Quantcast

Dėl automobilių aikštelės neteisėtai kirto medžius?

Kaniūkų gyventojai stebisi, kaip buvusį vienbutį pakeitė penkių butų namas. Negana to, buvo iškirsti medžiai. Aplinkosaugininkai patvirtino, kad ne visi jie pašalinti teisėtai.

Pjovė pušis

"Kauno dienos" skaitytojai pasipiktino, kad rugsėjo paskutinėmis dienomis Aukštuosiuose Kaniūkuose, Ugnės g. 5B, buvo nupjauti sveiki medžiai, o sudžiūvę liko. Kauniečiams kilo įtarimų, kad taip norima padidinti automobilių stovėjimo aikštelę, kuri yra ties neseniai įrengtu daugiabučiu namu.

"Parduodant butus metamas pats didžiausias koziris, kad šalia yra šlamančios pušys. Žmonės sako, kad nori miške gyventi, tačiau kai čia atsikelia, ima pjauti medžius, nes jiems jie trukdo. Dabar visiškai sveikos žaliuojančios pušys buvo negailestingai nupjautos. Teigiama, kad jos kelia pavojų namui, tačiau kodėl nudžiūvusi pušis, esantis priešais jį, nebuvo nukirsta? Ji tikrai kelia pavojų, nes virš galvų kabo stora, nudžiūvusi šaka, o žiauraus likimo sulaukė žaliuojančios pušys? Jei vietos gyventojams reikia kokį medį nupjauti ar šakas apgenėti, reikia kryžiaus kelius nueiti, o čia tiek iškart nupjovė", – piktinosi vietos gyventoja Ieva (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi).

Gyventojai stebėjosi, kad nukirstos sveikos pušys/"Kauno dienos" skaitytojų nuotr.

Moteris įsitikinusi, kad kirsti medžius prireikė dėl to, kad, rekonstravus vienbutį į penkių butų namą, naujakurių automobiliai netelpa mažoje aikštelėje.

"Keli butai jau parduoti. Vis bandoma ir žiūrima, kaip galima būtų sukišti tas mašinas. Sunkiai pavyksta, tad šiandien atėjo eilė pušims kirsti. Pasirodo, kad projektas kaip ir nelabai tiksliai parengtas. Kol augo pušis, automobiliai nelabai tilpo. Dabar  tilps. Yra greitai šalinamas pušies kelmas, neabejoju, kad jau artimiausiomis dienomis bus sudėtos trinkelės", – savo nuomonę išdėstė Ieva.

Kirto nelegaliai

Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė patvirtino, kad minėtu adresu dar birželį buvo prašoma leidimo nukirsti pušį, bet šis nebuvo suteiktas, nes medis buvo sveikas. Tiesa, kitoms pušims kirsti leidimai buvo duoti.

"Atsižvelgiant į gautą informaciją, spalio 3 d. buvo atliktas patikrinimas. Nustatyta, kad vienas saugotinas želdinys (pušis) buvo neteisėtai pažymėtas kaip kirstinas ir nukirstas. Atlikus tyrimą, nustatytas želdinį kaip kirstiną pažymėjęs asmuo, kuriam, pagal galiojančią tvarką, bus siūloma geranoriškai atlyginti gamtai padarytą žalą, kuri siekia 336 eurus. Jei žala bus atlyginta, asmeniui bus surašomas administracinių nusižengimų protokolas ir skiriama pusė minimalios baudos. Priešingu atveju, bus sprendžiama dėl baudos asmeniui paskyrimo ir išieškoma gamtai padaryta žala", – dienraščiui komentavo Aplinkos apsaugos departamento (AAD) atstovai.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Jie nurodė, kad neteisėtas želdynų naikinimas arba neteisėtas ne miškų ūkio paskirties žemėje augančių saugotinų medžių ir krūmų žalojimas, naikinimas arba persodinimas užtraukia baudą asmenims nuo 60 iki 200 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 80 iki 300 eurų.

"AAD turimais duomenimis, šešios pušys miško paskirties žemėje buvo pašalintos su Valstybinės įmonės Valstybinių miškų urėdijos išduotu leidimu, kadangi buvo nudžiūvusios ir kėlė pavojų. Miško paskirties žemėje kontrolę vykdo Valstybinė miškų tarnyba", – apie kitus nukirstus medžius aiškino AAD specialistai.

Nesijaučia kalti

Ugnės g. 5B projektą parduodančios bendrovės "011 NT" atstovai neigė, kad medžiai nukirsti, nes norima didinti automobilių stovėjimo aikštelę.

"Dėl parkavimo vietų viskas gerai, aikštelė jau įrengta, paklotos trinkelės, nėra ten ką plėsti. Ta aikštelė protingai apgalvota, visi automobiliai telpa. O tie medžiai buvo tokios būklės, kad juos reikėjo sutvarkyti. Tam buvo gauti leidimai. Už vieną medelį, dėl kurio kilo šis didesnis triukšmas, viskas oficialiai yra sumokėta", – komentavo bendrovės "011 NT" atstovas Mantas Jaruševičius.

Žmonės sako, kad nori miške gyventi, tačiau kai čia atsikelia, ima pjauti medžius, nes jiems jie trukdo.

Namo transformacija

"Kauno diena" apie minėtą pastatą yra rašiusi maždaug prieš metus. Tąkart gyventojai baksnojo į projektą, nes jų kaimynystėje vienbutį pakeitė penkių butų namas.

Tuomet vietos gyventojai atkreipė dėmesį ir į tai, kaip vyko statybos. Įvairios statybinės medžiagos tuomet buvo paliktos lauke, į statybvietę galėjo patekti vaikai, nebuvo užtikrintas saugumas. "Darbininkai gamtinius reikalus atlieka čia pat, už namo, nes nėra aprūpinti elementariu biotualetu. Sklypo gale žiojėja neuždengta duobė, kuri, kaip ir visa statybų aikštelė, kelia grėsmę kieme žaidžiančių vaikų saugumui", – pažeidimus tąkart vardijo Kaniūkų gyventojai.

Žmonės nurodė, kad vienas didžiausių galvos skausmų dėl minėtų statybų – automobilių statymas. Šioje Kaniūkų vietoje daugiausia stovi mažaaukščiai namai su garažais, tačiau kitiems čia atvykusiems dažnai nėra kur statyti savo automobilių.

Vietiniai nuogąstavo, kad ties namais nedidelėje vietoje apsisukti naujakuriai statys savo transporto priemones, todėl bus sudėtinga išvažiuoti iš namų ir prasilenkti su priešais atvažiuojančiais automobiliais.

"Šios gatvės pravažumas ir taip labai sudėtingas, kadangi ji yra labai siaura – tik vienos eismo juostos. Ir vingiuoja tarp šimtamečių medžių. Dviem automobiliams susitikus pusiaukelėje, kažkuris iš jų atbuline eiga turi važiuoti iki pat kelio pradžios arba grįžti atgal", – anksčiau situaciją nupasakojo gyventojai.

Tokios gyventojų baimės dėl užgrūstos gatvelės kilo dėl to, kad ties tuomet dar tik statomu penkiabučiu buvo numatytos penkios vietos automobiliams. Visi kaimynai abejono, ar tiek automobilių ten tilps.

"Parduodamos realiai neegzistuojančios stovėjimo vietos, nes realus šiam sklypui priklausantis parkavimo plotas yra 6,18 x 9,83 m, kuriame pagal reikalavimus gali tilpti ne daugiau kaip trys automobiliai.

"Už dideles sumas įsigiję neegzistuojančias parkavimo vietas naujakuriai bus priversti statyti mašinas ant miško paklotės ar  senbuviai neteks galimybės išvažiuoti, nes jų mašinos bus užstatytos kitų automobilių. Kadangi yra statomi penki butai, projekte turi būti nurodytos parkavimo vietos mažiausiai penkiems automobiliams, tačiau, įvertinus tai, kad šeimos dažniausiai turi po du automobilius, realus mašinų skaičius gali siekti ir dešimt automobilių, o jiems vietos statyti tikrai nėra", – tuomet problemą dėstė gyventoja Ieva, kuri nurodė, kad, statant namą, net ir darbininkų automobiliai aikštelėje netilpo.

Todėl dabar pamačius, kad kertamos pušys, gyventojams pirmiausia ir kilo mintis, jog naujakuriai pareikalavo įrengti normalaus dydžio automobilių stovėjimo aikštelę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Raimis

Raimis portretas
Įžūlumui nėra ribu,bet kadangi pavyzdį rodo valdžios vyrai tas pat Karbauskis prie Kauno marių pavarė kirtimus tai kerta kas netingi.O kovoti paprasta:už medį 1000 eurų bauda įr taškas,nelegalus kirtimai baigsis bet kaip gi čia! Seimunai patis sau klimos nestatys. Reiškia turi statyti kas kitas

Petras R. Cvirka

Petras R. Cvirka portretas
o cia Krabo sunaus koncernas vykde statybas ir kirto?

Anonimas

Anonimas portretas
Parazitai
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių