Quantcast

Kaune – eitynės už klimatą: veikti turime jau dabar!

Šį penktadienį Kaunas tęsia tradicijas, kurias buvo sujaukęs karantinas, – kartą per savaitę surengti eitynes už klimatą „Penktadieniai ateičiai“ („Fridays for Future“). Šis judėjimas įkvėptas Gretos Thunberg, išgarsėjusios visame pasaulyje.

„Tai pirmosios mūsų eitynės šiemet“, – portalui kauno.diena.lt pasakojo judėjimo atstovė kaunietė Saulė Zokaitė.

„Siekiame, kad būtų imtasi veiksmų kovojant su klimato kaita. Norime, kad Lietuvos politikai neužsimerktų prieš šią problemą, o imtų ją ir spręstų“, – kalbėjo mergina.

Ji akcentavo, kad klimato kaita yra tiek įsibėgėjusi, kad jai sustabdyti nepakanka pavienių žmonių pastangų ir atsakingumo. „Reikia sisteminių pokyčių norint išsaugoti mūsų Žemę“, – sakė aktyvistė.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Kuo didesnė visuomenės supras, kad nebegalime sėdėti sudėję rankų, kad turime veikti jau dabar, o ne laukti geresnių laikų ar rytojaus, tuo didesnis spaudimas bus politikams imtis visuotinių pokyčių.

„Kelionė tvarumo link yra viso gyvenimo kelionė“, – neslėpė S. Zokaitytė, tačiau be reikšmingų pastangų ir ryžtingų sprendimų sulauksime liūdnų klimato pokyčių pasekmių, kurias galime stebėti jau ir dabar.

Veikdami po vieną galime pasijauti bejėgiai, tačiau veikdami kartu turime milžinišką galią.

Pašnekovė, paklausta, ar per pastaruosius kelerius metus, kai užgimė judėjimas, pastebėjo teigiamų pokyčių, galinčių turėti įtakos klimato kaitai.

„Europoje vis daugiau politikų pradėjo apie tai kalbėti. Atsirado Žaliasis kursas“, – teigė S. Zokaitė, prabilusi apie ES šalių susitarimą siekti tapti pirmuoju neutralaus poveikio klimatui žemynu ir modernia, efektyvaus išteklių naudojimo ekonomika.

„Bet Žaliasis kursus nėra pakankamas. Jis kol kas geriausia, ką turime, bet šalių įsipareigojimai – per maži“, – konstatavo mergina. 

Klimato aktyvistai, ruošdamiesi šiandienos eitynėms, vardijo kovojantys už klimato teisingumą, gamtą, gyvūniją, socialinį teisingumą, už žemę, meilę kiekvienam, atsakingą laisvę, švarų oro gurkšnį, gyvybę, už vienodas galimybes ir šviesesnį rytojų.

Eitynės prasidėjo Rotušės aikštėje ir pajudėjo Nepriklausomybės aikštės link.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

„Susiburiame dėl vieno svarbaus tikslo, kad svarbiausia krizė žmonijos istorijoje būtų pradėta spręsti čia ir dabar! Veikdami po vieną galime pasijauti bejėgiai, tačiau veikdami kartu turime milžinišką galią“, – akcentavo aktyvistai.

„Penktadieniai už ateitį“ – pasaulinis judėjimas, kovojantis už klimatą, gamtos ir visuomenės gerovę. Aktyvistai reikalauja valdžios paskelbti nepaprastąją klimato padėtį bei imtis veiksmų kovojant su klimato krize ir aplinkosauginėmis problemomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O

O portretas
kur tie eitynėtojai slapstosi, kai miestuose seni medžiai urmu rėžiami, o vietoj jų stiklinės dėžės dygsta, arba geriausiu atveju pašėlusius pinigus kainuojantys importiniai šluotkočiai kaišiojami, iš kurių nei pavėsio, nei deguonies?

politiku aukos

politiku aukos portretas
Pradejus kova su "siltnamio efektu", klimatas Lietuvoje stipriai atveso, padaugejo krituliu. Taip kad Lietuvai nieko gero.

ugnius kondrotas

ugnius kondrotas portretas
tai perkaskit visas gatves (ne puse) ir niekam isvis nebereiks vazinet-sesim i sraigtasparnius(kas ipirks)-tie tersia maziau hahaha,-jus JAV tuos kliedesius igyvendinkit ir tarsa sumazes pasaulyje 30procentu (atsakau), o cia ubagu valstybes galvoja kazka pakeist-daunai, pirma didieji turi keistis o ne atvirksciai
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių