Quantcast

ES pinigai išmesti tarsi tiesiai į balą?

Kilo įtarimų, kad Prienų rajono savivaldybė švaisto pinigus, skirtus melioracijos griovių tvarkymo darbams, mat, įvykdžius kelis brangius projektus, ūkininkų pievos dar labiau skęsta vandenyje.

Skęstančios pievos

Prienų rajono savivaldybė bandė nusausinti ne vieną melioracijos griovį, tačiau atrodo, kad projektams skirti europiniai pinigai buvo tiesiogiai išmesti į balą. Netaisyklingai atlikus projektavimo darbus, pievos toliau skęsta ir niekas dėl to neprisiima atsakomybės.

Minėtos savivaldybės tarybos narys Arūnas Vaidogas "Kauno dienai" aiškino, kad ne kartą posėdžių metu kėlė klausimus, kodėl Prienų rajono Veiverių seniūnijoje atliekant melioracijos darbus nebuvo reikalingo tarybos sprendimo. Jis nurodė, kad, pagal galiojančius teisės aktus, jei iš savivaldybės lėšų įgyvendinami projektai viršija 175 tūkst. eurų, jiems turi pritarti taryba.

Šiuo atveju, pasak A.Vaidogo, projektas kainavo daugiau nei 200 tūkst. eurų, tačiau tarybos posėdyje klausimas nė karto nebuvo svarstytas. Negana to, A.Vaidogas tikino, kad savivaldybės specialistai netinkamai suprojektavo darbus, todėl viskas buvo atlikta atvirkščiai, nei reikėtų. Pasak jo, dabar po liūčių pievose ir melioracijos grioviuose vandens telkšo net daugiau, nei buvo prieš minėtus darbus.

"Visada tokie darbai pradedami nuo žemiausios vietos ir kylama į viršų. Čia darbus pirmiau atliko viršuje, o tuo metu žemupio šlaitai užslinko. Dabar visi laukai apsemti ir vanduo stovi, žiotys patvenktos, laukais negalima naudotis. Projektui panaudotos europinės lėšos, bet ūkininkams padėtis ne pagerinta, o kaip tik pabloginta.

Dabar po liūčių pievose ir melioracijos grioviuose vandens telkšo net daugiau, nei buvo prieš darbus.

Dabar griovių šlaitai išmirkę, jie nuolat slenka, todėl melioracijos darbams skirti pinigai panaudoti netikslingai. Manau, kad savivaldybė nieko nedarys, nes kiek jų klausiau, jie nieko neatsako, nors vanduo toliau kaupiasi. Kiek žinau, jie skyrė papildomų lėšų, bet vis tiek viskas jau sugadinta", – pastebėjo Prienų rajono savivaldybės tarybos narys.

Jis pridūrė, kad darbus atlikę rangovai yra nekalti, nes viską darė pagal projektą – taip, kaip savivaldybės specialistai užsakė, todėl darbų garantija, esant šiai situacijai, nelabai ir gelbėja.

"Yra ir daugiau pažeidimų. Juk be tarybos pritarimo buvo įgyvendintas projektas. Dabar sukišta 200 tūkst. eurų, kurie nueis šuniui ant uodegos, bet man niekas neatsako, kas dėl to prisiims atsakomybę. Jei tokios klaidos nebus taisomos, tai ir milijonai bus iššvaistyti", – teigė pašnekovas.

Grioviai sutvarkyti netinkamai, todėl vanduo laikosi pievose. ("Kauno dienos" skaitytojo nuotr.)

Neaiškūs projektai

Pro akis tarybos nariui nepraslydo ir kiti melioracijos griovių tvarkymo projektai, kurie kelia įtarimų, kad galimai yra švaistomi europiniai pinigai.

"Europa skyrė pinigų liūčių padariniams šalinti, tad Prienų rajono savivaldybė dalį lėšų naudojo būtent melioracijos grioviams tvarkyti", – pridūrė pašnekovas.

A.Vaidogas pateikė duomenis, kad vieną projektą savivaldybė ketino įgyvendinti per savaitę, prieš pat Naujuosius. Kito projekto darbų kaina gerokai viršijo nuostatas.

"Juodbūdžio kaime iš viso absurdas padarytas. Visų darbų suma yra 5 tūkst., o projektavimas kainavo 2,8 tūkst. Iš kur tokia suma projektuojant, kai ten vien laukai ir reikia nubrėžti tiesią liniją? Suprantu, kai mieste reikia padaryti, – daugiau darbo, o čia gal su auksiniais pieštukais braižo projektą? Be to, pagal įstatymus numatyta, kad projektavimo darbai neturi viršyti 10 proc. visų darbų sumos. Tai čia jie sudarė daugiau nei pusę visos sumos", – stebėjosi A.Vaidogas.

Jis nurodė, kad praėjusių metų pabaigoje buvo dar vienas keistas melioracijos darbų projektas. Vyšniūnų kaime rangovai griovius sutvarkyti turėjo per kelias dienas, įsiterpusias tarp didžiųjų metų švenčių. Šio projekto sutartis pasirašyta 2019 m. gruodžio 23 d. ir nurodyta, kad darbai turėjo būti atlikti iki praėjusių metų gruodžio 30 d., vėliau pridėta dar viena diena. Pasak A.Vaidogo, visi supranta, kad tarpušvenčiu niekas tokių darbų neatlieka.

"Čia aiškiai buvo paimti pinigai, nes metų pabaigoje reikėjo panaudoti lėšas, o darbai daryti vėliau. Kiek žinau, jie tikrai nespėjo griovio per kelias dienas sutvarkyti", – pridūrė Prienų rajono tarybos narys.

Specialistų pozicija

Kaip nurodė Prienų rajono tarybos narys A.Vaidogas, už melioracijos griovių tvarkymo darbų projektus atsakinga Žemės ūkio skyriaus vedėja Aušra Tamošiūnienė. Ji pati dienraštį tikino, esą visi projektai buvo padaryti teisingai.

"Žinoma problema, be ten dar tiesiog nebaigtas projektas, – taip paklausus apie 200 tūkst. eurų kainavusį melioracijos griovių projektą, po kurio pievos toliau tebeskęsta, kalbėjo A.Tamošiūnienė. – Kadangi tai derinta su miškininkais ir reikalinga šalinti bebrų užtvaras, tai viskas bus padaryta. Viskas buvo teisingai suprojektuota, nes tas upelis eina pro Kazlų Rūdos miškus, kuriuos patikėjimo teise valdo savivaldybė. Tas projektas buvo parengtas praėjusį pavasarį, bet dėl derinimo darbų mes šiek tiek viską sutrumpinome. Kadangi nenorėta patekti į saugomą teritoriją, projektuotojai patikino, kad vandens kritimas tikrai bus. Taip, šiandien toje vietoje yra šiokia tokia patvanka, bet greitai viskas pajudės."

Perklausus, ar projektas neturėjo jau būti iki galo įgyvendintas, Žemės ūkio skyriaus vedėja aiškino, kad pirminiai darbai buvo atlikti iš savivaldybės lėšų, nes tai buvo kaip avarijos padarinių šalinimas, tad tokiems darbams tarybos pritarimas nereikalingas.

"Kiekvienais metais savivaldybė solidarumo principu gauna dotaciją liūčių pažeistai melioracijai tvarkyti. Dabar parengtas šių metų prioritetinis sąrašas. Būtent ta minėta atkarpa iš praėjusių metų buvo perkelta į šiuos metus ir pirmas darbas, kurį reikės padaryti, bus pavalyti tą griovį. Dėl derinimo neatlikti žemupio tvarkymo darbai, todėl buvo parengta iš savivaldybės pinigų, o už tuos 200 tūkst. eurų atlikti darbai, bet vanduo teka ne taip gerai, kaip norėtume", – bandė aiškinti A.Tamošiūnienė.

Ji nurodė, kad kiti du tarybos nario A.Vaidogo įvardyti projektai taip pat atitiko visus reikalavimus. Vyšniūnų projektas, pasak Žemės ūkio skyriaus vedėjos, buvo įgyvendintas per kelias paskutines praėjusių metų dienas. Pasak jos, buvo išvalytas griovys ir darbai atlikti 100 proc.

Po melioracijos griovių tvarkymo ūkininkų laukuose kaupiasi vanduo. ("Kauno dienos" skaitytojo nuotr.)

"Tai buvo labai mažos sumos projektas, atliktas iš paskutinių likučių. Mes pinigus gauname ketvirčiais ir negalime panaudoti visų europinių lėšų vien vasarą. Kadangi pagal pirkimo procedūras susitaupė pinigų, paskutiniai darbai vykdomi būtent paskutinėmis metų dienomis. Bet kadangi rangovai tai žino, viskas laiku būna padaryta", – dėstė specialistė ir pridūrė, kad ir Juodbūdžio kaimo projekte nebuvo permokėta pinigų už projektavimą, esą suma buvo paskirstyta kelių griovių projektams.

Detaliai aš visko nežinau, bet, manau, kad to nėra.

Pinigų nešvaisto?

Prienų rajono meras Alvydas Vaicekauskas "Kauno dienai" aiškino, kad detalių ataskaitų už melioracijos griovių tvarkymo darbus jis nežino, tačiau, pasak jo, negalima sakyti, kad kažkur galimai švaistomi pinigai.

"Detaliai aš visko nežinau, bet, manau, kad to nėra. Taryba buvo pritarusi, bet ten projektas praėjusių metų ir su juo buvo tam tikrų nesklandumų, bet tikrai buvo pritarta. Svarstant projektą buvo minėta, kad darbus reikia atlikti nuo žemupio link aukštupio, tačiau specialistai tvirtino, kad viskas bus gerai, todėl negalėčiau patvirtinti, kad ten kažkas nepasiteisino", – kalbėjo Prienų rajono meras.

Jis tikino, kad nuolat atliekamas auditas, ar už paslaugas nėra permokami pinigai, nes projektams naudojamos europinės lėšos. "Manau, kad nėra tiksli informacija, nes vyksta nuolatinė projekto priežiūra. Tikrai čia nešvaistomi pinigai", – savo pozicijos laikėsi A.Vaicekauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Astronomas Romualdas Zubinas E.p. rzubinas@gmail.com

Astronomas    Romualdas  Zubinas  E.p. rzubinas@gmail.com portretas
REIKIA NE DISKUTUOTI,, BET PAŽINTI ŽEMĖJE VYKSTANČIUS GEOFIZINIUS PROCESUS! ATĖJO LAIKAS LIETUVOS IR PASAULIO MOKSLININKAMS PAŽINTI TREČIĄJĮ IR KETVIRTĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS ir TAI, KAD ŽEMĖJE, IKI ŠIO TŪKSTANTMEČIO PABAIGOS, VANDENS LYGIS PAKILS PER 20 METRŲ!

Anonimas

Anonimas portretas
praplove !

Nu na

Nu na portretas
Jau griovi iškast problema
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių