Quantcast

„Gamtos sekliai“: nedelsk, jei pamatei šiukšlyną

  • Teksto dydis:

Ruduo – derliaus metas, deja, ne visada derlius džiugina: žalią savo drabužį nusimetanti gamta atveria ir žmonių padarytas žaizdas – atliekų krūvas, neteisėtus sąvartynus. Tačiau džiugina konkurso "Gamtos sekliai" dalyviai – jie ieško ir suranda žmonių užterštus gamtos kampelius ir siūlo, kaip tokias vietas sutvarkyti, kad jos vėl būtų švarios ir patrauklios.

Puikiai padirbėjo

„Aptikome nelegalų sąvartyną“, – tokia žinutė privertė suklusti ir pradžiugino.

Konkurse „Gamtos sekliai“ dalyvaujantys Kauno kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų ugdymo centro ir Algio Žikevičiaus saugaus vaiko mokyklos būrelio „Pažink. Veik. Saugok“ mokiniai kartu su mokytoja Jolanta Šerniene puikiai padirbėjo. Jie vienoje Šančių gatvėje surado ir užfiksavo gamtos nemylinčių žmonių išmestų padangų, baldų, skudurų, butelių nuo alkoholio. Ir ne tik užfiksavo, bet ir pasiūlė, kaip tokią piktžaizdę sutvarkyti, kad niekdariams nebekiltų noro ten šiukšlinti.

Konkurso „Gamtos sekliai“ dalyviai užfiksavo neteisėtą sąvartyną vienoje Šančių gatvėje. (Konkurso dalyvių nuotr.)

Žinote ir jūs tokių vietų? Tuomet nedelskite – konkursas „Gamtos sekliai“ kviečia Kauno miesto ir Kauno rajono 11–15 metų mokinius ir jų šeimų narius veikti aktyviai: keliauti į žygius artimiausioje aplinkoje – Kauno mieste, Kauno rajone ir ieškoti su žmogaus veikla susijusių taršos vietų. Radus nelegalių sąvartynų, neleistinų pavojingų atliekų utilizavimo vietų, neteisėtų nuotekų tinklų, reikia nufotografuoti ir / arba nufilmuoti. Reikia trumpai aprašyti situaciją (iki 500 žodžių), nurodyti tikslią vietą (koordinates) ir šią informaciją perduoti konkurso organizatoriams.

Konkurso dalyvių, kurie aptiks ir nurodys didžiausios taršos vietas, laukia vertingi prizai.

Šis konkursas – puiki proga švarinti, tausoti, saugoti aplinką, mūsų miestą Kauną ir rodyti gerą pavyzdį kitiems.

Švarinti, tausoti, saugoti

Vertinimo komisija aptiktas taršos vietas vertins balais, papildomas balas bus skirtas už rastas taršos vietas, kurios nežinomos aplinkosaugininkams.

Konkursą inicijuoja Aplinkos ministerija, finansuojant Europos regioninės plėtros fondo lėšomis, organizuoja dienraštis „Kauno diena“, socialiniai partneriai – Kauno miesto savivaldybės administracija ir Kauno Algio Žikevičiaus saugaus vaiko mokykla.

Jei sąlygos leis, organizatorius parinks vieną iš nurodytų taršos vietų, kurią sutvarkyti pakvies visus konkurso dalyvius. Visi dalyvavusieji tvarkant aplinką bus kviečiami į bendrą iškylą „Gamtos sekliai“, kurios metu ir bus apdovanoti nugalėtojai.

Įtraukiant moksleivius į tokias veiklas siekiama ugdyti mokinių ir jų šeimų narių ekologinę savimonę, skatinti tausoti gamtos išteklius, išsaugoti kraštovaizdį ir biologinę įvairovę.

„Svarbu, kad gamtoje būtume kultūringai besielgiantys svečiai. Jeigu kažkas prieš tai pasielgė netinkamai, prišiukšlino, būkime kaip tikri šeimininkai – sutvarkykime ir paskatinkime taip elgtis kitus. Šis konkursas – puiki proga švarinti, tausoti, saugoti aplinką, mūsų miestą Kauną ir rodyti gerą pavyzdį kitiems“, – sako Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Apdovanojimai nugalėtojams

Konkursas vyksta iki gruodžio 10 d. Pirmos vietos nugalėtojas bus apdovanotas momentiniu fotoaparatu „Fujifilm Instaide 300 Toffee“ ir fotoplokštelių pakuote. Antros ir trečios vietų laimėtojams bus įteikti momentiniai fotoaparatai „Instax Mini 11“ ir fotoplokštelių pakuotės.

Dar 30 konkurso dalyvių bus paskatinti prizais – išskirtiniais pieštukais, kuriuos panaudojus gali pasodinti ir jie virsta augalu!

Užfiksuotos taršos vietos fotonuotraukas, vaizdo įrašus, trumpus situacijos aprašus, tikslias vietos koordinates / vietą konkursui reikia pateikti e.paštu: gamtossekliai@kaunodiena.lt iki 2021 m. gruodžio 10 d.

Konkurso eiga ir rezultatai aprašomi „Kauno dienoje“, portale www.kaunodiena.lt, „Kauno dienos“ profilyje socialiniuose tinkluose, taip pat konkurso socialinių partnerių interneto svetainėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Seniunijos tai tinginiu irstvos kuriose kvepia kava ir jauciama amzina ramybe.

Aleksotas

Aleksotas portretas
Kam tie tokie straipsniai, yra seniūnijos,specialistai su prisvilusiais prie kėdžių užpakaliais.Ką jie veikia tai jų apmokamas darbas.. Toli eit nereikia, 500-800metrų nuo miesto centro į Nemuną įteka Svirbė, VISI JOS ŠLAITAI IŠ BAKANAUSKO g. ir kitoje pusėje esančio geležinkelio nusėti mašinom privežtų šiūkšlių, o viršūnė tai seimo narių talka įvykusi prieš 2 metus - suneštos į krūvą padangos Svirbės pakrantėj...Siųstos nuotrauos savavalių "bungalų" su polietilenu"įrėmintais " langais su kalnais šiukšliu aplink į seniūnija, atsiliepia kapų tyla... Padarytit vieną kartą reportaža ir paviešinkit kaip Europos kultūros sotinė pasitinka savo šventę gal bus bent vienkarinis judesys... Deja nei Jūs, nei "specialistai" komentarų neskaitot, viskas nuotoliniu būdu...

I

I portretas
Tai gal problema konteineriu trukume arba per retai isvezamos siuksles , kurios ir atsiduria miske , daugiabuciu kiemuose ( nes nuosavu namu gyventojai savo kieme megsta tvarka )
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių