Quantcast

Bylinėsis dėl vaikų darželių?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kaune nuo rugsėjo nemažai ikimokyklinio amžiaus vaikų liks namuose su auklėmis arba lankys privačius darželius, nes valstybiniuose jiems neliko vietų.

Sąrašai patvirtinti

Rugpjūčio 1 d. buvo patvirtinti sąrašai vaikų, patenkančių į valstybines ikimokyklines ugdymo įstaigas. Nors per ateinančius du mėnesius dar gali atsirasti laisvų vietų, jau dabar aišku, kiek vaikų nepateko į darželius.

"Sąrašai jau sudaryti. Aišku, kad rugsėjo 1 d. nepateks apie 500 vaikų, bet situacija dar gali keistis iki pat spalio. Dažniausiai laisvų vietų atsiranda lopšelio grupėse, nes tėvai nukelia lankymo datą dėl to, kad vaikui sunkiai sekasi adaptuotis.

Kai kurie tėvai patenka į abu pasirinktus darželius ir per rugpjūčio mėnesį svarsto, kurį pasirinkti", –  vakar situaciją aiškino Švietimo ir ugdymo skyriaus švietimo kokybės valdymo vyresnioji specialistė Edita Mikelionienė.

Anot specialistės, sąrašus kraipo ir tėvai, gyvenantys ne Kauno mieste. Kadangi panaikinta prieš metus galiojusi tvarka, kad į laisvą vietą gali būti priimami ir vaikai iš rajono, dabar šie tėvai laukia eilėse ir žada prisiregistruoti mieste.

"Laukiame. Kol kas nėra termino, per kiek laiko tėvai turi apsispręsti dėl visų šių dalykų, bet planuojame nustatyti tikslią datą. Pavyzdžiui, tie tėvai, kurie visą mėnesį mąsto, kurią įstaigą jiems pasirinkti, vienai iš jų užkerta kelią priimti naują vaiką", - teigė E.Mikelionienė.

Gelbėja daugiafunkciai centrai

Pernai į ikimokyklinio ugdymo įstaigas nepateko maždaug 1 500 vaikų. Šiemet savivaldybei pavyko surasti 500 naujų vietų naujai įkurtuose daugiafunkciuose centruose, įsteigtuose mokyklose. Kaip ir žadėta, vietos centruose buvo pasiūlytos ir iš emigracijos grįžusių tėvų vaikams, kurie nebuvo pasirinkę jokios ugdymo įstaigos.

"Tokių vaikų buvo labai daug ir visiems jiems  pasiūlyta alternatyva. Kadangi paprastai jie jau būna paaugę, buvo pasiūlytos darželio grupės daugiafunkciuose centruose. Priešmokyklinio amžiaus vaikams nebuvo sunku rasti vietą darželiuose, nes šios grupės būna mažiausiai užpildytos", – pasakojo E.Mikelionienė.

Anot jos, dalis daugiafunkcių centrų buvo užpildyti per kelias savaites. Pirmiausia laisvų vietų neliko lopšelio grupėse. Daugiafunkcis centras Petro Vileišio vidurinėje mokykloje tuoj pat užsipildė, nors jame veikia tik darželis. Priežastis – perpildytos Šilainių ikimokyklinės įstaigos. Čia gyvenantiems tėvams Vilijampolėje naujai atsidaręs darželis tapo išsigelbėjimu.

Pasak E.Mikelionienės, tėvams pasiūlius tokią alternatyvą dažniausiai jie sutinka atsisakyti tradicinio darželio, į kurį nepateko. Problemų iškyla automobilio nevairuojantiems tėvams, kuriems siūlomas daugiafunkcis centras neturi patogaus susisiekimo.

Ieškoma alternatyvų

Daugiafunkciai centrai – ne vienintelė alternatyva perpildytiems darželiams. Specialistė teigia, kad bandoma atlaisvinti ir pačias ikimokyklinio ugdymo įstaigas.

"Pernai darželis "Gintarėlis" atsisakė valgyklos, kuri yra nebūtina patalpa, ir iš jos padaryta nauja grupė . Pagal higienos normas valgymui nereikia atskiros patalpos, jie tai daro pačiose grupėse. Šiemet darželiui "Šnekutis" pasiūlėme ir jis sutiko vietoj vienos darželio įsteigti lopšelio grupę. Matėme, kad į darželį tiek vaikų nelaukia, kaip į lopšelį", – pasakojo E.Mikelionienė ir užsiminė, kad dažnai įstaiga norėtų įsteigti lopšelio grupę, tačiau negali, nes laisva patalpa yra antrame aukšte, o privalo būti pirmame.

Specialistė kategoriškai atmeta darželiams siūlomą kitokią alternatyvą – modulinius priestatus: "Mums pigiau yra įsteigti naujas grupes mokyklose ir kitose patalpose nei statyti modulinius priestatus. Manau, mokyklose dar galima rasti patalpų. Jau dabar matome, kad daugiafunkciai centrai pasiteisino", – teigė specialistė.

Tačiau ar įmanoma sukurti tinkamas sąlygas ikimokyklinukus ugdyti mokykloje, kurioje tikrai nebus tokio mažiems vaikams pritaikyto kiemo? Pasak specialistės, sąlygos yra pritaikomos: "Be abejo, bus mažiau ugdymo priemonių, kiemas bus mažesnis, tačiau auklėtojos savo kompetencija tikrai nenusileis dirbančioms darželiuose."

Tarp daugiausia nepatekusių į ikimokyklinis ugdymo įstaigas yra lopšelio grupes norinčių lankyti vaikų nuo vienų iki trejų metų amžiaus.

Problema akivaizdi – lopšelio grupių Kaune yra dvigubai mažiau nei darželio. Vienas lopšelis mieste priima vaikus nuo pat gimimo ir ši grupė taip pat yra nuolat užpildoma.

Skatina ginti savo teises

Jau daug metų nesikeičia tendencija – rugsėjį be vietos darželyje Lietuvoje lieka tūkstančiai vaikų. Pasipiktinę tėvai žada imtis priemonių. Asociacija "Aktyvių mamų nacionalinis sambūris" (NAMS) įsteigė savipagalbos fondą.

Jo iniciatyva yra paruoštas skundas teismui: iš darželių paslaugų nesuteikusių Lietuvos savivaldybių reikalaujama atlyginti papildomų išlaidų žalą, kai vaikas negavo vietos valstybiniame darželyje ir dėl to tėvai buvo priversti pasirinkti privačias paslaugas. Visiškai paruoštas dokumentų formas, kuriose reikia tik užpildyti asmeninius savo duomenis ir įrašyti prašomos kompensacijos sumą, galima rasti NAMS internetinėje svetainės rubrikoje "Kolektyviniai skundai".

Anot NAMS Kauno skyriaus vadovės Linos Palaimienės, daugiausia kreipiasi  vilniečiai, kurie jau pateikė keliasdešimt skundų. Kauniečiai yra mažiau aktyvūs, tačiau L.Palaimienė tiki, kad rudenį teismai bus užversti skundais.

"Mes paruošėme reikiamus skundui dokumentus, o tėvai su jais jau patys kreipiasi į teismą. Kadangi šiuo metu dauguma teismų atostogauja, negalime pasakyti, kiek realių bylų juos pasiekė", – teigė L.Palaimienė.

Rudenį užplūs skundai

Pasak jos, Savivaldybių įstatymas garantuoja būtinųjų paslaugų teikimą tos teritorijos gyventojams. Todėl neteikianti būtinos paslaugos savivaldybė turėtų prisiimti atsakomybę už savo neveikimą ir kompensuoti bent dalines išlaidas dirbantiems ir mokesčius mokantiems gyventojams, jei savo pažado nevykdo.

"Tėvai, kurie priversti vaikus vesti į privačius darželius, mokėdami mokesčius ir kartą "susimokėję" už jiems taip būtiną paslaugą valstybiniame darželyje, negavę vietos turi pakartotinai mokėti už privatų darželį", – pastebėjo L.Palaimienė.

"Manau, rudenį ledai tikrai pajudės. Spalį tikrai prasidės skundai, nes tie, kurie nepateko į valstybinius, tikrai eis į privačius ir turės bent mėnesį jį palankyti, kad galėtų pareikalauti kažkokios kompensacijos. Be to, skundimo terminas yra treji metai, vadinasi, kiekvienas, kurio vaikas buvo vedamas į privatų darželį ir po jo baigimo dar nepraėjo treji metai, gali tikėtis išlaidų kompensavimo. Tarkime, net trečioko tėvai gali kreiptis su tokiu reikalavimu, jei vaiką vedė į privatų darželį", – aiškino L.Palaimienė.

NAMS Kauno skyriaus vadovė teigė ne kartą kreipusis į savivaldybę su pasiūlymais lanksčiau pažvelgti į ikimokyklinio ugdymo modelį: kurti darželius, pusiau pasidalijant išlaidas su verslu, kaip tai jau dabar daroma Vilniuje, prijungti prie esamų darželių modulinius priestatus. Savivaldybė bet kokius pasiūlymus greitai atmeta argumentuodama lėšų stygiumi.

"Galbūt taip stingančias lėšas "taupantys" Kauno miesto politikai susipras galintys patirti nenumatytų nuostolių, kai teks vykdyti teismo sprendimus ir kompensuoti išlaidas tėvams", – tikėjosi L.Palaimienė.

Alternatyvos kainuoja

Kauno savivaldybės Formaliojo švietimo poskyrio vedėja laikinai Švietimo skyriaus vedėjos pareigas einanti Vilija Adaškevičienė džiaugėsi, kad šiemet savivaldybei pavyko atidaryti daugiau nei dvidešimt naujų grupių.

"Remonto darbai dar nėra baigti, bet kitą savaitę bus vykdoma priežiūra, kad rugsėjo 1-ąją galėtume pradėti ugdymo procesą visuose daugiafunkciuose centruose ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose, kuriose atidaromos naujos grupės", – teigė specialistė.

Ji patvirtino, kad savivaldybė sulaukė pasiūlymų dėl modulinių darželių statybos, tačiau ji yra per daug brangi.

"Modulinės konstrukcijos kainuoja gerokai daugiau nei naujų grupių steigimas tuštėjančiose mokyklose. Vien modulinių konstrukcijų pastatui, pavyzdžiui, šešių grupių darželiui mėnesio nuoma kainuoja šešis tūkstančius litų. Naujų grupių įrengimas mokyklose atsieina iki 1,5 milijono, tad manau, kad tai yra gana ekonomiškas lėšų naudojimas", – skaičiavo V.Adaškevičienė.

Problema išsispręs pati?

Vis dėlto laikinai Švietimo skyriaus vedėjo pareigas einanti V.Adaškevičienė pritaria prieš metus jo išsakytai nuomonei, kad darželių problema išsispręs pati. Tuomet A.Bagdonas savo teiginį argumentavo tuo, kad kasmet mažamečių vaikų skaičius Kaune mažėja, ir po trijų keturių metų problemos nebeliks.

"Tos eilės dirbtinai išsipučia, nes tėvai gali rinktis du darželius. Todėl ir statistika išsikreipia", – problemą glaistė V.Adaškevičienė ir teigė, kad reali situacija nėra tokia sudėtinga.

Paklausta, ar savivaldybė prisiims dalį kaltės, jei rudenį  teismuose atsiras nepatenkintų tėvų skundai, V.Adaškevičienė tikino, kad savivaldybė prisiima tik moralinę atsakomybę, o finansinė jai esą nepriklauso: "Džiugu, kad tėvai kovoja už savo teises, tačiau gyvename šalyje ir savivaldybėje pagal jos finansines išgales. Suprantu, kad valstybė prisiima šitą atsakomybę, bet finansinės galimybės yra finansinės galimybės."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pelėdžiukas

Pelėdžiukas portretas
Vaikų žaidimų kambarys "Pelėdžiukas" esantis Aleksote, Veiverių g.67,renka rytinio darželio gupę iki 10 vaikučių. Tel. 8-660-92420 Dienotvarkė: 8.00-8.30 – Atvykimas 8.30-9.00 – Ryto ratelis 9.00-9.30 – Pamokėlė 9.30-10.00 – Mankštelė 10.00-11.00 – Organizuota grupinė veikla 11.00-11.30 – Filmukai 11.30-12.00 – Priešpiečiai 12.00-13.00 – Individuali veikla,žaidimai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių