Quantcast

Direktorė: Zoologijos sodas – ne tik pramoga, bet ir edukacija

Po užsitęsusio pasirengimo greitai dvejiems metams duris užvers Lietuvos zoologijos sodas.

„Kauno dienos“ studijoje Zoologijos sodo direktorė Gintarė Stankevičė teigė, kad sodas po rekonstrukcijos atitiks europinius standartus ir lankytojus pasitiks ne tik su atnaujintais voljerais, bet ir egzotariumu, infocentru, kurio iki šiol sode nebuvo.

Laukia pokyčių

– Kada Zoologijos sodas bus uždarytas rekonstruoti?

– Dabar vyksta viešieji pirkimai, nežinau, kada procedūros bus baigtos, bet maždaug liepos viduryje.

– Ar jau yra aiškus konkurso nugalėtojas?

– Nugalėtojas kaip ir žinomas, bet viešai dar neskelbiame.

– Kuriam laikui bus uždarytas Zoologijos sodas ir kokie darbai vyks?

– Tikrai dvejiems metams, galbūt iki 2023 m. rugsėjo. Konkrečios datos negaliu pasakyti. Darbai turi būti baigti maždaug balandį, gegužę, bet kiek konkrečiai dar užtrūks, kol viską įrengsime, parsivešime gyvūnus, nežinau.

– Kokie laukia pokyčiai?

– Keisis labai daug. Didės gyvūnų voljerai, atsiras egzotariumas, kuriame bus džiunglės, savana, visi egzotiniai terariumo gyvūnai. Bus įrengta mažyliams skirta zona, kurioje vaikai galės daugiau laiko praleisti su lietuviškos veislės gyvūnais. Senasis liūtynas bus rekonstruojamas ir prijungtas prie egzotariumo, bus edukacinės erdvės ir infocentras, kurio iki šiol nebuvo. Lokių pastatas bus rekonstruotas anubių vietoje. Bus įrengtas liftas negalią turintiems žmonėms. Šlaite – takas, kuriuo bus galima ateiti ir viską stebėti iš viršaus, naujas raganosių pastatas.

Lamos, kupranugariai, stumbrai, žirafos bus apgyvendinti laikinuose voljeruose.

– Ar keisis pati Zoologijos sodo 16 ha teritorija?

– Darbuotojai buvo gąsdinami kotedžais. Ankstesnė vadovybė sakė, kad nieko nedarome, nes bus statomi kotedžai. Kol nepasirašyta sutartis, darbuotojai jaudinasi. Parengtas didžiausias rekonstrukcijos projektas. Labai ilgą laiką darbuotojai galvojo, kad čia nieko nebus.

Dalis negrįš

– Jau išvežate gyvūnus. Kur jie keliauja?

– Mūsų Zoologijos sodas priklauso Europos akvariumų ir zoologijos sodų asociacijai (EAZA), kiekvienas gyvūnas turi skirtingą koordinatorių. Kreipiamės į jį ir išreiškiame norą išvežti, o jis pasako, į kokį zoologijos sodą. Visi gyvūnai nemokamai gaunami ir nemokamai išvežami, kainuoja tik transporto išlaidos. Begemotė bus išskraidinta į Pietų Afrikos Respubliką. Derinami visi transportavimo niuansai – kaip skris, kaip bus vežami.

– Kodėl tie gyvūnai, kurie iškeliavo, jau negrįš? Ką pamatysime vietoj jų?

– Negrįš, nes zoologijos sodas, kuris priima, ieško konkrečiai tos rūšies gyvūnų, o ne priima laikinai globoti. Susigrąžinti nelabai galėsime. Yra numatytas planas, kurį sudėliojo vyriausiasis biologas, buvo atvažiavęs mentorius iš Nyderlandų.

G.Stankevičė įsitikinusi, kad sodai padeda išsaugoti nykstančias gyvūnų rūšis. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

– Zoologijos sode – apie 2 tūkst. gyvūnų.

– Taip, bet tai ir žuvytės, ir driežiukai.

– Ar ir jums tenka logistinių rūpesčių išgabenant gyvūnus?

– Ne, jei kažkas pasiima, tas ir rūpinasi.

– EAZA rūpinsis, kad tuos gyvūnus, kuriuos numatę, jūs gautumėte?

– Yra programa, kur paskelbi, ko ieškai, ir kiti zoologijos sodai atsiliepia.

– Gyvūnai pripratę prie savo gyvenamosios vietos ir patirs stresą...

– Jau pradedame statyti laikinus voljerus, dalis teritorijos bus aptverta, bet tai neturėtų trukdyti lankytojams. Lamos, kupranugariai, stumbrai, žirafos bus apgyvendinti laikinuose voljeruose.

– Dvejus metus gyvūnai gyvens statybvietėje – juk jie vis vien patirs streso?

– Žirafos labai smalsios – jos domisi pokyčiais. Neturėtų jausti didelio streso.

– Kaip vyks darbuotojų darbas – juk sodas bus uždarytas?

– Vyks išvažiuojamosios, nuotolinės edukacijos. Turiu galvoje idėją surengti per statybų etapą edukaciją, aprodyti, kas vyksta. Darbuotojai darbo turės – visi liks, nes gyvūnų bus, o jais rūpintis reikės.

Iššūkių netrūksta

– Zoologijos sodui vadovaujate neseniai ir iškart susidūrėte su tokiu dideliu iššūkiu.

– Vadovauju nuo rugsėjo. Pradžia buvo labai sunki, trūko darbuotojų. Dabar viskas susitvarkė ir darbas palengvėjo.

– Pagal išsilavinimą esate gyvūnų specialistė, o dabar dvejus metus turėsite būti statybų inžinierė.

– Yra statybų valdytojas, kuris turi daug žinių, todėl reguliuoja, taiso klaidas. Šiuo metu vyksta derybos su dar vienu stipriu specialistu. Apimtys didelės. Sunkiausi darbai bus egzotariume, visi kiti pastatai – paprastos konstrukcijos.

– Skiriasi statybų sumos: iš pradžių buvo kalbama apie 18 mln., dabar – 14 mln.

– Planuojama išleisti 14 mln. eurų.

– Beveik visa ši suma bus gauta iš ES?

– Visa. Vyriausybė neprisideda.

– Kaip atrodys Zoologijos sodas? Ar galėsime lyginti su kitų šalių sodais?

– Galėsime. Aišku, pinigų suma ne tokia, kad pastatytume kažką itin įspūdingo, bet bus kitas – europinis – lygis. Bus malonu, gražu, norėsis pabūti daug ilgiau.

Zoologijos sodo rekonstrukcija truks dvejus metus. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

– Tikriausiai esate girdėjusi kalbų, kad gal apskritai nereikia zoologijos sodų, – nereikia kankinti gyvūnų, tegul gyvena laisvėje.

– Zoologijos sodai reikalingi. Tai daugiau švietimo vieta. Nykstančios rūšys gamtoje jau išnyko, bet zoologijos soduose jų yra. Neauginamos tos, kurioms nereikia apsaugos. Visos zoologijos sode esančios rūšys yra saugomos – arba artėja prie išnykimo ribos, arba visai nykstančios. Zoologijos sodai prisideda prie jų gausinimo. Mūsų Zoologijos sode vykdomi vėžliukų, raudonpilvių kūmučių projektai. Šie gyvūnai – Raudonojoje knygoje, prie nykimo ribos, bet mes juos veisiame ir paleidžiame atgal į gamtą. Zoologijos sodas – ne tik pramoga, bet ir edukacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mano

Mano portretas
Laikas nebekankinti gyvūnų,jie turi gyventi laisvėje.

Lina

Lina portretas
Atsakymai ir komentarai neinformatyvūs, kapoti...Nelabai ši vadovė...rūpinsis ir gyvūnais, gal daugiau savo įvaizdžiu.Gyvūnai dalinami į kairę ir į dešinę...Tikrai ne gyvūnų mylėtoja- o mokslas dar ne viskas...Reikia ir žmogiškųjų kompetencijų.Per jauna ir be praktikos, na gal tik statyboms ir betinkanti, svarbu kur pinigėliai suksis, bet jau tikrai ne gyvūnais besirūpinanti. Kokie nauji gyvūnai atkeliaus, o jau, kad pusės įdomesnių neliks - tai ir taip matyt...Labai neko gero!!!

itariu

itariu portretas
kad visi padarai,kuriu neisves i kitus zooparkus atsidurs laisves alejoj zoologijos muziejuj
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių