Quantcast

Kaune apsilankiusi D. Grybauskaitė: vaikų užimtumas – investicija į valstybės ateitį

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, apsilankiusi programavimo paslaugų įmonėje „Devbridge Group“, su pirmosios Lietuvoje nemokamos kūrybinių technologijų akademijos „Sourcery for Kids“ auklėtiniais atšventė Tarptautinę vaikų gynimo dieną ir mokslo metų pabaigą.

Pasak šalies vadovės, tokios iniciatyvos – puikus pavyzdys, kaip jaunas skaidrus verslas suteikia šimtams vaikų galimybę atrasti užsiėmimų prasmę ir kūrybos džiaugsmą, išmokti naujų dalykų, tokių kaip programavimas, pasirengti būsimiems iššūkiams. Tai – investicija į visos valstybės ateitį.

Prezidentė pabrėžė, kad Lietuvai reikia tokių įmonių su visai kita verslo kultūra nei ta, kurią atsinešėme iš praeities. Jauni žmonės su nauja vakarietiška patirtimi, ateinantys ne pasinaudoti valstybės ištekliais, o rodantys didelę socialinę atsakomybę, yra verti palaikymo.

Programavimo pagrindų ir kūrybinių technologijų vaikus mokanti akademija – išskirtinis socialinės verslo atsakomybės pavyzdys. Jungtinėse Amerikos Valstijose lietuvių emigrantų įkurta, o vėliau ir Lietuvoje pradėta vystyti IT įmonė inicijavo nemokamą programavimo ir kūrybinių technologijų akademiją vaikams. Šiemet pirmąjį sezoną baigė daugiau nei keturi šimtai 7-12 metų vaikų visoje šalyje. Ilgalaike iniciatyva siekiama, kad technologinis raštingumas būtų kuo plačiau prieinamas šalies vaikams, ypač regionuose, ir tiems, kurie patiria socialinę atskirtį.

Beveik pusė akademijos auklėtinių – iš sunkumus patiriančių šeimų. Akredituota neformalaus švietimo programa leidžia žengti pirmuosius žingsnius mokantis programavimo ir kartu skatina kūrybiškumą, savarankiškumą, kitus įgūdžius. Tikimasi, kad tai padės vaikams apsispręsti ir renkantis profesiją ateityje. Su šia iniciatyva įmonė prisijungė ir prie Prezidentės inicijuotos nacionalinės socialinio saugumo kampanijos „Už saugią Lietuvą“.

Per dvejų metų gyvavimo laikotarpį prie kampanijos veiklos jau prisidėjo per 60 verslo įmonių. Pasak Prezidentės, tai geriausias įrodymas, kad situacija Lietuvoje keičiasi, o verslui ima rūpėti ne tik pelno rodikliai, bet ir šalies žmonių gerovė.

Prezidentė susitiko su įmonės darbuotojais, apžiūrėjo biurą ir vaikų mokymosi erdves, susipažino su jų kuriamais projektais. Šalies vadovė pati įsitraukė į veiklas: įrašė trūkstamą kodo dalį programoje, kurią vaikai sukūrė saugios emocinės aplinkos tema, išbandė „emocijų“ valdiklio mygtukus, apžiūrėjo vyresnių vaikų kurtas aplikacijas.

Šventę užbaigė bendras vaikų projektas, prie kurio prisijungė ir šalies vadovė, –susikibę rankomis visi įžiebė suprogramuotą žinutę – „kartu kuriame saugią Lietuvą“.

Įmonės įsteigta akademija užtikrina ne tik prasmingą užimtumą šimtams šalies vaikų, bet ir siekia spręsti IT specialistų trūkumo problemą. Vienas iniciatyvos tikslų – per 10 metų Lietuvoje dešimteriopai padidinti studijuojančiųjų šios srities mokslus skaičių.

Tyrimų duomenimis, šiuo metu šalyje dirba daugiau nei 22 tūkst. IT specialistų, tačiau jų itin trūksta – iki 2020 m. šalies IT sektoriaus įmonėms papildomai reikės 13,3 tūkst. specialistų ir tai yra daugiau nei pusė, kiek yra dirbančių šiandien.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jai

jai portretas
reikejo vaikus daboti tai daug spaliuku butu isdresiravusi o veliau ir kom........

Anonimas

Anonimas portretas
KGBiste kaip stalinas irgi su vaikais .

Aleksotas

Aleksotas portretas
Vaikas visus metus lankė šiuos užsiėmimus. Tai buvo rimtas iššūkis šeimai, kompanija iškart įspėjo visus apsispręsti, ar tikrai galėsime beveik visus mokslo metų šeštadienius skirti užsiėmimams. Teko atsisakyti išvykų, teko atsisakyti renginių, bet lankė sąžiningai. Čia irgi buvo pavyzdys, kad nemokamas mokymas turi savo kainą - užsiėmimai nemokami, bet lankymas privalomas ir jokio "cackinimosi". O iš vakarykščio susitikimo su Prezidente vaikas grįžo pilnas įspūdžių, buvo visai šalia šalies vadovės, pamatė iš arti ir labai tuo džiaugiasi. Ačiū, Sourcery for Kids. Gyvuokit :)
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių