Quantcast

Daugiabučių renovacijos naujienos Kaune

  • Teksto dydis:

Remiantis Lietuvos ilgalaikės pastatų renovacijos strategijos duomenimis, iki 2050 m. šalyje planuojama modernizuoti apie 30 tūkst. gyvenamųjų namų. Atlikus darbus, jų energinis efektyvumas turėtų padidėti daugiau nei 60 proc., o CO2 emisijos – sumažėti daugiau kaip 80 proc.

Įgyvendinant šį tikslą sparčiai prisideda ir šalies savivaldybės – 2013 m. joms prisijungus prie daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos, renovacijos apimtys sparčiai išaugo. Kaip šiuo metu renovuoti daugiabučius sekasi Kaune?

Šiais metais laikinojoje sostinėje veiklą pradeda Kauno būsto modernizacijos agentūra, kurios pagrindinis tikslas – greitesnių ir efektyvesnių renovacijos procesų skatinimas ir koordinavimas mieste.

„Per šiuos metus suformuosime agentūros komandą, išsikelsime konkrečius siektinus tikslus ir pradėsime darbus. Tikimės, kad per ateinančius kelerius metus Kaune renovacijos rodikliai gerokai išaugs“, – sako Kauno savivaldybės Būsto modernizavimo, administravimo ir energetikos skyriaus vedėjas Raimundas Endrikis, kuris taip pat koordinuoja agentūros veiklą.

Jo teigimu, iki 2022 m. mieste atnaujinta tik 6 proc. visų renovuotinų daugiabučių, o tai lėmė nepakankamas gyventojų informavimas apie renovacijos naudą.

„Agentūra aktyviai įsitrauks į gyventojų švietimą renovacijos klausimais, inicijuosime susirinkimus ir prisiimsime atsakomybę už visus renovacijos procesus mieste – nuo apklausų iki renovacijos darbų organizavimo“, – pasakoja R.Endrikis.

Agentūra aktyviai įsitrauks į gyventojų švietimą renovacijos klausimais, inicijuosime susirinkimus.

Siekiama, kad Kaunas svariau prisidėtų prie ilgalaikės renovacijos strategijos įgyvendinimo Lietuvoje, todėl planuojama modernizavimo procesus sujungti su kiemų tvarkymo ir infrastruktūros skatinimo mechanizmais. Taip ne tik padidės modernizacijos tempai, bet ir  pagerės kauniečių gyvenimo kokybė, bendras estetinis vaizdas mieste.

„Kaune iš viso yra apie 4 800 daugiabučių, kuriuose gyvena maždaug 70 proc. visų miesto gyventojų. Dauguma daugiabučių pastatyti 1955–1993 m., todėl gyvenimo kokybė juose neideali. Šiandien yra daugiau nei 250 atnaujintų daugiabučių, kuriuose pritaikytas visas energiją taupančių priemonių paketas ir pasiekti itin aukšti energijos taupymo rodikliai“, – sako Kauno savivaldybės Būsto modernizavimo, administravimo ir energetikos skyriaus vedėjas.

Renovacijos iššūkiai

Anot R.Endrikio, vienas pagrindinių renovacijos iššūkių, su kuriuo susiduria kauniečiai, – informacijos trūkumas.

„Pernai gavome daugiau nei 50 paraiškų daugiabučiams renovuoti, tačiau daliai gyventojų vis dar trūksta informacijos, jie ne visuomet žino, kur kreiptis ir kaip pradėti atnaujinti daugiabutį. Tikimės, kad įsteigtos agentūros šią problemą išspręs“, – teigia pašnekovas.

Jo teigimu, Kaunas taip pat susiduria su iššūkiais, kurių patiria visi Lietuvos miestai, – tai augančios statybos medžiagų kainos, darbo jėgos statybos sektoriuje trūkumas.

„Žinome, kad nupirkti rangos darbus yra nemažas iššūkis, kadangi statybos sektoriuje itin trūksta darbuotojų. Vis dėlto tikimės, kad ši situacija išsispręs ir Kaunas taps miestu, kuris demonstruoja itin puikius renovacijos pasiekimus“, – sako Kauno savivaldybės Būsto modernizavimo, administravimo ir energetikos skyriaus vedėjas.

Daugiau informacijos apie Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programą galite rasti: www.betalt.lt arba telefonu 8 614 99 699.

Šiais metais laikinojoje sostinėje veiklą pradeda Kauno būsto modernizacijos agentūra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
gerbiamieji raišeivos, o ar jūs dar tikite, kad Lietuvoje kada nors kas atpigs? Renovuokite statinius dabar, nes kuo tolyn, tuo viskas eis brangyn Ypač šilumėlė.

Tą Ernestą

Tą Ernestą portretas
KD reikėtų užbluokuot.Ką ,jis čia šūdą mala iš padebesių...Durnelis...

Faktiškai

Faktiškai portretas
iki visuotinos renovacijos,36% namų jau įvykdė pagrindinę renovaciją: šiluminiai mazgai, langai,lauko durys,,,Liko stogai 90%ir lauko sienos...Lauko sienų, senos statybos namams šiltinimas, specialistų teigimu, duoda neigiamą efektą, komdensuojasi bute drėgmė, atsiranda pelėsis...Galvokit...
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių