Quantcast

Į pasaulį besibeldžiančią dukrą namuose priėmė pats vyras: telefonu gelbėjo dispečerė

Ne visada gimdymą medikai priima gydymo įstaigose. Ne visada gimdymą priima ir patys medikai. Taip nutiko ir ankstų pirmadienio rytą Kaune, kuomet į pasaulį ateinančią dukrą pasitiko pats tėtis. Žinoma, čia neapsieita be profesionalų pagalbos – gimdymo metu su vyru kontaktavo ir informaciją teikė dispečerė Oksana Lavickienė.

„Labai ankstyvas pirmadienio rytas, 4.30 val. Skambučio priežastis – prasidėjęs gimdymas. Mūsų dispečerei Oksanai Lavickienei priimant skambutį paaiškėja, kad vykti gimdyti į gydymo įstaigą šiek tiek per vėlu, nes gimdymas jau prasidėjo. Tad kol greitoji medicinos pagalba (GMP) vyko į įvykio vietą, mūsų dispečerė teikdama instrukcijas telefonu, kartu su gimdyvės vyru priėmė gimdymą. Gimė sveika ir stipri mergaitė! Atvykusi 1513 brigada gimdyvę ir naujagimę pervežė į gydymo įstaigą. Linkime sveikatos mamytei ir mergaitei“, – rašoma Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties (GMPS) feisbuko paskyroje.

Jis labai įdėmiai klausėsi visų nurodymų, instrukcijų. Ko nesuprasdavo – paklausdavo.

Racionalūs veiksmai

Portalo žurnalistams dispečerė O. Lavickienė pasakojo, kad tai – ne pirmasis atvejis, kuomet gimdymą teko priimti telefonu. „Tai buvo gal penktas kartas mano praktikoje priimant gimdymą“, – kalbėjo pašnekovė.

Pasak dispečerės, pokalbio metu vyras elgėsi racionaliai. „Jis labai įdėmiai klausėsi visų nurodymų, instrukcijų. Ko nesuprasdavo – paklausdavo. Viską vykdė puikiai, todėl labai sklandžiai gimdymas įvyko“, – situaciją komentavo specialistė.

Oksana Lavickienė. Kauno miesto GMPS nuotr.

„Mes spėjome apšluostyti, padėti mamai ant pilvo, kad žindytų, kad truputį stabdytų kraujavimą ir perrišti virkštelę. O paskui jau brigada tvarkėsi toliau“, – vardijo pašnekovė.

Kaip minėjau, viskas vyko sklandžiai. Kad taip visada, būtų labai smagu.

Pasak O. Lavickienės, šis atvejis – vienas iš laimingųjų. Iškart po gimdymo tiek mama, tiek mergaitė jautėsi gerai. „Buvo susijaudinusi, bet jautėsi puikiai, mergaitė taip pat verkė, jautėsi puikiai. Kaip minėjau, viskas vyko sklandžiai. Kad taip visada, būtų labai smagu. Bet ne visada taip būna – čia vienas iš laimingesnių atvejų. Ne visada šalia esantys žmonės vykdo teikiamas instrukcijas. Kartais būna taip susijaudinę, kad negirdi instrukcijų, o tik šaukia ir rėkia, skatina greičiau važiuoti. Tada jau komplikuoja visą mūsų gimdymą priėmimą telefonu“, – teigė dispečerė.

Svarbiausia – klausyti

Pasak specialistės, laukiant paramedikų, tiek nukentėjusieji, tiek pokalbį palaikantys asmenys privalo vadovautis sveiku protu, nepasiduoti emocijoms. „Įdėmiai klausytis mūsų patarimų, instrukcijų ir suprasti, kad mes tik teikiame telefonu visas instrukcijas, o mūsų pokalbio metu į pagalbą jau važiuoja brigada. Klausant mūsų instrukcijų aš manau, didelis procesas, kad žmogui padedame vienu ar kitu atveju – ar gimdyme, ar gaivinime, ar traumose. Klausytis ir vykdyti“, – vardijo O. Lavickienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Danute

Danute portretas
Deja, tokiu dispeceriu irgi mazai yra, tad pagarba jai , o tuo paciu ir ramiu nervu teveliui, aciu dispecerei, gerai butu, jei visur , visose sferose dirbtu tokie zmones

zxd

zxd portretas
Vaj, vaj. Mano sesę tėvas irgi priėmė. O aš tai ligoninėje gimiau...

Nu

Nu portretas
Vyras pabuvo už dula. Retai tokių drąsių vyrų yra.Turės ką papasakoti,kai dukra užaugs.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių