Quantcast

Dėl alinančios kaitros vandens suvartojimas Kaune šovė į aukštumas: pagrindinė problema – drumstumas

  • Teksto dydis:

Šalyje tvyrant rekordiniams karščiams, Kauno mieste suvartojamo geriamojo vandens kiekiai išaugo kelis kartus. Tai ypač jaučiama periferiniuose individualių būstų kvartaluose. Gyventojai ne tik intensyviau naudoja vandenį buityje, bet ir gausiai laisto želdinius, pildo lauko baseinus. Visa tai daro tiesioginę įtaką vandens kokybei – dalyje miesto rajonų jis šiomis dienomis pernelyg drumstas. „Kauno vandenų“ atstovai deda pastangas situacijai suvaldyti, kad gyventojų patiriami nepatogumai kuo greičiau baigtųsi.

Ėmėsi įvairiapusiškų sprendimų

„Situacija gana sudėtinga, tačiau kontroliuojama. Pirmiausia turime atsiprašyti tų žmonių, kurių namus pasiekė prastesnės kokybės vanduo ir tikimės gyventojų supratingumo. Pasiteisinimų dėl gamtos ar klimato sąlygų čia neieškome – tiesiog darome viską, kad problema būtų kuo greičiau išspręsta.

Turime veiksmų planą ir operatyviai jį vykdome, kad jau artimiausiu metu situacija pagerėtų. Ateityje stengsimės užbėgti tokiems atvejams už akių“, – užtikrino bendrovės „Kauno vandenys“ generalinis direktorius Ramūnas Šulskus.

Pasak įmonės vadovo, jau kuris laikas pasitelktos didesnės nei įprastai darbuotojų pajėgos: plaunami magistraliniai vandentiekio tinklai ties priešgaisriniais hidrantais, jų atšakos bei rezervuarai. Pastebima, kad kai kur plovimai jau davė naudos, kitur rezultatai turėtų pasijausti artimiausiu metu.

Iškilus poreikiui avarinė tarnyba pasirengusi aprūpinti gyventojus geriamo vandens atsargomis būtiniausioms reikmėms. Be to, klientams pateikus pretenzijas, jų patirti pagrįsti nuostoliai bus kompensuojami.

Gyventojai, susiduriantys su problemomis dėl vandens kokybės, gali kreiptis avarinės tarnybos telefonais 8 37 312876; 8 37 313592. Pageidaujantys gauti geriamojo vandens – 8 686 47479.

Turime veiksmų planą ir operatyviai jį vykdome, kad jau artimiausiu metu situacija pagerėtų.

Planas ateičiai: veikti sparčiau

Ilgajam laikotarpiui „Kauno vandenys“ nusiteikę spartinti magistralinių tinklų rekonstrukciją. Be to, iki 2023 metų turėję iškilti vandens gerinimo įrenginiai Kleboniškyje gali būti pastatyti dar kitąmet – bendrovės atstovai pradėjo derybas su rangovais dėl trumpesnių terminų projektui įgyvendinti.

„Vandens kokybės klausimas „Kauno vandenims“ yra prioritetinis ir jokių kompromisų čia tiesiog negali būti. Ką tik baigėme statyti Vičiūnų vandenvietės vandens gerinimo įrenginius, kurie jau veikia. Jų naudą su kiekviena diena pajus vis daugiau kauniečių.

Stengiamės, kad tokios technologijos 2022 metais pradėtų funkcionuoti ir kitoje Kauno dalyje, įrengus vandens gerinimo įrenginius Kleboniškyje. Lygiagrečiai keičiami ir senieji vandentiekio tinklai, kurių rekonstrukcijos pabaiga numatyta 2023 metais“, – pridūrė R. Šulskus.

„Kauno vandenų“ avarinės tarnybos duomenimis, padidėjęs vandens drumstumas fiksuojamas Domeikavoje, Sargėnuose, dalyje Romainių, Garliavoje ir Aleksote. Miegamuosiuose miesto rajonuose, centre bei Žaliakalnyje nusiskundimų dėl vandens kokybės nėra.

Problema – išaugę srautai

Klientams itin gausiai pradėjus vartoti vandenį, tinkluose padidėja jo tekėjimo greičiai ir keičiasi nusistovėję srautai. Dėl to vamzdynuose sukyla per ilgą laiką susikaupusios geležies ir mangano nuosėdos, kurios, esant įprastiems srautams, vartotojų nepasiektų.

„Kauno vandenų“ centrinės dispečerinės duomenimis Ringaudų-Noreikiškių zonoje vandens suvartojimas šiuo metu išaugo tris su puse karto, Domeikavos-Sargėnų zonoje – tris kartus, Romainiuose – du su puse, Garliavoje ir Aleksote – pusantro karto.

Atliekami tinklų atkarpų plovimai per priešgaisrinius hidrantus, plaunamos magistralinės linijos. Artimiausiu metu bus praplauti ir kai kurie rezervuarai. Pastebima, kad kai kur plovimai jau davė naudos, kitur rezultatai turėtų pasijausti artimiausiu metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algis

Algis portretas
Su tokiu darbu netoli ir iki epidemijos.Kur žiūri savivaldybės vadai,sanepidemine?Kad nebūtų velu

Laima.Ne pirmi metai karšta ir buvo

Laima.Ne pirmi metai karšta ir buvo portretas
Nereikia versti ant kaitros.Ne pirmi metai karšta.Uzdisedejo viršūnėle vandentiekyje,apako dėl pinigų ir neatlieka,kas privalo.Stai ir proga pakeisti .

vijolė

vijolė portretas
raudondvario pl viršutinių aukštų gyventojai jau kelios dienos vakare neturi vandens ,o dieną spaudimas sumažėjęs. TAI KADA PAGALIAU VANDENĮ TURĖSIME NORMALIAI ? ABSURDAS KAŽKOKS,VIENI LIEJA BE PROTO PIEVAS,O KITI BE VANDENS SĖDI. ALIO ALIO AR GIRDITE?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių