Quantcast

Festivalis „Baterija“ nepaliko abejingų

VIII fortas subūrė Šilainių bendruomenę ir pakvietė į festivalį „Baterija“. Galimybe palandžioti po forto tvirtovę, išklausyti karo istorijų, susipažinti su Šilainių miesto sodininkyste ir pasimėgauti viduramžių dvelksmo spektakliu susirinko gausybė žmonių.

Į fortą – kitomis akimis

Jau tampa tradicija susirinkti VIII forte ir smagiai praleisti laiką. Ši Kauno tvirtovė jau ketvirtą kartą tapo bendruomenės lopšiu.

Šį kartą pristatyti Šilainių sodai, atidaryta bibliotekėlė, kuri į fortą kvies skaityti. Menininkai taip pat leido fortus pamatyti visai kitaip ir stebėti fotografijose užfiksuotus ypatingus tvirtovės akcentus.

Festivalis prasidėjo nuo Šilainių sodų projekto pristatymo. VIII forte vietos žmonės  užsiima sodininkyste, savo šeimai augina daržoves, vaiskrūmius, vaistažoles. Žinoma, bendruomenės nariai nepamiršta užaugintais vaisiais pasidalyti ir su kitais.

„Prižiūriu kelias lysves, auginu kelias daržoves. Man labai patinka, galiu prisiliesti prie žemės, šį bei tą užsiauginu, turiu, ką ant stalo pasidėti. Labai džiaugiuosi, kad į fortą ateina vis daugiau žmonių, nes jei tokia vieta būtų netvarkoma, viskas greitai apželtų ir negalėtumėme čia kojos įkelti. Ir čia vykstantys renginiai man labai patinka, viskas iš tiesų pasidaro gyva“, – savo mintimis pasidalijo forto sodininkė Ona.

Šilainių bendruomenė į fortą nuo šiol galės ateiti ir paskaityti. Bendruomenės policijos pareigūnai padovanojo knygų ryšulėlį, skirtą tiek vaikams, tiek suaugusiems. Tikimasi, kad tai paskatins ir kitus žmones į naujai atidarytą bibliotekėlę atnešti knygų, kad jomis galėtų pasidžiaugti ir kiti.

Festivalio „Baterija“ lankytojai galėjo į Kauno tvirtovės fortus pažvelgti visai kitaip. Renginio metu pristatyta Kauno taikomosios dailės absolventų fotografijos darbai – paroda „Fortai: spalvų invazija“.

Menininkai Linas Andriekus, Audronė Armonavičienė, Jurgita Imbrazienė, Dovilė Juknaitė, Gabrielė Klimavičiūtė, Ailandas Legačinskas, Agnė Matiušaitė bei Audronė Streikutė – Ketlėrienė įvairius Kauno fortus fotografavo apie tris mėnesius ir rezultatas gavosi iš ties puikus.

„Spalvos fortų detalėms suteikia magijos. Juk fortuose dažniausiai matome pilkas sienomis raudonų plytų fragmentus, o šioje parodoje visi kampai apšviesti dar kitomis spalvomis. Man iš tiesų patinka toks tvirtovės pateikimas“, – jaunųjų fotografų parodą gyrė VIII forte sutiktas Mindaugas.

Plėtė pažinimo ribas

Šventės organizatoriai laikėsi pozicijos, jog fortas gyvas tik tada, kai jis yra lankomas. Šeštadienio vakarą susirinkęs gausus žmonių būrys pateisino organizatorių lūkesčius.

„Kai yra forto įgula, gerokai lengviau prižiūrėti tvirtovę. Savanorių komanda čia beveik viską išvalė, o dabar čia pradėjo rinktis ir žmonės. Fortas vėl gyvas, veiklų čia netrūksta“, – kalbėjo viešosios įstaigos „Kauno tvirtovės parkas“ vadovas Valdas Rakutis.

„Festivalio metu visos renginių lokacijos tapo baterijomis. Baterija – tai ne tik lauko artilerijos pozicija su redutu-sandėliu-slėptuve artilerijai, parakui ar pėstininkams. Tai metafora“, – festivalio pavadinimą iššifravo organizatoriai.

Baterija – kiekviena tvirtovės lokacija, renginio ar įvykio vieta, kuri įkrauna tiek apleistus požemius, tiek bendruomenę, kuri juos atranda, lanko, tvarko, domisi. Organizatoriai tikino, kad per kelerius pastaruosius metus tvirtovės baterijos pradėjo įsikrauti. Anot jų, pamažu miestiečiai, kūrėjai, istorijos ir paveldo entuziastai šturmuoja Kauno tvirtovę, kuri virsta parku ir pasitinka ateitį naujais pasakojimais apie save.

„Tai matome kaip kūrybišką paveldo vystymą, fortų tvarkyba ir įveiklinimas per bendruomenės įtraukimą, kūrybiškas iniciatyvas daro mus atviresnius. Tai padeda palaikyti Kauno tvirtovės, kaip parko, idėją. Stengiamės kurti draugišką aplinką, bandome įtraukti skirtingus žmones – nuo istorikų iki šiuolaikinio meno kūrėjų, esame atviri improvizacijai ir žaismui“, – teigė Kauno tvirtovės festivalio „Baterija“ kuratorius ir „Kauno tvirtovės parko“ direktoriaus pavaduotojas Egidijus Bagdonas.

Renginio akcentas

Pagrindine festivalio „Baterija“ vinimi tapo norvegų atvežtas viduramžiškas spektaklis. Ano meto šokiai, muzika ir meilės istorija sužavėjo parko lankytojus.

Šeštadienį visą VII forto lomą nusėdo žmonės ir įdėmiai stebėjo norvegų viduramžių muzikos grupės „Canardus Horribilis“ ir teatro projekto „De Munnfulle“ narių spektaklį „Fabula Silvestri“.

Spektaklio siužetas gerokai skiriasi nuo Kauno tvirtovėse įprastai tvyrančios XIX–XX a. sankirtos dvasios.

„Vidurvasario šventės metu du jauni mylimieji išsiskiria užkerėtame miške. Senasis ir išmintingasis Miško Tėvas sušaukia visus laukinius žvėris, kad padėtų mylimiesiems vėl susitikti, tačiau giliai miške jų tyko pavojus – didžiulis, ugnimi besispjaudantis drakonas“, – intrigavo norvegų trupės atstovai.

Aštuoniolikos žmonių aktorių ir muzikantų komanda sužavėjo publiką ne tik savo rankomis kurtais kostiumais, bet ir galimybe akies krašteliu žvilgtelėti į viduramžių laikus. Kalbinti kauniečiai džiaugėsi, jog galėjo prasmingai praleisti savaitgalį.

„Labai laukėme to drakono, kuris spaudosi ugnimi. Pažiūrėkite į vaiko akis, jos dėl smalsumo tokios didelės, tad tik belieka padėkoti organizatoriams už galimybę nemokamai pamatyti krislelį istorijos“, – tikino spektaklį su šeima stebėjosi kaunietė Virginija.

„Baterijos“ festivalis VIII forte vyks ir sekmadienio vakarą.


Šiame straipsnyje: festivalis BaterijaŠilainiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

gražina

gražina portretas
Labai patiko ir norvegų muzika, spektaklis o labiausiai jaunųjų menininkų fotografijos paroda. Iš pradžių galvojau, kad tapybos darbai.. Kiekvieną nuotrauką gali kabinti ant sienos vietoj paveikslo. Tiesiog nuostabu! Ačiū už visą renginį.

Anonimas

Anonimas portretas
Nepliko :D
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių