Quantcast

Cheminės taršos Raudondvario plente šaltinio paieškos pasiekė Šilainius: kas nuodija miestą?

Skelbiama, kad teritorija saugi, bet joje pabuvojus atsiranda nemalonus skonis burnoje. Portalas kauno.diena.lt sulaukė informacijos, kad kai kuriems darbuotojams, kai buvo leista grįžti į darbo vietas, ryte ėmė graužti akis, gerklę.

Jau trečia diena kaip nerandamas taršos šaltinis, dėl kurio nuo pirmadienio ryto buvusios „Vilko“ gamyklos teritorijoje padidėjęs oro užterštumas.

„Šiandien aplinkoje žmogaus sveikatai pavojingų medžiagų nerasta, teritorija saugi. Liko klausimas tik dėl patalpų. Atnaujinti veiklą rekomenduojama tik įsitikinus darbuotojų saugumu. Mūsų rekomendacija gamybinių patalpų savininkams – kreiptis į akredituotas laboratorijas ir atlikti tyrimus. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras rytoj tyrimus atliks visuomeninės paskirties patalpose. Rezultatus tikimės turėti per artimiausias dvi paras nuo mėginių paėmimo. Apie tai vietos įmonių atstovus informuosime“, – antradienį savivaldybės išplatintame pranešime teigė Kauno savivaldybės administracijos direktorius Tadas Metelionis.

Portalas kauno.diena.lt trečiadienį priešpiet sulaukė laiško, kuriame rašoma, kad nėra viskas taip gerai, kaip buvo skelbta. „Vilko“ gamyklos teritorijoje įsikūrusių įmonių darbuotojai pasijuto prastai, graužia gerkles, akis, silpna, bloga. Masiškai išeina namo“, – teigė vienos bendrovės atstovai, nenorėję atskleisti nei bendrovės pavadinimo, nei savo tapatybės.

Teritorijoje trečiadienį apsilankę portalo kauno.diena.lt žurnalistai čia rado besidarbuojančius įvairių įmonių darbuotojus, o taip pat ir specialiųjų tarnybų atstovus. Teritorija atvira visiems. Nė vieno žmogaus su apsauginėmis kvėpavimo takų priemonėmis. 

Regimanto Zakšensko nuotr.

Įėję gilyn į teritoriją burnoje pajautėme nemalonų skonį. Gausiai čia susirinkę tarnybų specialistai tebesiaiškino priežastis. Naršė po kanalizacijos šulinius, aiškinosi, kas ir iš kur pasiekia šulinius šioje teritorijoje. 

Kalbinta kavinės, esančios teritorijoje, darbuotoja sakė, kad pietaujančiųjų buvo dvigubai mažiau nei įprastai. Ji pati teigė besijaučianti gerai, bet neslėpė, kad kolegė, dažniau išeinanti į lauką, juto gerklės perštėjimą.

Aplinkosaugininkus priežasčių paieškos atvedė į Šilainius, į Josvainių g., kur mėginiai imti iš tekančio upelio. Ši gatvė yra ant kalno, o pakalnėje – Raudondvario pl. ir minėtas įmonių kompleksas. Su redakcija susisiekę gyventojai minėjo, kad jaučia kažkokį nemalonų aitrų kvapą.

Vėliau specialistų paieškos išsiplėtė ir į kitas Josvainių g. vietas.

 

 

Pirmadienį teritorijoje buvo jaučiamas aštrus benzino kvapas. Į įvykio vietą Raudondvario plente sulėkusios specialiosios tarnybos iš teritorijoje veikiančių įmonių evakavo apie pusę tūkstančio žmonių.

Paaiškėjo, kad pavojingomis medžiagomis apsinuodijo ugniagesys gelbėtojas.

Atlikus pirminius tyrimus nustatyta, jog kanalizacijoje yra brometilchloroformato ir dichlorido junginiai. 

Antradienį savivaldybė pranešė, kad Aplinkos apsaugos departamento atstovai pirmadienį ore užfiksavo padidėjusią ksileno, kuris veikia nervų sistemą, koncentraciją teritorijoje, paėmė mėginius iš kanalizacijos šulinių. Pradėtos tikrinti įmonės, kurios galimai savo gamyboje naudoja nustatytas chemines medžiagas.

E. Ovčarenko/BNS nuotr.

Antradienį teritorijoje ir jos prieigose atlikti pakartotiniai oro taršos tyrimai. Vakarykščių tyrimų rezultatai parodė, kad cheminių medžiagų koncentracija normos neviršija. Konstatuota, kad „galima tarša vamzdynais nukeliavo tiesiai į valymo įrenginius ir pavojaus aplinkinių sveikatai neliko“.

Dėl galimai pažeistų teisės aktų nustatytos aplinkos apsaugos, statinių, kuriuose saugomos pavojingos medžiagos, priežiūros ir naudojimo taisyklių pažeidimų galėjo būti padaryta didelė žala žmonėms ir gamtinei aplinkai, prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Už taršą ir jos sukeltas pasekmes atsakys ieškomas kaltininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kol

Kol portretas
Vėl kas nenumirė tol kaltu nebus. Lietuvoje reikalai pajuda kai tik žmonės mirsta, kitaip nesugebame.

2 klausimai

2 klausimai portretas
Ar ne nuo kalno iš buvusio chem ginklų sandėlio forte nutekėjo tie vitaminai? Antras- kaip valymo įrenginių veiklą, juk ten bakterijos dirba, o joms gal chaną nuo tokių chemikalų?

Nesvarbu

Nesvarbu portretas
Matyt chaliavo šnapso užvežė
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių