Quantcast

Dėl sumažėjusio vandens kiekio Nemune ribojama Kauno HE veikla

  • Teksto dydis:

Dėl pastaruoju metu Lietuvoje vyravusių sausų orų sumažėjo Nemuno debitas, o tai neleidžia išnaudoti visų Kauno Algirdo Brazausko hidroelektrinės (Kauno HE) pajėgumų.

Pasak pranešimo, laikantis gamtosauginių reikalavimų, atitekančio vandens kiekio užtenka tik vienam hidroagregatui sukti.

"Akylesni Kauno gyventojai jau pastebėjo, kad vandens lygis Nemune ties Kaunu mažėja. Tai nėra išskirtinis reiškinys sausuoju metų laiku, tačiau dėl to turime mažinti gamybą Kauno HE ir negalime į Nemuną praleisti daugiau vandens. Taip pat norime atkreipti dėmesį, kad mažesnis vandens lygis gali daryti neigiamą įtaką Nemunu vykdomai laivybai, kuri šią vasarą yra gerokai intensyvesnė", – teigia "Ignitis gamybos" generalinis direktorius Rimgaudas Kalvaitis.

Nurodoma, kad apie susidariusią situaciją bendrovės "Ignitis gamybos" atstovai dar pirmadienį informavo Vidaus vandens kelių direkciją, Aplinkos apsaugos agentūrą, Aplinkos apsaugos departamentą, Kauno marių regioninį parką ir kitas susijusias institucijas.

Kauno HE darbas planuojamas atsižvelgiant į tai, kiek vandens Nemunas atplukdo į Kauno HE tvenkinį. Vidutinis Nemuno debitas ties Kauno HE yra apie 280 m3/s, tačiau šiuo metu dėl sumažėjusio vandens pritekėjimo į tvenkinį Kauno HE dirba vienas hidroagregatas dalimi savo galios (18 megavatų (MW). Tai yra 5,5 karto mažiau, nei ši elektrinė galėtų gaminti veikdama visa 100 MW galia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jooooooooooooooo \\\\\.../////

Jooooooooooooooo   \\\\\...///// portretas
'Malonu',kai Kauną, išvogusio su Petrikiu asmens vardu, pavadino HES'ą.Galėjo dadėti ir Stalino,Hitlerio,nes jie manau mažiau nuostolių pridarė Kaunui.

AgZpertas

AgZpertas portretas
Nesamone, Kauno mariose vanduo aukštas, t y marios pilnos, krantus plauna kaip pavasary, Čia keletą dienų buvo nukrites ir visa laika kazkodel vanduo didelis, pamenu vaikysteje, kada sausos vasaros vandens lygis krisdavo drastiskai, bet isdziudavo priekrantes zoles, surinkdVo parko direkcija šiuksles , nes normaliai pravaziuodavo traktoriai...o dabar? Nieko , tik biznis....

Būtų valstybinė įmonė taip nebūtu.

Būtų valstybinė įmonė taip nebūtu. portretas
Manau Kruonio elektrine irgi turi įtakos Kauno marių HE. Nes mariose vandens gana daug ir nevisai teisingai skelbiama padėtis mariose.Vandens nuleidimai vyksta paryčiais ir labai nedideliu kiekiu ,tai jums sakau kaip žvejas ,tikrai tai matęs ne karta.Tai greičiau yra su komercija siejami dalykai.O aiškina visai kitaip. Pelnas ir pinigų reikalai ,tik kitokie aiškinimai nes tai privatus verslas kuriam visai nerūpi kitų reikalai.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių