Quantcast

Galutinis teismo sprendimas: D. Žukauskas iš pareigų atleistas pagrįstai

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) trečiadienį atmetė buvusio Kauno apskrities policijos viršininko Dariaus Žukausko skundą ir patvirtino, kad iš pareigų jis buvo atleistas teisėtai.

Tokį sprendimą pernai rudenį buvo priėmęs ir Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT), tačiau jį D. Žukauskas apskundė.

LVAT nusprendė, kad pirmosios instancijos teismas tinkamai įvertino aplinkybes, dėl kurių D. Žukauskui buvo atimta teisė dirbti su slapta informacija.

„Iš pirmosios instancijos teismo sprendimo matyti, kad teismas šiuos įrodymus ištyrė išsamiai ir visapusiškai, juos įvertinęs nustatė bylai reikšmingas aplinkybes, dalį pareiškėjui inkriminuotų veikų paneigė (...), kitą dalį pripažino pagrįsta“, – rašoma teismo nutartyje.

„Darytina išvada, kad pareiškėjo atlikta priešinga vidaus tarnybos interesams veikla, tenkinant kitų asmenų interesus, darant įtaką kitiems pareigūnams, turėti ar turimi ryšiai su nusikalstamo pasaulio atstovais, vengimas apie tai tirtis poligrafu, yra tos (...) kvalifikuojančios aplinkybės, kurios patvirtina pirmosios instancijos teismo išvadą, jog dėl pareiškėjo veiksmų yra kilusi grėsmė pareiškėjui patikėtos įslaptintos informacijos saugumui, o tuo pačiu paneigia ir priešingus šiuo klausimu pareiškėjo apeliacinio skundo argumentus“, – pažymėjo teismas.

Darius Žukauskas/Redakcijos archyvo nuotr.

Skundą nagrinėję teisėjai taip pat pabrėžė, kad generalinis komisaras neturėjo pasirinkimo – atleisti ar neatleisti teisės dirbti su slapta informaciją netekusio pareigūno.

Nors D. Žukauskas skunde teigė, kad Policijos departamentas turėjo jam pasiūlyti užimti kitas pareigas, tačiau policijos įstaigose nebuvo tokių pareigybių, kuriose nereikėtų turėti leidimo dirbti ar susipažinti su slapta informacija.

D. Žukauskas vėliau feisbuke rašė, jog jam skaudu dėl tokio sprendimo ir dėkojo visiems jį palaikiusiems.

„Šiandieną dar kartą įsitikinau, koks yra teisingumas ir kaip priimami sprendimai, gaila, bet tokia realybė. Žinau, kad didžiavyriai įdėjo daug pastangų sukurdami šį spektaklį, skaudu, tačiau reikia įveikti šleikštulį ir kovoti toliau. Kaip nebūtų juokinga ir keista man pačiam, tikiu teisingumu ir manau gyvenam teisinėje valstybėje, kurioje galioja įstatymai ir sprendimus priima teisėjai“, – teigė jis.

Buvęs Kauno policijos viršininkas iš pareigų buvo atleistas pernai vasario 26 dieną, nes neteko teisės dirbti su slapta informacija.

Žinau, kad didžiavyriai įdėjo daug pastangų sukurdami šį spektaklį, skaudu, tačiau reikia įveikti šleikštulį ir kovoti toliau.

Policijos departamentas teigė, kad per patikrinimą konstatuota, jog D. Žukausko asmeninės savybės, elgesys, ryšiai su tam tikrais asmenimis kelia pagrįstų abejonių dėl jo patikimumo.

Pernai lapkritį VAAT taip pat atmetė ir kitą D. Žukausko skundą, kuriuo jis prašė panaikinti Policijos departamento Imuniteto valdybos išvadą bei generalinio komisaro įsakymą, kad pažemino pareigūno vardą.

Sprendimo dėl šio skundo D. Žukauskas neskundė.

Laikraštis „Lietuvos rytas“ skelbė, kad 2019 metų liepą tuometinis Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos vadovas Giedrius Skladas ir D. Žukauskas, kuris buvo išėjęs tėvystės atostogų, drauge su advokatu iš Lietuvos atvyko į verslininko Raimondo Karpavičiaus vilą Tenerifėje Ispanijoje ir pareikalavo, kad name poilsiavę žmonės per dvi valandas išsikraustytų.

Leidinio duomenimis, tuomet jau vyko kova dėl sergančio verslininko palikimo. Atvykėliams buvo iškviesta policija.

Vyriausiojo administracinio teismo nutartis yra neskundžiama. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

gaila

gaila portretas
Gaila kad nepatubde i CYPKE

MUMU

MUMU portretas
O pensijos neatims?

u

u portretas
o tai jo nepasodino
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių