Quantcast

Dramos atomazga: kaip atrodys Perkūno alėjos vila, kurią atkurti savininką įpareigojo teismas?

Šiandien Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybai (KAUET) buvo pristatyti  prieš dvejus metus neteisėtai apgriautos tarpukario art deco stiliaus vilos Perkūno al. 11 atkūrimo projektiniai pasiūlymai.

Atstatyti nuolaužų krūva virtusį namą, dabar jau įrašytą į kultūros vertybių registrą, vilos savininką Artūrą Dankovskį įpareigojo teismas.

Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba dar pernai pritarė architektų biuro „G. Natkevičius ir partneriai“ parengtiems priešprojektiniams pasiūlymams.

Architektas G. Natkevičius patikslino, kad Perkūno al. vilą planuojama išardyti ir atstatyti iš naujo.

Namas medinis, bet nutinkuotas. Tyrinėjant tai, kas liko iš pastato, architektų laukė staigmena: beveik nėra jo pamatų. Pristatomu projektu planuojama atkurti pastato fasadus ir kitus jo išorės esminius architektūrinius elementus. Planuojama atkurti maksimaliai daug vertingųjų savybių.

KAUET ekspertai neskubėjo džiaugtis. Paveldo specialistų sudarytame pastato vertingųjų savybių sąraše pasigedo daugybės dalykų, pavyzdžiui, iš kokių medžiagų jis turėtų būti atstatytas ir kt., bet nutarta, kad tai ne šios tarybos ekspertų kompetencijos ribose, todėl ši potemė nebuvo toliau plėtojama.

Ekspertų nuomonės išsiskyrė ir dėl priestato. Pagal dabartinį savininko planą, atstačius vilą bendras vaizdas būtų visai kitoks nei iki buldozerio reido.  Šalia medinuko atsirastų ir modernus priestatas.

Vieni jį supeikė, teigdami, kad jokio priestato ten negali būti, kitų nuomone, su priestatu viskas gerai, treti nurodė, kad priestatas turėtų būti kiek mažesnis. 

Regimanto Zakšenkso nuotr.

Visuomenės dėmesį prikausčiusi drama dėl Perkūno al. 11-ojo pastato prasidėjo 2020-ųjų metų spalio viduryje. Darbininkai, be institucijų leidimo pradėję griauti vilą, buvo sustabdyti paveldosaugininkų, tačiau kitą dieną savo veiklą pratęsė.

Medinuko naikinimas vėl buvo sustabdytas, tačiau šeštadienį, kai didžioji dalis inspektorių nedirba, buvo padaryta didžiausia žala pastatui.

Vis daugiau aktyvistų stojo ginti vilos. Įsitraukė ir aplinkosaugininkai, nes griaunant namą buvo sutrupinta šiferio danga ir pasklido pavojingos asbesto dulkės.

Vilą gynęs, buldozerio mašinistui kaukę nutraukęs ir jį stumtelėjęs architektas Audrys Karalius beveik dvejus metus buvo tampomas po teismus, kol galų gale buvo išteisintas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nerijus Jukonis

Nerijus Jukonis portretas
Nieko nebesuprantu. Šiandien išvydau siūlomo projekto planą, tai ne vilos atstatymas o kažkokia tai architektūrinė Rusecko Vilos kastracija su į krematoriumą panašiu priestatu. Iš vis nesuprantu, jei tai iš ties turėjo būti nuosavas gražus ir prabangus namas, kam buvo reikalinga taip elgtis, brutaliai griauti be leidimų, be projekto viešinimų, kam reikėjo klastoti tuos dokumentus, rodyti aroganciją ir girtis savo advokatais ir t.t. Visi kaimynai ir su laiku net ir instancijos būtų jei ne gražiuoju tai teisniu būdu sutikę, kad Perkūno al. iškiltų gražus nuosavas vienos šeimos namas, o ne barakas su potencialiu nuomos ofisu ar krematoriumu/koplyčia. Mes stebėsime kas vyksta ir stebės tie kas stebi visus, nes jiems dabar tai tapo aktualu stebėti. Svarbu išsaugoti visus pakvitavimus ir sąskaitas faktūras, nes niekada negali žinoti kada jų gali prireikti. Sunku patikėti kad visi prie to prikišę nagus šoks į bedugnę...laikas parodys.

Vytautas

Vytautas portretas
Nesuprantu ginčo, abi pusės turi dokumentus. Viena pusė, kad galima griaut, kita matomai atgaline data,kad negalima-paveldas. O visai netoli Fredoj, iškilaus architekto Mykolo Songailos namas, paskutinis jo kūrinys, ant kurio kabo net kelios lentos, kad tai yra valstybės saugomas paminklas, "prilipdyti" keli sandėliukai, kurie labai "puošia"šio architekto, Lietuvos Valstybės banko ir daugelio kitų iškilų objektų autoriaus namus, bet paveldosaugininkai kyšių neima ... Kas už tai atsakingas ???

Pola

Pola portretas
Na nieko ten gero nebuvo iš tos lūšnos. Pasirodo net pamatų nebuvo. Ir joks čia paveldas. Pilni Šančiai ir Žaliakalnis tokių " paveldų". . Pasirodo paveldas-tai apsileidusio, nevalyvo, nusigyvenusio ar prasigėrusio žmogaus begriūvantis būstas. Reikia tik džiaugtis, kad atsiranda tokių, kurie tvarko, gražina miestą. Iš kur tiek pavydo tvarkingiems žmonėms?
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių