Quantcast

Daugiabučių balkonai tampa nerūkymo zonomis: kaip nauju įstatymu naudojasi kauniečiai?

Nuo šių metų įsigaliojo įstatymas, draudžiantis rūkyti daugiabučių namų balkonuose, jei atsiranda bent vienas prieštaraujantis gyventojas. Kauniečiai tokia teise kol kas naudojasi vangiai.

Įsigalios kitą mėnesį

Šiuo metu Kaune prašymus, kad daugiabučių namų balkonuose būtų nerūkoma, pateikė 24 skirtingų namų gyventojai. Miesto savivaldybė kol kas patenkino aštuonis gyventojų prašymus, tad šiuose daugiabučiuose rūkyti balkonuose nebus galima jau nuo kito mėnesio.

"Procesai vyksta sklandžiai ir be trukdžių. Kad iš gyventojų gautas prieštaravimas teisiškai įsigaliotų ir daugiabučio namo balkonuose būtų uždrausta rūkyti, tai turi būti patvirtinta savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu. Šiuo metu kaip tik ir vyksta visų gautų prašymų nagrinėjimas bei įsakymų rengimas", – teigė Kauno miesto savivaldybės administracijos Būsto modernizavimo, administravimo ir energetikos skyriaus vedėjas Raimundas Endrikis.

Jis nurodė, kad artimiausiu metu bus išleisti įsakymai dėl uždraudimo rūkyti S.Žukausko, Dujotiekio, Akacijų, Rietavo gatvėse bei V.Krėvės ir Savanorių prospektuose esančiuose pavieniuose daugiabučiuose. Šių daugiabučių namų balkonuose rūkyti bus draudžiama nuo vasario 10 d. "Kitų įsakymų įsigaliojimo datos bus vėlesnės", – pridūrė R.Endrikis.

Pasak specialisto, kol kas sudėtinga tiksliai įvertinti, keliuose Kauno daugiabučiuose per metus galėtų būti paskelbiamos nerūkymo zonos. Tačiau planuojama, kad jų turėtų būti apie kelis šimtus.

Nuomonės išsiskiria

Daugiabučiuose namuose gyvenantys kauniečiai turi skirtingą nuomonę dėl draudimo rūkyti balkonuose. Tie, kurie nerūko, sveikina tokį žingsnį, tačiau rūkaliams tokia tvarka nėra prie širdies.

"Mano kaimynai rūkydavo. Tai mano visas butas prasmirsdavo. Dūmai patekdavo tiek į kambarius, tiek į vonią ar virtuvę, o tada labai sunkiai išsivėdindavo. Kartą vyras pakalbėjo su rūkančia kaimyne ir tai padėjo. Gal ji metė rūkyti, gal rūko eidama kur pasivaikščioti, nežinau, bet kvapai dingo. Manau, jei dūmai būtų nedingę, tikrai rašytume prašymą, kad visuose namo balkonuose nebūtų rūkoma", – teigė kaunietė Jurgita.

Kiti gyventojai prisipažino, kad mėgsta balkonuose patraukti dūmą, tad jei jų kaimynai užsimanys parašyti prašymą, gali būti, kad cigaretes jie prisidegs pačiame bute. "Tai kur man rūkyti? Tualete rūkysiu, per ventiliaciją išsivėdins arba virtuvėje langą atsidarysiu. Bute rūkyti juk nedraudžiama", – kritinės nuomonės apie draudimą rūkyti balkonuose buvo kitas kaunietis Arvydas.

Kur kreiptis?

Gyventojai, norintys, kad jų daugiabučių namų balkonuose kaimynai netrauktų dūmo, turi kreiptis į savivaldybę. Tuomet administracija įvertina prašymą ir įpareigoja būsto administratorių pasirūpinti informacinėmis lentelėmis, kad name yra nerūkoma.

Specialistai aiškino, kad daugiabučio namo gyventojo prieštaravimas dėl rūkymo daugiabučio namo balkonuose, terasose ir lodžijose, nuosavybės teise priklausančiuose atskiriems savininkams, pareiškiamas arba atšaukiamas, pateikiant pranešimą savivaldybės administracijai. Tuomet savivaldybės administracijos direktorius įformina sprendimą paskelbti, kad to daugiabučio namo balkonuose draudžiama rūkyti.

Artimiausiu metu bus išleisti įsakymai dėl uždraudimo rūkyti S.Žukausko, Dujotiekio, Akacijų, Rietavo gatvėse bei V.Krėvės ir Savanorių prospektuose esančiuose pavieniuose daugiabučiuose.

"Sprendimas skelbiamas Teisės aktų registre ir savivaldybės interneto svetainėje. Nustatoma įsakymo įsigaliojimo data – ne ankstesnė nei 15 darbo dienų nuo įsakymo priėmimo dienos. Namo bendrojo naudojimo objektų valdytojas ne vėliau kaip per dvi darbo dienas informacijos gavimo dienos, apie sprendimą paštu arba elektroninio ryšio priemonėmis informuoja daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkus.

Informaciniai ženklai apie draudimą rūkyti daugiabučio namo balkonuose, terasose ir lodžijose, įrengiami įsakymo dėl sprendimo įsigaliojimo dieną. Juos įrengia valdytojas arba tam tikrais atvejais savivaldybė", – procedūrą aiškino Kauno savivaldybės atstovai.

Gresia baudos

Po to, kai daugiabutis namas yra paženklinamas specialiais ženklais, nurodančiais, kad balkonuose rūkyti draudžiama, kaimynai gali pranešti apie pažeidimus. Gyventojų prašoma dėl rūkančių kaimynų neskambinėti bendruoju pagalbos telefonu 112, bet apie tokius pažeidimus pranešti e.policijos portale arba Viešosios tvarkos skyriui.

"Gyventojas pateikia policijai arba savivaldybės administracijai pareiškimą. Su juo turi būti pateikti ir duomenys, patvirtinantys rūkymo daugiabučio namo balkone faktą ir aplinkybes. Arba pareigūnai, atlikdami įstatymų įgyvendinimo kontrolę, patys pastebi pažeidimą", – kaip fiksuojami rūkymo pažeidimai, komentavo Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Rimantas Vilimas.

Kadangi įsakymai dėl draudimo rūkyti aštuoniuose Kauno daugiabučių namų balkonuose įsigalios tik vasario 10 d, kol kas nubaustų asmenų nėra. Tačiau vėliau neatmetama tikimybė, kad gyventojai fiksuos pažeidimus ir rūkaliams bus skirtos baudos. Už rūkymą balkonuose, jei yra išreikštas gyventojų noras, kad būtų nerūkoma, bus taikoma administracinė bauda iki 60 eurų. Už pakartotinį nusižengimą bauda gali siekti ir 120 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tat

Tat portretas
Aš niekaip negaliu suprast. Visur tik ir rašo draudziama rukiti balkonose, iš niekur dumai, kvapas negali patekt pas kaimynus, vadinas ir bute negali rukiti, BET KODEL NIEKS NEPASAKO, NEPAAIŠKINA KAIP IR KUR RUKITI. KODEL IVEDUS DRAUDIMA NERA IVARDYTO JOKIO SPRENDIMO RUKANTIEMS.

Anonimas

Anonimas portretas
Rūkaliai nepatinka ,o kad šunis loja ir kaukia drumsčia ramybe ,tai įstatymo nėra .Ką daryti su tokiais kaimynais

MARIUS

MARIUS  portretas
PRITARIAME ĮSTATYMUI! Nėra priežasčių, kodėl gyventojai turi kvėpuoti į vidų per langą einančiais dūmais! Tiek kiek žmogaus turima priklausomybė kenksminga kitiems, yra draudžiama. Teisės filosofijos esmė yra ta, kad vieno teisė yra ribojama kito teisės.
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių