Quantcast

Dėl naujų koronaviruso antirekordų Kaune jau stoja gyvenimas: įspėja, kad tai – tik tyla prieš audrą

  • Teksto dydis:

Lietuvoje pasipylus koronaviruso atvejų antirekordams, pradėjo stoti gyvenimas. Kai kuriose įstaigose iškart išgulė po kelias darbuotojų brigadas. Kauniečiai nesklandumus jau užuodžia: prie daugiabučių pilni konteineriai, o juos išvežti žadama tik po savaitės, nes nėra kam. Situacija kaista ir kitose įstaigose, tarp jų – poliklinikos. Ekspertai sako, kad dabartiniai skaičiai realybės gali neatspindėti, nes laiko testui žmonės laukia kelias dienas.

Kaunietė Ainė iš namų išneša šiukšles, o jas tenka ne į konteinerį mesti, o padėti šalia, nes į vidų jau nebetelpa. Įprastai šiukšlės būna išvežamos penktadieniais, tačiau šią savaitę jos vis dar guli šalia konteinerio. Mergina pradėjo domėtis, kodėl.

„Praėjusią savaitę mums neišvežė šiukšlių ir mes jau sunerimome, nes šią savaitę jų jau yra pilna. Paskambinome ir sužinojome, kad dvi brigados, vyrukai, serga koronavirusu“, – LNK kalbėjo Ainė Dvilevičiūtė.

Mergina sako, kad išgirdo, jog išvežimo reikės laukti dar savaitę. „Skambinome praėjusią savaitę, penktadienį, ir sakė, kad galbūt po savaitės atvažiuos kiti pagalbiniai vyrukai išvežti šiukšlių. Tai gan ilgas laiko tarpas laukti savaitę, kai jau konteineris yra pilnas“, – sakė ji.

„Kauno švaros“ atstovas sako, kad taip galėjo nutikti, kai susirgusiųjų buvo siunčiamos pavaduoti kitos brigados.

„Pas mus kartais būna atsilikimų kartais vienai, maksimaliai – dviem dienomis. Bet, žinote, dabar yra įtemptas laikas, karantinas, daug darbuotojų bendrai Lietuvoje serga, dėl to tas vėlavimas gali būti. Bet tikrai stengiamės. Jeigu yra kažkoks vėlavimas, darbuotojai iš kitų maršrutų padeda kolegoms“, – sakė „Kauno švaros“ atstovas Jonas Tumpa.

Visgi, J. Tumpa sako, kad jeigu sergančiųjų daugės, įmonė turi planą B.

„Greičiausiai, dar tokios situacijos nėra, bet greičiausiai skolintumėmės iš miestą tvarkančių darbuotojų vairuotojus, kurie yra susipažinę su darbo specifika, galėtų užpildyti bent jau laikinai, kol praeis tas izoliacijos periodas“, – sakė įmonės atstovas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Drastiškai didėjant užsikrėtusiųjų skaičiui, įtampa – ir kitose įstaigose, pavyzdžiui, poliklinikose.

„Šiuo metu serga 36. Niekada nebuvo tiek daug sergančiųjų, bet kol kas darbas nesutrinka, vyksta įprastu ritmu. Eilės pas šeimos gydytojus yra apie savaitę“, – sakė Kauno poliklinikos vadovas Paulius Kibiša.

Maksimalus galėtų būti 10–12 tūkstančių matomų naujų užsikrėtimų, o nematomų, kaip rodo kitų šalių patirtis, gali nuo buvusių tokių rekordų padidėti ir keturis, ir penkis kartus. Taigi ir iki 25, ir iki 30 tūkstančių užsikrėtusiųjų per dieną realiai gali būti.

Mobilieji punktai yra perkrauti, eilės tęsiasi ne vieną kilometrą. Teigiamą COVID-19 atsakymą gauna daugiau nei pusė besitestuojančiųjų. Kaunas nebeišsitenka su vienu mobiliu punktu – artimiausiu metu atsiras dar viena patikros vieta, ilginamas darbo laikas.

„Susiduriame su milžiniškai išaugusiais srautais, jie išaugo penkis kartus. Ketvirtadienį jau testuosime šešis kartus daugiau nei įprasta, jau bus 3000. Paprastai būdavo apie 580“, – teigė P. Kibiša.

Kauno ekstremalių situacijų ir operacijų valdymo centro vadovas Paulius Keras sako, kad kitose biudžetinėse įstaigose situacija dar kontroliuojama, nors sergančiųjų daugėja. Tačiau dauguma dirba tarsi per karantiną – nuotoliu.

„Tiek įmonės, tiek ir pati savivaldybės administracija pagal galimybes dirba nuotoliniu būdu, tiek padaliniai ir seniūnijos, šiuo metu visus prašymus ir kitus dokumentus priima nuotoliniu būdu. Tiesioginiai kontaktai vyksta tik tada, kai tai yra neišvengiama“, – sakė P. Keras.

Mokslininkai sako, kad šie skaičiai tėra tik tyla prieš audrą.

„Galima jau drąsiai daryti prielaidą, kad nemaža dalis užsikrėtusiųjų lieka ir už borto – nepatenka į statistiką. Taigi, realūs skaičiai yra greičiausiai gerokai net ir didesni. Ir ta banga vis dar yra kylanti“, – sakė Sveikatos ekspertų tarybos narys, profesorius Juozas Augutis.

Profesorius prieš kelias savaites numatė, kad turėsime tokius sergamumo skaičius, kokie yra šiandien. Šį kartą prognozė dar niūresnė.

„Maksimalus galėtų būti 10–12 tūkstančių matomų naujų užsikrėtimų, o nematomų, kaip rodo kitų šalių patirtis, gali nuo buvusių tokių rekordų padidėti ir keturis, ir penkis kartus. Taigi ir iki 25, ir iki 30 tūkstančių užsikrėtusiųjų per dieną realiai gali būti“, – teigė J. Augutis.

Specialistai sako, kad didžiausią užsikrėtimų piką Lietuvoje pasieksime vasario pradžioje.


Komentaras

„Kauno švaros“ atstovas Jonas Tumpa

Dėkojame sąmoningiems kauniečiams, kurie rūpinasi savo aplinka ir informuoja mūsų darbuotojus. Visgi, apmaudu, kad kaunietė iškraipė mūsų meistrės žodžius. Mūsų darbuotoja gyventojai pasakė tiesą – mūsų vairuotojui buvo diagnozuotas COVID-19, todėl yra tikimybė, kad konteineriai bus ištuštinti tik už kelių dienų. Tuo tarpu apie informaciją, kad atliekos bus ištuštintos tik sekančią savaitę, nebuvo nė kalbos.

Norime pabrėžti, kad atliekas ištuštinome 2 d.d. vėliau nei įprastai (antradienį), o patys atliekų konteineriai nebuvo perpildyti – šalia konteinerio radome netvarkingai išmestų atliekų, kurias surinkome atliekų tuštinimo metu.

Šiuo metu mūsų bendrovėje dirba 530 darbuotojų ir iš jų serga „tik“ septyni žmonės. Du skiepus turi apie 90 proc., o tris – virš 50 proc. bendrovės  darbuotojų. Labai džiaugiamės, kad mūsų darbuotojai noriai skiepijasi ir viliamės, kad sąlyginai mažas apsikrėtusiųjų kiekis yra tiesiogiai susijęs su aukštu pasiskiepijusių žmonių rodikliu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Atsakingas pilietis

Atsakingas pilietis portretas
Kada žmonėms gerai? Ką patys darot ,kad būtų gerai? Visi koncertai vyksta,žmogus prie žmogaus,ir norit nesirgti,?Kauno Europos sostinės atidarymas,vėl visi kaip avys būriu daigelis be kaukių visur.Įsakymas su respiratoriais-mažesniuose prekybos centruose nepamatysi nei vieno su repiratorium.Kaip palaida avių banda,"leiskit laisvai numirti" rėkė masės! Tai jeigu sąmoningai ėjot prie to,kas dabar kaltas? Revoliucija "duokit duonos ir žaidimų"? Prisižaidė?Ko verkiat?Jeigu ir toliau gyvensit bandos instinktu,savo neatsakingumu stumdami visus žmones statydami į pavojų,teks verkti dar ne taip

Laimingos srutos

Laimingos srutos portretas
Matosi musu biurokratinės blakės-prie lovio iš paskutiniuju neresi iš kailio,kad spektaklio"gatvėse vien lavonai"pratesti kiek eimanoma ilgiau.Bet jiem prastai sekasi,nes žmonės senai jau mato šito cirko beprasmiškuma.

na

na portretas
anksčiau buvo viršutinių kvėpavimo takų uždegimai, širdies ligos...dabar viskas nurašoma kovidui...nuėjo kaimynės vaikas penktokas į mokykla pripaišė besimtomį..tikrai nei kosėja, nei temperatūra..nėra net slgos...tėvai džiaugiasi, abiem nereik į darbą ..reikia karantinuotis...jei tokie cirkai bus visi Lietuvoje sėdėsim namie su besimtomiais t.y. sveiki...bet jie rankom ploja pagal PIŠ susirgimai besimptomiai auga...kas rašoma dėl šiukšlių visad laiku išvežamos kiekvieną dieną..matyt nori direktoriaus vietos kažkas todėl ir skleidžia melą. Atėjus konservam į valdžią visur melas, gąsdinimai...lauk visus su melagienom, o ypač dėl to besimptomio..pažiūrėsim kas mokės už biuletenius sveikiems žmonėms...
VISI KOMENTARAI 36

Galerijos

Daugiau straipsnių