovėjimas prie aukšto kalno, žiūrėjimas į dangų, kurio neįmanoma aprėpti arba įsiklausymas į vandenyną, kuriuo žaviesi, kuriame visada išlieka paslaptis, provokacija veiksmui, kūrybai, žingeidumui, įsigilinimui", – taip Lietuvoje ir už jos ribų plačiai žinomą  žmogų, jubiliejinę balandžio 30-ąją pakviestą apsilankyti Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos klinikoje, apibūdino Nacionalinio Kauno dramos teatro vadovas Egidijus Stancikas.

Akademiko, kardiochirurgijos Lietuvoje pradininko ir talentingo specialisto, diplomato, buvusio sveikatos apsaugos ministro, septynių grožinės ir daugybės mokslinės literatūros knygų autoriaus bei bendraautoriaus jubiliejaus paminėjime dalyvavo ne tik medikai. Ir ne tik iš Kauno klinikų bei Lietuvos sveikatos mokslų universiteto. Jų sveikinimai, prisiminimai, pagarbos žodžiai liudijo, kokia neeilinė asmenybė yra J.Brėdikis. Aktoriaus Juozo Budraičio parinkta ir perskaityta ištrauka iš Hermanno Hessės kūrybos buvo tarsi specialiai parašyta jubiliatui – aktoriaus kolegai diplomatui ir nuoširdžiam bičiuliui J.Brėdikiui.

Bardo Virgio Stakėno dainos – atlikėjo tėčio, kuris pats negalėjo atvykti, dovana akademikui.

"Stebėjau šį didį žmogų renginio metu ir man gimė mintis, kurios jam nepasakiau. Gerai, kad galiu pasakyti dabar: tai akademikas vaiko akimis. Jos sklidinos jaunystės, tarsi pradžių pradžios, optimizmo, žingeidumo ir tarsi vaikiškos nuostabos. Visos šios savybės šių laikų žmogų su labai giliomis įžvalgomis, su nesibaigiančiu paslapčių, atradimų, džiaugsmų ir darbų sąrašu neabejotinai palaiko dvasiškai", – kartu su aktoriumi E.Stanciku ieškojome paaiškinimo, kodėl talentingų žmonių neveikia laikas.

Galbūt prieš jį yra bejėgė erudicija, gili išmintis, išsauganti atmintį ir aštrų protą? Kaip ir laikui nepavaldi kūryba, nepasiektų horizontų, gėrio, grožio paieškos.

"Sąlytis su antgamtinėmis jėgomis, su absoliutu išneša mus iš mus supančio laiko. Kūrybos žmonės, intelektualai, eruditai – visa inteligentija yra jaunatviškesni ir dvasiškai, ir fiziškai. Dvasinis nusiteikimas, paieškos kitaip inspiruoja, neleidžia susidėvėti ir mūsų fiziniam kūnui. Norėtųsi lygiuotis į tokius žmones", – tarsi užsisvajojo E.Stancikas.

Dokumentiniame filme apie akademiką J.Brėdikį jo mokinys, garsus kardiochirurgas, Širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos klinikos vadovas R.Benetis, kadaise būtent akademiko pakviestas iš provincijos grįžti dirbti į Kauno klinikas, yra pasakęs: "Aš myliu tą žmogų." Tuose žodžiuose – ir dėkingumas, ir pagarba, ir žavesys asmenybe, kuri tiek daug davė ir tebeduoda kitiems.

Ir tikrai teisus Nacionalinio Kauno dramos teatro vadovas E.Stancikas, sakydamas, kad toks akademiko J.Brėdikio gyvenimo sukakties paminėjimas įgauna dvigubą prasmę: ne tik pagerbi garbingą jubiliatą, bet ir pasitikrini savo vertybes jo vertybių skalėje.


Biografijos aspektai

Jurgis Brėdikis – Lietuvos kardiochirurgas, diplomatas, visuomenės bei politinis veikėjas, habilituotas biomedicinos mokslų daktaras gimė 1929 m. balandžio 30 d. Prahoje, Čekoslovakijoje. Jis – tarpukario diplomato Juozo Brėdikio (1885–1950) sūnus.

1946 m. baigė Kauno 4-ąją vidurinę mokyklą. 1946–1952 m. studijavo Kauno medicinos institute. 1951 m. Lietuvos sunkumų kilnojimo vicečempionas. Vienas banglenčių sporto pradininkų Lietuvoje.

Nuo 1952 m. Kauno medicinos instituto (nuo 1998 m. KMU) dėstytojas. 1954–1957 m. Pirmojo Maskvos I.Sečenovo medicinos instituto aspirantas. 1963 m. – medicinos mokslų daktaras.

1964–1990 m. KMI Hospitalinės chirurgijos katedros vedėjas; 1966 m. profesorius. 1985–1990 m. vadovavo Sąjunginiam sudėtingų širdies ritmo sutrikimų chirurginio gydymo ir elektrostimuliacijos centrui Kaune. 1991–1993 m. kardiochirurginės klinikos vadovas. Nuo 2006 m. LSMU profesorius emeritas.

1993–1994 m. LR sveikatos apsaugos ministras.

1995–1998 m. LR ambasadorius Čekijoje ir Vengrijoje, 1995–1997 m. dar ir Turkijoje.


Visuomeninė veikla

1986 m. Rusijos medicinos mokslų akademijos, 1994 m. Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys. Lietuvos mokslų akademijos labdaros ir paramos fondo "Mokslas ir visuomenė" valdybos pirmininkas. Europos kardiotorakalinės chirurgijos, Tarptautinės širdies elektrostimuliavimo ir elektrofiziologijos ir Tarptautinės chirurgijos draugijų narys. VDU Atkuriamojo Senato narys. 2009 m. asociacijos "Šviesuva" įkūrimo vienas iniciatorių ir valdybos pirmininkas.


Mokslinė ir kūrybinė veikla

Širdies elektrostimuliacijos ir tachikardijos chirurginio gydymo pradininkas Lietuvoje. Tyrė ir taikė kardiochirurgijoje elektronikos metodus, lazerį, sukūrė naujų diagnostikos ir gydymo būdų. Kaune įkūrė širdies elektrostimuliacijos ir aritmijų chirurgijos mokyklą. Domisi Rytų tradicine medicina. Trylika monografijų ir vadovėlių autorius. Daugiau kaip 60 išradimų autorius.

Išleido septynias grožinės literatūros knygas: "Ne dievai", 2006 m., "Ties riba", 2009 m., mokslo populiarinimo knygą "Kitokiu žvilgsniu", 2015 m., memuarų knygą "Likimas leido", 2013 m. ir kitas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zemaitis

Zemaitis portretas
Perdaug jam buvo leidziama,turejo jis gera uznugari, nesaziningas buvo gydytojas.

Gelbėjo

Gelbėjo portretas
ŽMOGUS NEINTELIGENTIŠKAS, NEDĖKINGAS, NEMALONUS. Gelbėjo jį kaimynai, neturėjo jis padorumo nė kiek, kaip ir gyd. Piktys,Artimieji už didžiausius pinigus jais pasikliaudavo, o jie elgdavosi kaip aferistai. Dėl to ir buvo sumuštas sunkiai.

Vilhelmina

Vilhelmina portretas
Mano tevelis tapo sito aferisto bandymo triusiu/Ir budamas 53 metu//1963m/ mire po sirdies kraujagysliu perrisimo /taip vadinosi operacija/j.Ju jaunu vyru buvo daugiau.Ikalbeti kad niekada neistiks infarktas. Dar 3 metus ateidavo laiskai - paklausimai kaip jauciates. Moralas - profesoriumi tapo atlikdamas bandymus su zmonemis
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių