Quantcast

Buvusioje Kulautuvos tuberkuliozės ligoninėje įsikurs slaugos namai

  • Teksto dydis:

Koronaviruso pandemijai ruoštas gydymo patalpas Kulautuvoje Kauno miesto savivaldybė nutarė perimti savo nuosavybėn. Tokiam sprendimui antradienį vienbalsiai pritarė Kauno miesto taryba. Buvusios Kulautuvos vaikų tuberkuliozės ligoninės-sanatorijos pastatas bus pritaikytas garbaus amžiaus kauniečiams globoti ir patenkins didėjantį slaugos ir palaikomojo gydymo bei paliatyviosios pagalbos paslaugų poreikį Kaune.

Lygiaverčiai turto mainai

Kauno miesto savivaldybė iš Turto banko perima visą Kulautuvos ligoninės-sanatorijos kompleksą – ligoninę, skalbyklą-katilinę, sandėlius, kitus inžinerinius bei kiemo statinius, šilumos tinklus, sporto-tinklinio aikštelę, kurių bendras plotas siekia 5559 kv. m. Pagal lygiaverčius turto mainus miestas valstybei perleidžia nenaudojamą buvusį Kauno vaikų globos namų „Atžalynas“ pastatą Partizanų gatvėje.

Perimamų patalpų pritaikymas senjorų slaugos ir palaikomojo gydymo, paliatyviosios pagalbos paslaugų poreikiui Kauno mieste – neatsitiktinis. Fiksuojama, kad 2018 m. savivaldybės slaugos ligoninėse net 89,3 proc. visų gydytų pacientų sudaro vyresni nei 65 metų asmenys. Šis skaičius nuolat didėja dėl ilgėjančios vidutinės gyvenimo trukmės ir augančio susirgimų skaičiaus. Be to, senyvo amžiaus žmonių aplinkoje lieka vis mažiau artimųjų, galinčių jais deramai pasirūpinti namuose.

„Kaunas rimtai ir sistemingai pasiruošė gyventojų karantinavimui dėl koronaviruso, bet, ačiū Dievui, to neprireikė tiek masiškai, kaip prognozavo epidemiologai. Miesto investicija nenueis veltui, o atnaujintose Kulautuvos patalpose bus pasirūpinta garbaus amžiaus žmonėmis. Kauniečiai mažiau kalba, o daugiau dirba, kad pasiektų konkrečių rezultatų. Šįkart būtent taip ir įvyko. Esame dėkingi Sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai ir Vyriausybei, kad visi biurokratiniai formalumai netruko ilgai ir dar prieš karantiną pasiektas susitarimas šiandien jau realiai įgyvendinamas“, – kalbėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Miesto investicija nenueis veltui, o atnaujintose Kulautuvos patalpose bus pasirūpinta garbaus amžiaus žmonėmis.

Vieta oriai senatvei

1962 metais statyta tuberkuliozinė ligoninė-sanatorija prieš dešimtmetį buvo renovuota iš išorės. Dabar ketinama parengti projektą ir kokybiškai įrengti vidines patalpas.

Pasak V. Matijošaičio, Kulautuvos pušyne stovintys pastatai – ideali vieta, kur senjorai galės ramiai ir oriai gyventi bei gauti specializuotas priežiūros paslaugas iš gydytojų, slaugytojų, socialinės krypties specialistų bei apmokytų savanorių. Sveikatos priežiūros, savirealizacijos ir socializacijos poreikiais pasirūpins suburtas personalas.

Komplekso vystymo, įrengimo ir kiti būtini patalpų pritaikymo darbai senjorų slaugai bus vykdomi iš savivaldybės lėšų.

Kelių savaičių darbas

Dar pandemijos pradžioje, prieš paskelbiant karantiną Lietuvoje, buvusios vaikų tuberkuliozės ligoninės-sanatorijos pastatų kompleksas Kulautuvos pakraštyje buvo pasirinktas kaip vieta, atitinkanti visus sergančiųjų izoliacijai keliamus reikalavimus. Tąkart už simbolinę 1 Eur kainą miestas išsinuomojo patalpas iš Turto banko ir skyrė solidžią investiciją, pritaikydamas patalpas infekcinių ligų pacientams gydyti.

Per kelias savaites atlikti remonto darbai gydomajame ligoninės korpuse: naudojimui parengti 2 skyriai, kuriuose galima stacionarizuoti pirmuosius 250 pacientų su galimybe jų skaičių nedelsiant padvigubinti.

Patalpose sumontuotos specialios pertvaros, vadinamieji šliuzai, įdiegta elektroninių kortelių sistema, įrengtos palatos, procedūriniai kabinetai ir kitos darbuotojų zonos, nupirktos modernios ligoninės lovos ir kiti baldai, dalį jų kaip paramą skyrė vieni didžiausių baldų gamintojų šalyje SBA. Paskutinius trejus metus nenaudota gydymo įstaigos teritorija išvalyta, aptverta, paruošti patogūs įvažiavimai ir stovėjimo aikštelė, įrengti užkardai ir sargybos postai.

Už miesto lėšas įrengtas Laikinosios priežiūros centras buvo parengtas hospitalizuoti lengva koronaviruso forma sergančius pacientus iš Kauno ir aplinkinių savivaldybių. Laimė, gydymui užteko vietų miesto ligoninėse, pandemija buvo sėkmingai suvaldyta ir šįkart Laikinojo priežiūros centro Kulautuvoje neprireikė.

Planuojama, kad buvusi Kulautuvos vaikų tuberkuliozės ligoninė bus įtraukta į Kauno slaugos ir palaikomojo gydymo paslaugas teikiančių įstaigų tinklą. Iki 2018 m. pabaigos Kaune buvusios trys įstaigos jau kelerius metus veikia kaip vienas juridinis vienetas – K. Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninė, sudaryta iš trijų padalinių – Petrašiūnų, Vičiūnų ir Panemunės. Jas sujungęs miestas plečia paslaugų apimtis ir gerina kokybę, kad jos pagal poreikius taptų prieinamos visiems garbaus amžiaus ir sunkios sveikatos būklės žmonėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klausimuks

klausimuks portretas
o kam Viršužigly pastatai atiteks?

Ds

Ds portretas
Kas buvote pirmieji ligoniukai tais laikais, visai ten buvo smagu, o dabar mūsų karta gyvensime kaip senjorai, iki susitikimo. Pirmos aštuntoku laidos yra miške užkastas butelis su laiškais, kas prisimena kur.

Analfabetas

Analfabetas portretas
Nebereikia tuberkuliozės gydyti. Apmaudu. Skaudu. Graudu. Juokinga.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių